Bist 100
10319,96
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,2671
-0,017%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0625
-0,2408%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0866
0,0055%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2473,66
0,32%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla
Ayşegül Sakarya Pehlivan
Ayşegül Sakarya Pehlivan




Diğer Yazıları

Halka arzla yurtdışı hamlesi hızlanacak

Son üç yılda yaklaşık 100 milyon Euro’luk yatırım yapan yük taşımacılığı şirketi Hareket, halka arza hazırlanıyor.

01 Mayıs 2024
Halka arzla yurtdışı hamlesi hızlanacak

Son üç yılda yaklaşık 100 milyon Euro'luk yatırım yapan yük taşımacılığı şirketi Hareket, halka arza hazırlanıyor. Şirket, halka arz geliriyle yurtdışına odaklanacak. Hareket Genel Müdürü Abdullah Altunkum, "İşimizde yurtdışının payını yüzde 70'e çıkartacağız" diyor.

Ağır yük taşımacılığında 25'ten fazla ülkede önemli projelere imza atan Hareket, yurtdışında hedef büyüttü. Halka arz için bekleyen şirket, buradan elde edeceği geliri yeni pazarlara açılmak için kullanacak. Suudi Arabistan, Abu Dabi, Katar, Umman gibi ülkelerde büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Hareket Genel Müdürü Abdullah Altunkum, "Halka arzdan gelecek sermayeyle yurtdışı yatırımlarımızı genişletme hedefimiz var. 

Proje odaklı yer aldığımız ülkelerdeki payımızı artırırken yeni ülkelere açılmayı hedefliyoruz. Hedefimiz yük mühendisliğinde dünyanın ilk üç firmasından biri olmak" diyor.

YURTDIŞI PAYINI ARTIRACAK

30 Eylül 2023 itibarıyla 1 milyar 79 milyon 316 bin 922 TL ciroya ulaşan şirketin iş hacminin yüzde 55-60'ını yurtdışı oluşturuyor. Altunkum, hedeflerinin bu oranı yüzde 70'e çıkartmak olduğunu söylüyor. Dünyada yenilenebilir enerjinin öneminin arttığını söyleyen Altunkum, "Bu zamana kadar toplamda 6.5 GW'lık yenilenebilir enerjinin üretilmesi için hizmet verdik. 

Bu deneyimimizi yurtdışında farklı ülkelere de taşımak istiyoruz. Avrupa ve Amerika pazarına açılma, Avrupa'da en az iki proje alma hedefimiz var" diyor.

Yüzde 25'lik bir halka arz planlayan şirket, buradan gelecek fonun yüzde 50-60'ını makine, ekipman, tesis ve proje yatırımları için kullanacak. Yüzde 20-25'i ise işletme sermayesi olarak değerlendirilecek.

Son üç yılda yaklaşık 100 milyon Euro'luk yatırım yapan Hareket, kısa bir süre önce dünyanın sayılı büyüklükteki paletli vincinin yatırımını gerçekleştirdi. 2 bin 200 ton kapasiteli paletli vinç, mega projelerdeki kaldırma operasyonlarında kullanılıyor. 

Altunkum, "Kapasiteli yeni paletli vincimizle dünyanın en büyük petrol, gaz, on-shore ve off-shore projelerinde daha da güçlenerek hizmet vereceğiz. Bu yatırımımızı, Hareket'in küresel arenadaki etkinliğini daha da artırmak ve sektörde öne çıkmak için atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz" diye konuşuyor.

YENİ İŞ KOLUNA GİRİYOR

Öte yandan uzun yıllardır yenilenebilir enerji yatırımlarına yük taşımacılığı konusunda hizmet veren Hareket, Hareket Power isimli şirketiyle ayrı bir iş kolu olarak yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya hazırlanıyor. Sırbistan, Ukrayna, Özbekistan, Uganda gibi ülkelerde projeler geliştirmeyi planlayan şirket, Tanzanya'da yaklaşık 14 - 16 Megawatt'lık güneş enerjisi santrali projesini hayata geçirecek. Projenin ilk fazında 15 milyon dolar, ikinci fazında ise 20 milyon dolar yatırım planlanıyor.
 

Kadın vinç operatörleri yetiştirecek

2020'de Turqality desteğini almaya başlayan şirket, büyüme hedeflerinin yanı sıra kurumsallaşma ve dijitalleşme konusunda dönemli adımlar atıyor. Altunkum, şirketin kültürünü geleceğe taşımak ve sektördeki personel açığını kapatmak için 2022 yılında Hareket Akademi'yi kurduklarını söylüyor. Şirket, diğer taraftan sektördeki kadın çalışan sayısını artırmak için ‘pembe baret' projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu projeyle kadın vinç operatörleri yetiştirilmesi hedefleniyor.
 

0

Ayşegül Sakarya Pehlivan
Ayşegül Sakarya Pehlivan




Diğer Yazıları
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL