Kadın mühendis sayısını artırmayı hedefliyor

13 Mart 2016 | 21:02
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 08:23


Ford Otosan, 24 ay sürecek ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ projesiyle 81 ildeki 81 okulda kız öğrencilere, ailelerine ve öğretmenlere mühendislik mesleğini tanıtacak. Projenin devamında, sürdürülebilirliğin sağlanması için Ford Otosan ve Uçan Süpürge tarafından beş yıl boyunca ortak bir izleme programı yürütülecek.

FATOŞ BOZKUŞ
fbozkus@ekonomist.com.tr

Türkiye’nin ikinci büyük sanayi şirketi olan, son beş yıldır ihracat şampiyonluğunu koruyan ve 10 bin kişiye istihdam sağlayan Ford Otosan, Türkiye’nin en önemli kuramlarından biri. Sürdürülebilirlik ve kurumsal vatandaşlık yaklaşımı ile hareket eden şirket, geçmiş yıllarda Koç Topluluğu’nun ‘Ülkem için’ projesi kapsamında gerçekleştirdiği kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleriyle de dikkati çekti.

Ford Otosan, geçen hafta, Uçan Süpürge ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiği ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ projesini başlattığını duyurdu. Proje kapsamında 81 ildeki 81 okulda kız öğrencilere, ailelerine ve öğretmenlere mühendislik mesleği tanıtılacak.

Bu proje aslında ihtiyaçtan doğdu. Ford Otosan, 2015 yılında önemli bir karar aldı. İşe alınan çalışanlarda beyaz yakada iki kişiden birinin, mavi yakada ise dört kişiden birinin kadın olmasına karar veren şirket, bu ilginç yaklaşımı ile bir projenin ortaya konmasının da önünü açtı.

2015’te beyaz yakada istedikleri hedefin gerisinde kaldıklarını söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar
Yenigün, “Mühendislik fakültelerinde yeterli kız öğrenci yoktu. Bu durumu düzeltmenin yollarına baktık” diyor. Özellikle kadın mühendislerin azlığının meslek seçiminde toplumsal cinsiyet kalıplarına dayandığını gördüklerini dile getiren Yenigün, bundan kurtulmak için bir proje yapmaya karar verdiklerini ifade ediyor.

24 AY DEVAM EDECEK
Bu şekilde doğan ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor’ projesi 24 ay sürecek. Meslek seçimi hakkında farkındalık yaratarak kadın ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine vurgu yapmak ve mühendislik mesleğini seçen kız öğrenci oranını artırmak için eğitimler verilecek. Ford Otosan mühendisleri de rol model olarak mühendislik mesleğini, çalışma koşullarını ve kendi tecrübelerini öğrencilere ve ailelerine aktaracak.

İki yıl boyunca farkındalık eğitimleri ile sürecek olan projenin devamında, sürdürülebilirliğin sağlanması için Ford Otosan ve Uçan Süpürge tarafından beş yıl boyunca ortak bir izleme programı yürütülecek. Proje sonunda, üniversitelerde mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere, Ford Otosan’da staj imkanı da sunulacak.