Girişimciye yatırım rüzgarı: 30 büyük şirketin 2025 planları

Türk start up yatırımlarında hem işlem sayısında hem de işlem hacminde önemli bir artış yaşanıyor. 2024’te gerçekleşen işlem hacmi 2,6 milyar dolara çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

13 Nisan 2025 | 01:33

Girişim sermayesi yatırım fonu (GSYF) kısmında ise 2020 yılı itibarıyla 404 fon, kuruluş izni aldı. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi, bugüne kadar gerçekleşen başarılı çıkışlarla yatırımcı ilgisini canlı tutuyor. Türkiye’nin önde gelen 30 yatırım fonunun 2025 ajandasını ve odaklarına aldıkları sektörleri araştırdık.

Ekonomist’in 30 Mart - 12 Nisan 2025 tarihli sayısından

BURCU TUVAY btuvay@ekonomist.com.tr
SİBEL ATİK satik@ekonomist.com.tr

Küresel ekonomik belirsizlikler, dünya genelinde girişimcilik faaliyetlerinde düşüşe yol açarken, Türkiye’de ise farklı eğilimler yaşandı. KPMG Türkiye M&A ve 212 ekiplerinin iş birliğiyle hazırlanan ‘Türkiye Startup Yatırımları’ raporunun 2024 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’nin start up ekosistemi, toplam yatırım miktarındaki artışla küresel trendlere kıyasla daha dirençli bir performans sergiledi. Türk start up yatırımlarında hem işlem sayısında hem de işlem hacminde önemli bir artış kaydedildi. 2023’te 297 olan toplam işlem sayısı, 2024’te 331’e yükselirken açıklanan işlem hacmi 497 milyon dolardan 2,6 milyar dolara çıkarak rekor seviyeye ulaştı. 2024 yılında, Türkiye start up ekosistemindeki işlem hacminin büyük bölümünü satın almalar ve ileri aşama yatırımlar oluşturdu.

YATIRIMLARIN ÇOĞU KÜRESEL SERMAYEDEN

Toplamda yaratılan hacim yaklaşık 2,6 milyar dolara ulaştı. İşlem sayısı bakımından ise tohum aşama yatırımları, toplam 280 adetle dikkat çekti. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi, bugüne kadar gerçekleşen başarılı çıkışlarla yatırımcı ilgisini canlı tutarken, genç yeteneklerin bu alana yönelmesine de katkı sağlıyor.

Bain & Company, “2025 Küresel Özel Girişim Sermayesi Raporu’na göre ise özel sermaye (PE) piyasasında küresel ölçekte bir canlanma yaşanıyor ve işlem hacmindeki toparlanma ivme kazanıyor. Ancak ekonomik belirsizlikler ve yavaş ilerleyen fon toplama süreçleri, özel sermaye sektörünün tam anlamıyla toparlanmasını engelleyen faktörler olarak öne çıkıyor. Bain’in analizine göre, çıkış işlemlerindeki süregelen durgunluk ve bunun sektör likiditesi üzerindeki etkileri, özel sermaye piyasasında fon toplamanın hâlâ zayıf kalmasının başlıca nedeni olarak görülüyor.

Türkiye’ye tekrar geri döndüğümüzde girişimcilik ekosistemi 2020’ye kadar sınırlı bir büyüme gösterirken, 2021’de yıllık 1 milyar dolar yatırım sınırını aşarak büyük bir sıçrama yaşadı. 2021-2024 arasında toplam 6 milyar dolardan fazla yatırım yapılırken, gelen yatırımların yüzde 85’i küresel yatırımcılardan sağlandı.

404 FONA KURULUŞ İZNİ

Türkiye’nin küresel girişim sermayesindeki payı, 2021’de yüzde 0,3’ten, 2024’te 200 milyar dolarlık öngörülen pazar içinde yüzde 0,5’e çıktı. Türkiye’de 91 adet kurumsal girişim sermayesi şirketi bulunuyor. Bunların 62’si 2020 ve sonrasında kuruldu. 2020 ve sonrasında kurulan venture capital (VC) sayısı ise 53’e ulaştı. Girişim sermayesi yatırım fonu (GSYF) kısmında ise 2020 ve sonrasında 404 fon, kuruluş izni aldı. Ancak 404 fonun tümünün taahhütlerini gerçekleştirerek yatırım yapmaya başlayacağı anlamına gelmediğini not etmek gerekiyor. Startups.watch verilerine göre, 2024 yılında 579 girişim 1,1 milyar dolar yatırım almıştı. Fakat bunun 335’ine TÜBİTAK BiGG fonu, ön tohum yatırımı olarak yaptı. Şu anda kurumsal girişim sermayesi fonlarının ilgisini en çok çeken alanlar arasında yapay zeka, fintech, SAAS ve oyun girişimleri yer alıyor. Yapay zeka odaklı girişimler, bu saydıklarımız arasında açık ara önde diyebiliriz.

SERKAN ÜNSAL / STARTUPS.WATCH

HOLDİNGLERİN STARTEJİSİ

Oyun, fintech ve yapay zeka alanlarındaki girişimlerin yine bu yıl yatırım alma konusunda öne çıkacağını söyleyen Startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal, B2B çözümlerin de genel olarak kurumsal girişim sermayesi fonlarının gündeminde olacağını belirtiyor. Türkiye’de kurumsal girişim sermayesi fonlarının henüz emekleme ve öğrenme aşamasında olmaları nedeniyle büyük meblağlarla yatırım yapmadıklarını vurgulayan Ünsal, ortalamaların 1 milyon doların altında kaldığına dikkat çekiyor. Seri A ve üzerindeki turlara giren kurumsal girişim sermayesi fonlarının ise yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Ünsal, kurumsal girişim sermayesi fonlarının ya finansal ya da stratejik sebeplerle kurulduğunu belirtiyor. Finansal sebeplerle kurulan kurumsal girişim sermayesi fonlarının ise ana şirketin gelecekteki cirosunu hareketlendirecek alanlar yaratmak için faaliyete geçtiğini söyleyen Ünsal, “Son dönemde çıkan unicorn girişimler olması da bunun ispatı olarak görülüyor ve holdinglerde FOMO (Kaçırma korkusu) etkisinden kaynaklanıyor. Stratejik sebeplerle kurulanlar ise biraz daha ana şirketin girmek istediği ama çok da anlamadığı alanlardaki girişimlere yatırım yapmak amacıyla kuruluyor. Bu açılardan bakarsak finansal ya da stratejik nedenler de holdinglerin doğru yolda olduğunu gösteriyor” diyor.

CENK BAYRAKDAR / REVO CAPITAL

30 FONDAN 1,1 MİLYAR DOLAR

Biz de kapak haberimizde, Türkiye’nin önde gelen 30 yatırım fonunun 2025 planlarını ve odak sektörlerini araştırdık. Bu 30 fonun 2025 için yatırım bütçesi toplamda 1,1 milyar doları aşıyor. Bugüne kadar, toplam 180 milyon dolarlık iki fonuyla 40 girişime yatırım yapan Revo Capital de bu fonlardan biri. Şirketin bugüne kadarki yatırımlarından ikisi 1 milyar dolar değerini aşarak, unicorn statüsüne ulaştı; ayrıca portföyden 17 başarılı exit gerçekleştirildi. 100 milyon dolarlık üçüncü fonlarını hayata geçireceklerinin bilgisini veren Revo Capital Kurucu Ortağı ve CEO’su Cenk Bayrakdar, Kalkınma Kuruluşları (DFI’lar) aracılığıyla 55 milyon dolar taahhüt alırken, Türkiye’nin önde gelen holdingleri, bankaları ve iş insanların da yatırımcı olarak destek aldıklarını vurguluyor. 2025 yılında üçüncü fondan yatırım yapmak için girişimcilerle görüşmelere başladıklarını ifade eden Bayrakdar, “Hedefimiz, 2030 yılına kadar bu fonla 25 girişime yatırım yapmak. İlk yatırımımızı 2025’in ikinci çeyreğinde gerçekleştirmeyi planlıyor ve yıl içinde en az beş girişime yatırım yapmayı hedefliyoruz” diyor.

KAMİL KILIÇ / LETVEN CAPITAL

20O MİLYON DOLARLIK PORTFÖY

Türkiye’nin en büyük yedi girişim sermayesi portföy yönetim şirketinden biri olan Letven Capital’in de tematik alan ve ekosistemleri hedefleyen sekiz farklı fonu bulunuyor. Aktif olarak TARS, MİLRES, CODE ve PREO girişim sermayesi fonları bulunan Letven, fikir, başlangıç, büyüme, ileri aşama ve kurumsal firma seviyesinde her biri alanında önemli etkiye sahip girişimlere yatırımlar gerçekleştiriyor. Toplam yatırımcılardan 95 milyon dolar büyüklüğünde sermaye topladıklarını belirten Letven Capital Genel Müdürü Kamil Kılıç, şu an yönettikleri portföy büyüklüğünün 200 milyon dolara ulaştığını bu yıl ise 100 milyon dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini vurguluyor.

GÖKHAN EYİGÜN / SABANCI HOLDİNG

BEŞ YILDA 15 ŞİRKETE YATIRIM YAPTI

Geçmişten bugüne inovasyonla adını özdeşleştiren Sabancı Holding de girişimcilik dünyasıyla yakından ilgileniyor. Holding, hem yatırım yaptığı girişimlerin büyümesine katkı sağlamak hem de mevcut şirketlerinin geleceğin yıkıcı teknolojilerine erişimini sağlamak hedefiyle Sabancı Ventures bünyesinde 2020 yılından beri doğrudan 15 şirkete yatırım yaptı. Enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri, mobilite çözümleri ve dijital olarak belirlediğimiz stratejik odak alanlarında belli bir aşamaya gelmiş olan girişimlere azınlık yatırım yaptıklarını kaydeden Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün, “Burada amacımız, genel olarak Seri A aşamalarındaki girişimlere büyüme amaçlı olarak 500 bin ila 2 milyon doları arasında değişen tutarlarda yatırım yaparak, hissedar olmayı hedefliyoruz” diyor.

ZİYA ALPAY / INOVENT

YENİLİKÇİ SEKTÖRLER

2006 yılında Sabancı Üniversitesi tarafından Türkiye’nin ilk teknoloji transfer ve girişim sermayesi şirketi olarak kurulan Inovent ise erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım yaparak büyümelerini destekliyor; girişimcilere iş geliştirme, finansal danışmanlık ve yatırım desteği gibi hizmetler sunarak yenilikçi projelerin küresel pazarlarda başarılı olmasını hedefliyor. Bugüne kadar birçok teknoloji odaklı girişime yatırım yaptıklarını söyleyen Inovent Genel Müdürü Ziya Alpay, yatırım yapılan girişimlerin, genellikle ileri malzemeler, yapay zekâ, sanayi 4.0, biyoteknoloji ve finansal teknolojiler gibi yenilikçi sektörler olduğuna dikkat çekiyor. Bugüne kadar toplam 51 firmanın portföylerinde yer aldığını ifade eden Alpay, bu firmalardan 25 tanesinden başarılı exit gerçekleştirildiğini de sözlerine ekliyor.

BERKTUĞ İNCEKAŞ / MOMENTUM

HEDEF KÜRESEL PAZARLAR

Eczacıbaşı Momentum, 2019 yılında Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurumsal girişim sermayesi (CVC) fonu olarak kuruldu. Fon büyüklüğü 30 milyon euro olurken, yatırım tutarı ise 250 bin Euro ile 2 milyon Euro arasında değişiyor. 2025 yılında öncelikli hedeflerinin ölçeklenebilir ve küresel pazarlara açılma potansiyeli yüksek girişimlere destek olmak ve mevcut portföyün büyümesini hızlandırmak olduğunu söyleyen Eczacıbaşı Momentum Yatırım Müdürü Berktuğ İncekaş, “Yatırımlarımızı hem doğrudan girişimlere hem de fonlara yaparak ekosistemde geniş bir etki alanı oluşturmayı amaçlıyoruz” diyor. 2019’da kurulan fonun şu ana kadar 26 yatırım gerçekleştirdiğini kaydeden İncekaş, “2024’de portföyümüzde yer alan RS Research, Virasoft, BillionToOne ve Orbillion Bio gibi sağlık teknolojileri girişimlerinin yanına Caresyntax yatırımımızı ekleyerek biyoteknoloji ve yapay zeka tabanlı çözümlerle portföyümüzü genişlettik” diye konuşuyor.

SEKTÖR BAĞIMSIZ PORTFÖY

Alarko Holding de stratejik yaklaşımında kendini uluslararası bir portföy şirketi olarak konumlandırarak Alarko Capital’ı bir ana iş kolu haline getirdi. 2020 yılında hayata geçirilen Alarko Ventures ile girişim sermayesi yatırımlarına başlayan grubun 2023 itibarıyla özel sermaye ve halka açık hisse yatırımlarını da ekleyerek bugün Alarko Capital olarak faaliyet gösterdiğini kaydeden Alarko Ventures Yönetici Ortağı Cem Garih, “Alarko Capital, halka açık hisseler, özel sermaye ve girişim sermayesi alanlarında faaliyet göstererek çeşitli fırsatlara dinamik şekilde yatırım yapabilen bir yapı oluşturmayı hedefliyor. Yaklaşık 80 milyon dolar fon büyüklüğü ile erken ve büyüme aşamasındaki yenilikçi şirketleri destekliyor” diyor. Garih, sektör bağımsız bir yatırım yaklaşımı benimseyerek çeşitli bir portföy oluşturmayı ve farklı sektörlerdeki büyüme fırsatlarını değerlendirerek riskleri dengelemeyi hedeflediklerini de sözlerine ekliyor.

FEZAL OKUR ESKİL / YILDIZ VENTURES

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE BÜYÜME ODAKLI

Yıldız Ventures’ı 2019 yılında inovasyon gücünü artırmak, girişimcilik ekosistemini desteklemek ve sektördeki dönüşüme liderlik etmek amacıyla kuran Yıldız Holding, 2022 yılında ise Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın yeni nesil teknoloji yatırım kolu olan Gözde Tech Ventures’ı kurdu. Bugüne kadar Gözde Tech Ventures olarak bin 500’den fazla start up’ı değerlendirdiklerini ve Yıldız Ventures olarak erken aşama teknoloji VC fonlarına odaklanarak 200’e yakın VC fonunu incelediklerini aktaran Yıldız Holding Strateji, İş Geliştirme ve M&A Başkanı, Yıldız Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Fezal Okur Eskil, “CVC modelimizle, Yıldız Holding’in sektördeki öncü konumunu güçlendirirken, tüketici odaklı dijitalleşme ve yenilikçi çözümler geliştirme süreçlerini hızlandıran girişimlerle iş birliği yapıyoruz. Genel olarak, Türkiye başta olmak üzere ABD, Avrupa, Asya ve gelişmekte olan ülkelerde toplam 25 VC fonuna ve 10’dan fazla girişime yatırım yaptık ve küresel girişim ekosisteminde 700’den fazla girişimi dolaylı olarak destekledik. Girişimcilik ekosistemine değer katan, sürdürülebilir ve büyüme odaklı yatırımlar gerçekleştiriyoruz” diyor.

DOĞAN AİLESİNİN GENÇLERİ FON KURDU

Doğanlar Holding de girişim sermayesi fonu alanında önemli adım attı. Enerji şirketi Biotrend Cleantech Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na 40 milyon TL bir kaynak ile katıldı. Holdingden bağımsız olarak Doğan ailesini üçüncü kuşaktan sekiz üyesinin yeni kurduğu bir fon da hayata geçti. Doen Yatırım Fonu, İngiltere’de sağlık teknolojileri alanında bir yatırım yaptı. 2025 yılı için 2 milyon dolarlık bir kaynakla yola çıktı. Şirket bu yılı 7-8 şirkete yatırımla kapatmayı hedefliyor.

ÖZGÜR TEMEL / MAXIS GİRİŞİM SERMAYESİ

15 MİLYON DOLAR HEDEFİ

Maxis Girişim Sermayesi ve Portföy Yönetimi, bünyesinde hem girişim sermayesi hem de büyüme sermayesi dikeyine odaklanan 11 farklı fonu yönetiyor. 2023 kurulan Maxis Ventures, yüksek büyüme potansiyeline sahip teknoloji girişimlerini destekliyor. Maxis Ventures ile 2025 yılında altı yeni girişime yatırım yapmayı, portföylerinde yer alan girişimlerin de yeni yatırım turlarında yer almayı hedeflediklerini söyleyen Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş Genel Müdürü Özgür Temel, “Öte yandan FounderOne, Arya GSYF ve 100. Yıl GSYF ile birlikte bu yıl içinde kurmayı planladığımız yeni fonlarımızla birlikte 2025 yılında 25 girişime 15 milyon dolar yatırım yapmayı arzu ediyoruz” şeklinde konuşuyor. Temel, rekabet avantajı, pazar uyumunu yakalamış, ölçeklenme ve çıkış potansiyeline sahip girişimleri portföylerine dahil ettiklerini belirtiyor.

900 GİRİŞİMİ İNCELEDİ

Borusan Holding’in kurumsal girişim sermayesi şirketi Borusan Ventures 2023’te hayata geçti. Holding, Borusan Ventures ile başta ABD ve Avrupa olmak üzere tüm dünyada mobilite, lojistik, enerji & iklim ve endüstriyel teknolojiler alanlarında fark yaratan erken aşama girişimleri desteklemek üzere yola çıktı. Bugüne kadar 900’den fazla girişimi inceleyerek beş tanesine yatırım yaptıklarını söyleyen Borusan Ventures Kurucusu ve Başkanı Defne Kocabıyık Narter, “2025 yılında da teknoloji dünyasında iz bırakacak girişimlere yatırım yapmaya kararlıyız. Bu vizyonumuzun ışığında 2025 yılına iddialı bir yol haritası çizerek giriş yaptık. Borusan Ventures olarak, geleceğin inovasyon liderlerini keşfetme ve destekleme hedefimiz doğrultusunda, bu yıl toplamda beş yeni girişime yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor.

ŞELALE ZAİM / VINCI VENTURES

AVRUPA ÖNCELİKLİ YATIRIMLARA DEVAM

İnci Holding’in stratejik yatırımcısı olduğu Vinci Ventures, girişim sermayesi alanında Avrupa öncelikli olmak üzere, otomotiv teknolojileri, endüstri 4.0, enerji yönetimi ve depolama alanlarında erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor. Beş yılda 10 girişime yatırım yapan şirket fon büyüklüğünü açıklamamakla beraber her şirkete ilk aşamada 500 bin Euro’ya kadar yatırım gerçekleştiriyor. Vinci Ventures Yönetcisi Şelale Zaim, “Her bir şirkete 100-500 bin Euro aralığında yatırım gerçekleştiriyoruz. 2025 yılında stratejimiz, mevcut faaliyet alanlarımız ile sinerji yaratabileceğimiz yeni alanlardaki yatırım fırsatlarını değerlendirmek olacak. Bundan sonraki dönemde de yatırımlarımız devam edecek” diyor.

KÜRŞAD KETECİ / YAPI KREDİ

YENİ FONLAR YOLDA

Yapı Kredi FRWRD Ventures ise 10 milyon doların üzerinde bir fon büyüklüğüne sahip. Önümüzdeki dönemde de yeni kuracakları girişim sermayesi fonlarıyla yatırım kapasitesini artırarak daha fazla girişimin ölçeklenmesini sağlayacaklarını söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Kürşad Keteci, bu yıl sonuna kadar fon büyüklüğünün büyük bir kısmını yatırıma dönüştürmeyi planladıklarını anlatıyor. Keteci, “Start up’larla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Yılın geri kalanında ekosistemdeki yatırım turlarının yoğunluğuna da bağlı olarak en az 3-4 girişime daha yatırım gerçekleştirmeyi umuyoruz. Yapı Kredi FRWRD GSYF çatısı altında potansiyeli yüksek girişimleri bulmak ve onların gelişimlerine destek olmanın yanı sıra iş birliği, yatırım, ürün ve hizmet satın alma gibi seçenekleri değerlendirmek üzere de çalışıyoruz” diyor.

MUSTAFA KEÇELİ / APY VENTURES

EKİP YAPISININ ÖNEMİ

Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından kurulan ve aktif olarak girişimcilere yatırım yapan GSYF çatı markası APY Ventures, Start-up GSYF, Fintech GSYF, Bilişim Vadisi GSYF, T3 GSYF ve OSTİM GSYF, Yeni Nesil Teknoloji GSYF ve İvedik GSYF fonu ile birlikte toplam yedi aktif fonla 2025 yılında yatırımlarına devam edecek. 2024 yılı itibarıyla 2,3 milyar TL’den fazla bir fon büyüklüğüne ulaştıklarını söyleyen APY Ventures Fon Yöneticisi Mustafa Keçeli, toplamda 63 girişime 25 milyon dolardan fazla yatırım yaptıklarını ifade ediyor. 2025 yılında minimum 15 milyon dolarlık bir yatırım hedefleri olduklarını belirten Keçeli, “Bu rakam 20 milyon doların üzerine de çıkabilir” diyor.

GÜLSÜM ÇIRACI / STARTUPFON

GLOBAL HEDEF VURGUSU

Startupfon da bir ortak yatırım platformu olarak faaliyet gösteriyor. Bunlar, Startupfon Fund. Coop., Startupfon Tohum GSYF, Startupfon Opportunity GSYF olarak sıralanıyor. 15 milyon dolar büyüklüğe ulaşan bu üç fon ile bugüne kadar toplam 22 yatırıma yaklaşık 3 milyon dolar yatırım yapıldı. Yeni yatırımcılarla birlikte fonunun büyüklüğünün 50 milyon dolara ulaşmasını hedeflediklerini söyleyen Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı, kurmuş oldukları ortak yatırım platformu ile yatırım hacminin de fon büyüklüklerinin iki katına ulaşması öngördüklerini kaydediyor. “Startupfon’un yönettiği tüm fonlarda bazı farklar olmasına rağmen yatırım kriterlerimizde ortak noktalar kurucu ekip bizim için son derece önemli” diyerek ekibin geçmişi, gücü ve girişimi büyütebilme becerilerine dikkat çeken Çıracı, girişimlerin sadece yerel değil global dünyayı hedeflemeleri ve teknoloji ihracatı potansiyelinin de önemine dikkat çekiyor.

KEMAL AKKAYA / BULLS GSYO

ODAĞINDA SAVUNMA SANAYİ VAR

Bulls GSYO ise yüksek büyüme potansiyeli taşıyan, yenilikçi bir bakış açısına sahip, vizyoner girişimcilerin projelerine destek veriyor. Girişimlere sadece finansal değil aynı zamanda kurumsallaşma, yönetim ve yapılandırma konularında da destek sağlıyor. Bulls GSYO, halka arz sürecinin tamamlanmasının ardından 19’uncu yatırımını gerçekleştirdi ve şirketin toplam yatırımlarının büyüklüğü 3 milyar 268 milyon TL’yi buldu. “Halka arzdan elde ettiğimiz yaklaşık 800 milyon TL net gelirin yüzde 90’ını yatırımlara aktaracağız” diyen Bulls GSYO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, bu yatırımların yüzde 40’ını Türkiye için çok önemli olan, küresel anlamda da yatırımlarda ön plana çıkan savunma sanayi alanında yapacaklarını söylüyor.

HALUK NİŞLİ / INVEO VENTURES

BÖLGEDE LİDERLİK HEDEFLİYOR

Inveo Yatırım Holding ve Gedik Yatırım tarafından kurulan Inveo Ventures, Türkiye ve Türk diasporasındaki yenilikçi, ileri teknoloji odaklı ve gelecek vadeden girişimlere yatırım yapıyor. Inveo Ventures’ın aktif büyüklüğü 15 milyon doları aştı. Inveo Ventures çatısı altında 19 girişim şirketine, dört girişim sermayesi fonu aracılığıyla toplamda 70’ten fazla girişime yatırım yapıldı. Girişimlere hem ilk yatırım esnasında hem de devam yatırımlarında destek olabilmek için bir bütçe ayırmayı hedeflediklerini söyleyen Inveo Ventures Genel Müdürü Haluk Nişli, yeni fonları Inveo Ventures GSYF ile birlikte hem girişim başına ayrılabilecek bütçeyi hem de yatırım yapılan girişim sayısını artırmayı planladıklarını vurguluyor. Gelecek dönemde yapay zeka ve finansal teknolojiler ağırlıklı yatırımlara imza atmayı planladıklarını belirten Nişli, “Hedefimiz, gelecekte ‘unicorn’ olabilecek şirketlere erken aşamada yatırım yapmak ve bölgenin lider kurumsal girişim sermayesi şirketi olmak” diye konuşuyor.

NUMAN NUMAN / 212

BÜYÜYEN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ

212, bölgesel ve küresel fonlarıyla global ölçekte büyümeyi hedefleyen teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor. Bünyemizde toplam yedi fon bulunuyor. Türkiye’nin ilk ve en büyük fintech çıkışlarından biri olan iyzico ve yazılım alanında ilk unicorn kabul edilen Insider gibi şirketlerin de yatırımcısı arasında bulunan 212’nin fon büyüklüğü 210 milyon doları aşıyor. Şu ana kadar 45 girişime 90 milyon dolara yakın yatırım yapan 212’nin bu yıl sonuna kadarki hedefi ise tüm fonlarıyla 10 girişime, yaklaşık 15 milyon dolar yatırım gerçekleştirmek. Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa ile MENA bölgesinde, büyüme aşamasındaki teknoloji şirketlerine odaklandıklarını ifade eden 212 Kurucu Ortağı Numan Numan, özellikle ABD ve Batı Avrupa gibi pazarlarda şirket kurmuş, Türk ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki girişimcilerin de radarlarında bulunduğunu vurguluyor.

BARBAROS ÖZBUĞUTU / DEBA VENTURES

KITALAR ARASI YATIRIM YAPIYOR

2024 yılının başında erken aşama fintech girişimlerine yatırım yapmak amacıyla kurulan DeBa Ventures, yatırımlarını Türkiye ile sınırlı tutmuyor, özellikle fintech alanında farklı coğrafyalarda gerçek problemlere çözüm arayan güçlü girişimcilere destek sağlıyor. 30 milyon dolarlık bir fon büyüklüğüne sahip olan DeBa Ventures, genellikle 100 bin ile 500 bin dolar arasında değişen yatırımlar yapıyor. DeBa Ventures Kurucu Ortağı Barbaros Özbuğutu, 2025 yılında, sadece Türkiye’de değil farklı ülkelerde yedi yeni yatırıma 2-4 milyon dolar arası yatırım yapmayı hedeflediklerini belirtiyor. Bir girişime yatırım yaparken öncelikle güçlü ve vizyoner bir kurucu ekibin varlığına önem verdiklerinin altını çizen Özbuğutu, iş geliştirme, pazara giriş stratejileri, operasyon ve finans gibi alanlarda yetkin, organizasyonun dinamiklerini dengeli bir şekilde yönetebilen bir ekibin varlığının önemine dikkat çekiyor.

ULAŞ KAYACAN / KAYACAN VENTURES 

100 GİRİŞİMİ DESTEKLEYECEK

Kayacan Ventures ise Kayacan Holding bünyesinde kurulan yapay zeka, blockchain ile yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren girişimlere odaklanan bir yatırım şirketi. Şirket, erken aşama yıkıcı teknolojilere, yenilik odaklı çözümlere ve teknolojik değer teklifi sunan girişimlere yatırım yaparak, bu girişimlerin sektörlerinde lider olmalarını sağlamayı hedefliyor. 2030 yılına kadar, yatırım yapmayı planladıkları girişimlere 10 milyon dolar ayıracaklarını söyleyen Kayacan Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Kayacan, ayrıca, hala devam etmekte olan yapay zeka hızlandırma programları kapsamında, seçilen her girişime 30 bin dolar yatırım yaparak, toplamda 100 girişime daha katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydediyor.

ÇAĞLAR URCAN / 212 NEXT

DERİN TEKNOLOJİ FONU

2023’ün son çeyreğinde Türkiye’nin ilk dikey odaklı derin teknoloji fonu olarak kurulan 212 NexT, şu ana kadar 22 milyon dolara ulaşan fonu 30 milyon dolara taşımayı hedefliyor. Öncü yatırımcısı Akkök Holding ve endüstriyel yatırımcılarının yanı sıra farklı sektörlerden yatırımcıları da fona dahil etmek için görüşmelerini sürdürdüklerini söyleyen 212 NexT Yönetici Ortağı Çağlar Urcan, bu yıl sonuna kadar 4-5 girişime, toplamda 4 – 6 milyon dolar arasında yatırım yapmayı hedeflediklerini belirtiyor. Kimyadan tekstile, ambalajdan enerjiye, otomotivden elektroniğe, uzaydan havacılığa birçok farklı sektörden şirketlerin değer önerilerini güçlendirecek yenilikçi malzeme teknolojilerine ulaşabilecekleri bir fayda yaratmayı hedefleyen 212 NexT, ağırlıklı olarak Avrupa ve Kuzey Amerika merkezli, ileri malzeme teknoloji girişimlerine odaklanıyor.

BARIŞ ÖZİSTEK / BOĞAZİÇİ VENTURES

2024 YILINI LİDER TAMAMLADI

Tamamen yaratıcı ve yıkıcı inovasyon odaklı teknolojiye yatırım yapan ya da teknoloji ile yönetilen fonlar yöneten 5 milyar TL büyüklüğe sahip Boğaziçi Ventures’ın içerisinde çok sayıda portföy şirketi olan, belli bir tema ve stratejiye göre yatırım yapan fonlar, halka arz öncesi ileri aşamada (Pre-IPO) tek bir şirkete yatırım yapan fakat çok sayıda yatırımcının buluştuğu fonlar ile kurumlar için özel girişim sermayesi yatırım fonları bulunuyor. Global teknoloji hisselerine yatırım yapan farklı tematik fonları piyasada önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Boğaziçi Ventures CEO’su Barış Özistek, “Bugüne kadar 100’den fazla girişime 60 milyon dolar üzerinde kaynak aktardık. Teknolojiyle yönetilen fonlarda ise 2024 yılını lider tamamladık” diyor.

HASAN SAMİ BAYANSAR / INSHA VENTURES

GİRİŞİMCİNİN VİZYONU

Insha Ventures, fintek kuran, geliştiren, büyüten ve yatırım yapan bir yapıya sahip. Bu sayede, fintek’lerin kendi başlarına büyüyebilecek hale gelmelerini ve başarılı bir gelecek inşa etmelerini sağlıyor. Insha Ventures ve Albaraka Portföy Yönetimi iş birliğiyle kurulan Insha GSYF’nin bugün itibarıyla fon büyüklüğü 300 milyon TL’yi aştı. Şu ana kadar dört girişime, toplam 1 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Insha Ventures Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar, bu yıl toplam altı girişime, 2 milyon dolardan fazla yatırım yapmayı hedeflediklerini söylüyor. Bayansar, “Yatırım kararlarımızda en kritik faktör girişimcinin vizyonu ve projeye olan bağlılığı” diye konuşuyor.

YİĞİT ARSLAN / METIS VENTURES

HEDEF 100 MİLYON EURO

Metis Ventures, erken aşama girişimlere yatırım yapan, veri odaklı bir risk sermayesi fonu. Hollanda merkezli olan Metis Ventures fon yönetim ekibi 2020 yılında Techone VC, Twozero Ventures, 2021 yılında ise Logo Ventures fonunu kurarak erken aşama girişimlere yatırım yaptı. Şimdi ise bu deneyimi Metis Ventures çatısı altında birleştirerek bir adım öteye taşıyor. Doğu Avrupa ve Türk girişimcilerin gelişmiş ülkelerde kurduğu girişimlere yatırım yapan Metis Ventures, 100 milyon Euro büyüklüğünde bir fon hedefliyor. Kısa süre içinde ilk kapanışı gerçekleştirerek yatırımlara başlamayı planladıklarını vurgulayan Metis Ventures Kurucu Ortağı Yiğit Arslan, “Yapay zeka, siber güvenlik, iklim teknolojileri, sağlık teknolojileri ve finansal teknolojilere odaklanıyoruz. Global oyuncu olmayı hedefleyen ya da bulunduğu pazarda kategori tanımlayan lider olabilecek teknoloji girişimlerine yatırım yapıyoruz” diyor.

ÜÇ TEMEL KRİTER

Simya VC, 2022 yılında erken aşama girişimlere yatırım yapmak amacıyla kuruldu. 212, Neo Portföy ve Alchemist Accelerator’in desteğiyle yola çıkan Simya, geçen yıl ise ikinci fonu Simya 2’yi kurarak ekosisteme yatırım yapmaya devam ediyor. 2025 yılı itibarıyla, Simya 2 fonundan yaklaşık altı girişime, 2,5 – 3 milyon dolar yatırım yapılması hedefleniyor. Önceki fonda olduğu gibi erken aşama B2B teknoloji girişimlerine odaklanırken, bu fonla daha geniş bir perspektiften farklı dikeylerdeki girişimleri de değerlendirmeye devam edeceklerini söylüyor. Üç temel kriteri olduğunu belirten Bahçıvanoğlu, kriterli şu şekilde sıralıyor: “Küresel ölçekte bir soruna çözüm sunması, büyük ve sürdürülebilir bir pazara hitap etmesi, vizyoner ve güçlü bir kurucu ekibe sahip olması. Ayrıca, müşteri talebi ve rekabet avantajını da göz önünde bulundurarak girişimcilere sadece sermaye değil, stratejik destek sağlamayı hedefliyoruz.”

İHSAN ELGİN / FİNBERG YÖNETİM KURULU ÜYESİ

“Yetenekli kuruculara odaklanıyoruz”
“Finberg olarak geldiğimiz noktada beş farklı girişim sermayesi yatırım fonu yöneten bir çoklu yatırım fonu şirketine dönüştük. Girişimcilere başta Fibabanka olmak üzere Fiba Grubu şirketleri ve iş ortaklarıyla geniş bir ekosistemden yararlanma fırsatı sunmanın yanı sıra girişimciyi odağımıza alan bir yapı kurarak girişimcilere alternatif çözümler üretiyor ve stratejik iş birlikleri sağlıyoruz. Beş farklı fon üzerinden aktif 52 yatırımla yaklaşık 100 milyon dolarlık varlık yönetimi yapılıyor. Uluslararası bağlantılarımızdan en iyi şekilde yararlanarak, farklı finansal enstrümanlarla destekleyebileceğimiz, başarı gösterme potansiyeline sahip yetenekli kuruculara ve girişimlere odaklanmak, stratejimizin temel unsurlarından biri.”

GÖKHAN EYİGÜN /SABANCI HOLDİNG STRATEJİ VE İŞ GELİŞTİRME GRUP BAŞKANI

“Büyüme yolculuklarını hızlandırıyoruz”
“Sadece finansal yatırımcı olarak bu girişimlerin yanında yer almıyoruz. Aynı zamanda stratejik bir ortak olarak şirketlerin geleceğine yön veriyoruz. Global ve farklı birçok sektörde faaliyet gösteren şirket portföyüne ve çok uluslu şirketlerle uzun soluklu ortaklık tecrübesine sahip bir topluluk olarak, yeni girişimleri ve büyümeye hazırlanan yeni nesil oluşumları, Sabancı ekosistemine dahil ederek büyüme yolculuklarını hızlandırıyoruz. Sabancı Holding’in uluslararası network’ü, Sabancı Ventures portföy şirketlerinin küresel pazarlara ulaşımına da önemli destek sunuyor. Değişen dünya ekonomisine hızlı uyum sağlayan, kendini sürekli yenileyen, büyüyen ve güçlenen bir Sabancı Topluluğu yaratma vizyonumuz kapsamında, stratejimizin önemli parçalarından biri de geleceğin şirketlerine yatırım yaparak yeni ekonomi odaklı büyüme stratejimizi desteklemek.”

AHU BÜYÜKKUŞOĞLU SERTER / FARK LABS VE ARYA YATIRIM PLATFORMU KURUCUSU

“İki yeni fon kuruyoruz”
“Sanayide inovasyon yapmanın, sadece yeni makineler üretmekten ibaret olmadığını, aslında iş yapış biçimlerini değiştirmek, yeni pazarlar yaratmak ve teknolojiyle fark yaratmak anlamına geldiğini görüyoruz. Bu yüzden iki yeni fon kuruyoruz. Biri elektrifikasyon fonu, diğeri endüstriyel teknolojiler fonu. Elektrifikasyon fonu, enerjinin dönüşümüne odaklanıyor; bataryalar, enerji depolama, yeni nesil mobilite çözümleri gibi alanlarda güçlü girişimleri desteklemeyi hedefliyor. Endüstriyel teknolojiler fonu ise robotik, malzeme bilimleri, yenilenebilir enerji, mobilite, tarım teknolojileri gibi sanayinin geleceğini şekillendirecek alanlara yatırım yapacak. Elektrifikasyon fonunun 25 milyon dolar, endüstriyel teknolojiler fonunun ise 100 milyon dolar büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz.”

DEFNE KOCABIYIK NARTER / BORUSAN VENTURES KURUCUSU VE BAŞKANI

“ABD ve AB’deki girişimleri yakından izliyoruz”
“Geleceğin dünyasını şekillendirecek yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlere odaklanıyoruz. Özellikle mobilite, lojistik, enerji ve iklim, endüstriyel teknolojiler gibi sektörlerde faaliyet gösteren, yenilikçi çözümler sunan start-up’ları yakından takip ediyoruz. Yatırım stratejimizin merkezinde, Borusan Grubu’nun 80 yılı aşkın deneyim ve uzmanlık alanlarıyla sinerji yaratabilecek, yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama (tohum ve Seri A) girişimler yer alıyor. Bunun için teknolojinin kalbinin attığı ABD ve Avrupa’daki inovasyon merkezlerinde aktif rol alarak, yüksek büyüme potansiyeline sahip girişimleri titizlikle değerlendiriyoruz.”

CEM GARİH / ALARKO VENTURES YÖNETİCİ ORTAĞI

“Yatırımda stratejik sinerji yaratma zorunluluğu aramıyoruz”
“Alarko Capital, yatırım kararlarını tamamen finansal bir perspektifle ele alıyor. Yatırımlarımızda stratejik sinerji yaratma zorunluluğu aramıyoruz. Halka açık hisselerde uzun vadeli analizlere dayalı stratejiler geliştirirken, özel sermaye alanında doğrudan yatırımlar, fon yatırımları ve ortak yatırımlarla dengeli bir portföy oluşturuyor. Girişim sermayesi tarafında ise yenilikçi ve ölçeklenebilir iş modellerine sahip erken aşama girişimlere doğrudan yatırım yaparak girişim sermayesi fonları aracılığıyla küresel fırsatları değerlendiriyoruz.”