Teşvik süreçleri daha kısa olacak

24 Ekim 2016 | 12:00
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 09:00
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçen hafta içinde yaptığı basın toplantısında, ‘Rekabetçi Sektörler Programı’nın yeni döneminde projelere 405 milyon Euro’luk kaynak aktarılacağını açıkladı.

Basın toplantısı öncesinde bir araya geldiğimiz Bakan Özlü’nün üç aylık bakanlık sürecinde bundan sonrası için yol haritasının çizildiğini gördük.

Türkiye’nin cari açığını kapatmak, katma değerli ürünler üretmek için yapısal reformlara ihtiyacı olduğu tespitinde bulunan Özlü, bakanlık olarak yol haritalarını şöyle anlattı:

• Birinci olarak TÜBİTAK’ta köklü değişim olacak. Bunun için bağımsız bir danışmanlık firmasından da destek alıyoruz. Burada süreçleri kısaltacağız.

Karar alma mekanizmalarını sadeleştireceğiz. TUBİTAK daha sonuç odaklı olacak.

• AR-GE harcamalarına yıllık 6,3 milyar Euro kaynak ayırıyoruz. Bu rakam belki çok yeterli olmayabilir. Ancak kaynağın daha verimli kullanılmasını sağlayacağız. Çok fazla sayıda AR-GE desteği veren kurumumuz var. Dağınık bir yapı söz konusu. Mevcut kurumlar ne üretiyor, gözden geçireceğiz. Gerekli mi, gereksiz mi ona bakacağız. Bunlar ıslah edildikçe, daha isabetli ve verimli işler çıkacak.

• Üretim tarafında sıkıntılar var. OSB’lerle ilgili bir reform paketi üzerinde çalışıyoruz. OSB olabilecek yerler çeşitli nedenlerle işler hale gelmiyor. Uygun maliyetli yeni OSB’ler açamıyoruz. Yine özel şahısların endüstri merkezi kurmasının önü açılacak. Hatta Bandırmalı bir grup yatırımcı, kendi arazileri üzerinde endüstri bölgesi kurmak için müracaatta bulundu. Bunun yanında şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılması yönünde de çalışmalar yürütüyoruz.

• Patent yasası ile ilgili tasarı konsensüsle meclis gündemine geldi. Muhalefetin de desteğiyle bu yasanın hızlıca meclisten geçmesini bekliyoruz.