60 şirkette ilk çeyrek kâr beklentileri

03 Mayıs 2022
Ceren Oral Balaban coral@ekonomist.com.tr

BİST'te ilk çeyrek bilanço sezonu başladı. Finans dışı sektörler, TL'deki değer kaybı ve yüksek enflasyonun kârları destekleyici unsurlarından faydalanacak. Ancak bu enflasyonist etki, banka kârlarındaki artışı banka dışı şirketlerin üzerine çıkarabilir.

01-14 Mayıs 2022 2022 tarihli sayıdan

Borsada hesap dönemi takvim yılıyla uyumlu şirketler, geçen hafta 2022 Ocak-Mart dönemini kapsayan 2022 yılı ilk çeyrek finansallarını açıklamaya başladı.

BİST şirketlerinde konsolide olmayan (solo) sonuçların açıklanması için son tarih 5 Mayıs, konsolide finansallar için son tarih 20 Mayıs olarak takip edilecek. Bankalar tarafında ise solo sonuçlar için son tarih 10 Mayıs.

BİST'TE GETİRİ ARAYIŞI


Artan jeopolitik riskler ve yabancı çıkışına rağmen BİST-100, pozitif ayrışmasına nisan ayı boyunca da devam etti. Mart ayını 2.233'ten tamamlayan BİST-100, 21 Nisan'da 2.557 ile zirvesini gördü. Sonrasında kâr satışlarıyla 2.400'lere varan düşüşler yaşandı.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

Ancak yüksek enflasyon ortamında yurtiçi yatırımcıların getiri arayışının devam etmesi nedeniyle BİST'teki geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği ve BİST'te orta vade yükseliş eğilimin korunacağı öngörüsü sürüyor.

Borsada son dönemdeki hızlı yükselişte, ilk çeyrek bilançolarına ilişkin olumlu beklentilerin etkisinin önemli bir unsur olduğu da kaydediliyor. Bilançosu güçlü gelmesi beklenen şirketlerin bir adım öne çıktığı bu süreçte, şirketlere dair net kâr beklentileri önem kazanıyor.

Biz de 2022 yılı ilk çeyrek bilançosuyla öne çıkabilecek borsa şirketlerini araştırdık. Tablolarımızda 60 şirkete ilişkin kâr tahminlerini ve bilançosunu açıklayan şirketlerin kâr rakamlarını görebilirsiniz.

SÜRPRİZ YAŞANABİLİR Mİ?


Yapı Kredi Yatırım; inceleme kapsamındaki banka dışı şirketlerden toplamda, yıllık bazda yaklaşık yüzde 130 satış, yüzde 100 FVAÖK, yüzde 60 net kâr büyümesi bekliyor.

Özellikle yüksek enflasyon ve zayıf TL sayesinde hemen hemen tüm şirketlerin satışlarında ciddi büyüme olmasını, bunların yarıdan azının da FVAÖK marjında gelişim kaydetmesini öngören Yapı Kredim Yatırım analistleri; net kâr marjını artırabilecek şirket sayısının daha az olmasını bekliyor.

Kurum analistleri; kârlılıktaki bu görece zayıf görüntünün nedenlerini hammadde maliyet artışları, zayıf TL ve artan lojistik maliyetleri ışığında artan girdi maliyetleri, borçlanma maliyetlerindeki yükselişler ve kur farkı zararları olarak sıralıyor.

2022 ilk çeyrek sonuçları sonrasında yıl başından beri beklentileri aşan enflasyon nedeniyle birçok şirket için yıl sonu tahminlerinde yukarı revizyon da kuvvetle muhtemel görünüyor. Yapı Kredi Yatırım analistlerine göre; doların Euro karşısındaki değer kazancı ve Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) sağlayacağı vergi avantajları da ilk çeyrek finansallarında bazı şirketler açısından olumlu sürprizlere yol açabilir.

Aksa Akrilik, Aksa Enerji, Alarko Holding, BİM Mağazalar, Coca-Cola İçecek, Logo Yazılım ve THY, Yapı Kredi Yatırım'ın inceleme kapsamındaki banka dışı hisselerde bu çeyrekte en çok öne çıkmasını beklediği şirketler olarak sıralanıyor.

Turkcell, Türk Telekom, TAV, Pegasus ve Petkim'den zayıf performans bekleyen Yapı Kredi Yatırım analistleri; "Sonuçlarının zayıf olacağını öngörsek de bu hisselerde kalıcı olumsuz bir etki oluşmasını beklemiyoruz. Çünkü bu şirketler için, yılın kalan dönemi yıllık finansallar açısından çok daha belirleyici" diye de ekliyor.

YÜKSEK ENFLASYONUN ETKİLERİ


Artmaya devam eden enflasyon, bilançolarda da etkisini gösterecek. ALB Yatırım Genel Müdürü Emre Çayırlı; portföyünde TÜFE endeksli tahvil bulunduran şirketlerin kârlılıklarında artış görülebileceğini söylüyor.

Çayırlı; 2022 Mart itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 61,1'e yükseldiği ve bu yükselişte sırasıyla ulaştırma, gıda ve alkolsüz içecekler ile ev eşyasının en yüksek enflasyonun yaşandığı ürün ve hizmetler grubu olduğu bilgisini veriyor.

Emre Çayırlı; "2021 ilk çeyreğe göre, 2022 ilk çeyrek bilançolarında; enflasyondaki yükselişin etkisini özellikle ulaştırma sektöründe ve gıda sektöründe perakende satış yapan şirketlerde göreceğiz. Bu şirketlerin kârlarında enflasyon oranına yakın bir değişim yaşanabilir" diyor.

ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Kıdemli Müdürü Gökhan Uskuay ise araştırma kapsamındaki finans dışı sektörlerde kâr büyümesinin geçen yıla göre yüzde 87 artmasını, 2021 son çeyreğe göre ise yüzde 8 daralmasını bekliyor. Gökhan Uskuay'a GÖKHAN USKUAY göre; finans dışı sektörler TL'deki UNLU&CO değer kaybı ve yüksek enflasyonun kârları destekleyici unsurlarından faydalanacak.

KAMU MU, ÖZEL Mİ?


Bankalara ilişkin beklentilere de bakalım. Şeker Yatırım Kıdemli Bankacılık Analisti Sevgi Onur; Akbank, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin (YKB) toplam net kârında, 2021 son çeyreğe kıyasla göre yüzde 56, yıllık bazda yüzde 292 oranında kuvvetli bir artış modelliyor.

Onur; özel mevduat bankalarında yüzde 58, kamu mevduat bankalarında yüzde 46 oranında çeyreksel kâr artışı tahmininde bulunuyor.

Bu bankalar arasında çey-SEVGI ONUR reksel bazda en yüksek kâr artışını ŞEKER YAT|R|M TSKB'den bekleyen Sevgi Onur; marjlardaki zayıflama ve yüksek vergi karşılıklarının kamu bankalarında kârlılığı baskılayabileceğini kaydediyor. Akbank, Garanti BBVA ve YKB ise Sevgi Onur'un uzun vadede en beğendiği bankalar olarak sıralanıyor.

DÖRT KAT ARTIŞ


Ak Yatırım; Albaraka Türk, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve YKB'nin ilk çeyrek net kâr toplamının, güçlü TÜFE tahvil getirisi, sağlam aktif artışı ve karşılık giderlerindeki rahatlamayla yıllık bazda dört katına çıkmasını ve önceki çeyreğe göre yüzde 60 artmasını bekliyor.

Ak Yatırım Strateji Müdürü Hakan Aygün; kâr artışında önceki çeyreğe göre Garanti BBVA ve YKB'nin, yıllık bazda İş Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın öne çıkacağı analizini yapıyor.

2021 son çeyreğe göre banka kârlarını artıran unsurun, TÜFE etkisi ve yüksek karşılık yükünün hafiflemesi olduğunu kaydeden Aygün; yıllık bazda ilgili bankalarda çekirdek getiri makasındaki genişleme ve aktiflerdeki büyümenin dikkat çektiği notunu da düşüyor. Hakan Aygün'e göre; enflasyonist etki banka kârlarındaki artışı banka dışı şirketlerin üzerine çıkaracak.

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ HANGİ ŞİRKETLER VE BANKALAR ÖNE ÇIKACAK?


SEKTÖREL ETKENLER
Fiyat artışlarının ve stabil olmasını beklediğimiz kâr marjlarının gıda ve perakende şirketlerini destekleyeceğini, BİM ile Şok'un öne çıkacağını öngörüyoruz. Jeopolitik problemlerin de etkisiyle güçlü seyreden çelik fiyatları, Erdemir ile Kardemir'in finansallarını destekleyecek.

Olumlu seyreden talep, fiyatlama ve döviz bazlı gelirleriyle T. Şişecam'ın sonuçlarının kuvvetli olacağını tahmin ediyoruz. Güçlü talepten dolayı Kordsa, yükselen elektrik fiyatlarının faaliyetlerini desteklediği Aksa Enerj ve Galata Wind'in kârlılıkları güçlü gelebilir.

İyi operasyonel performans ve artan fiyatlarla Logo Yazılım da olumlu finansallar açıklayabilir. Enerji fiyatlarındaki çok sert yükselişler, Akçansa ve Çimsa gibi çimento şirketlerinin kâr marjlarında gerilemeye neden olabilir. Artan maliyetler ve finansal giderler de telekom şirketlerinin net kârlarına olumsuz yansıyabilir.

GÜÇLÜ KÂRLILIK
Özel bankalardan Garanti, TSKB ve YKB'nin öne çıkmasını bekliyoruz. Bu çeyrekte kârlılıktaki itici güç; büyük ölçüde artan TÜFE'ye endeksli tahvil getirileri, kredi/mevduat makası gelişimi, makul seviyede artan komisyon gelirleri ve 2021 son çeyreğe göre bir nebze azalan provizyon giderleri olacak.

Geçen çeyrek kadar olmasa da ticaret kâr/zarar hesabının pozitif katkısı bu çeyrekte de bankaların kârlılığını destekleyecek. Akbank ve İş Bankası'nın bu çeyrekte çok güçlü kâr açıklamalarını beklesek de bu iki banka baz etkisinden dolayı çeyreksel artış oranında diğerlerine göre geri kalabilir. Ayrıca kamu bankaları Halkbank ve Vakıfbank'tan da baz etkisinden dolayı yıllık olarak çok güçlü kâr artışı beklentimiz var.