Bakliyatın içinden katkı maddesi çıkardı

27 Mart 2016
2063
Dünyada bitkisel protein kullanımının artması ve üretici firmaların sağlıklı katkı maddeleri kullanmaya ihtiyaç duyması, Arbel Grubu’nu baklagilden vitamin içeren katkı maddeleri üretmeye yöneltti. Şirket, Kanada’da 30 milyon dolara kurduğu AR-GE merkezinde ürün geliştirdi. Bir Türk bilim adamının geliştirdiği ürünler, dünya devi gıda ve içecek üreticilerinden büyük rağbet görüyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ
obay@ekonomist.com.tr

2016, Global Pulse Confederation’ın (GPC) başvurusu ve Birleşmiş Milletlerin kabulü ile ‘Dünya Bakliyat Yılı’ olarak ilan edildi. Bu kapsamda yapılacak olan bilgilendirme çalışmaları ile gıdalar içerisinde bitkisel protein kullanımının artması ve teşvik edilmesi hedefleniyor. Yapılacak tanıtım çalışmaları ve etkinlikler sonrasında tüm dünyada bakliyat talebinde yaklaşık yüzde 10’luk artış bekleniyor.

Bu durum dünya bakliyat ticaretinde söz sahibi olan Arbel Grubu’nun da yatırımlarına hız verdi. Grup bünyesindeki AGT Food and Ingredients, Kanada’da 30 milyon dolarlık bir yatırımla AR-GE merkezi kurdu. Bu merkezde baklagillerden vitamin içeren gıda katkı maddeleri üretiliyor.

Arbel’in bu ürünleri, dünya devi gıda ve içecek üreticilerinden büyük ilgi görüyor. Pepsi Co ve Hills gibi şirketler bunların başında geliyor. Şirketin farklı ülkelerde de önemli markalarla görüşmeleri devam ediyor. Arbel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, “Bu merkezdeki araştırmalarla birlikte çok daha büyük işlere imza atacağız” diyor.

TÜRK BİLİM ADAMI GELİŞTİRDİ
Dünyada bakliyat ürünlerinin geleneksel kullanımının dışında farklı kullanım alanlarına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bunların sonucunda ortaya çıkan, kahvaltılık olarak tüketilen nohudun acılı ve sarımsaklı çeşitleri gibi ürünler, özellikle ABD ve Kanada’da yoğun ilgi görüyor.

Bu ürünlerin tüketiminin artması ise üretici firmaları bu alana yatırıma yönlendirmiş bulunuyor. Pazarda krakerlere bezelye proteini katılarak protein oranının artırılması, sosislerde un yerine bakliyatların kullanılarak daha sağlıklı hale getirilmesi gibi bir trend de söz konusu.

Bu gelişmeleri gözlemleyen Arbel Grubu da baklagillerden vitamin üretimine soyundu. Arbel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, yeni ürünler geliştirmek, sektörle bağlantılı yan sektör ürünleri üretmek ve bu ürünler için pazarlar oluşturmak üzere çalışmalar yaptıklarını söylüyor.

Arslan, şunları anlatıyor: “Kanada’daki AR-GE merkezimizde baklagilden vitamin içeren gıda katkı maddeleri geliştirdik. ‘Ingredients’ adı verilen bu katkı maddeleri dünyada ilk defa bakliyattan üretildi. Bu ürünü Türk bilim adamı Mehmet Tülbek ile geliştirdik. Bu ürünler vitamin içeriyor, yani sağlık ile dostlar.”

PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ
AGT Food and Ingredients’in Kanada, Amerika, Avustralya, Ingiltere, Çin ve Güney Afrika’da tesisleri, Hollanda, Hindistan ve Rusya’da ticaret ofisleri bulunuyor. Mahmut Arslan, bakliyatın yönetildiği yerlerde bulunmanın ve pazar çeşitliliğine sahip olmanın şirketlerine önemli bir avantaj sağladığını ifade ediyor.

Dağıtım ağı satın aldı
Arbel Grubu pazarlama kadar dağıtım ağının kurulmasına da önem veriyor. Bu nedenle iki yıl önce dağıtım ağı yatırımı da yaptı. Kanada'da bir dağıtım şirketi satın aldı. AGT Clic adlı bu şirket, market zincirlerine 3 bin çeşit mal satıyor. Şirket, Kanada'da Sobeys ve Loblaw Süpermarketleri gibi büyük yerel zincirlerle çalışıyor. Arbel Grubu, şimdi Loblaw'un özel markalarını da Mersin'de üretmeye başladı.