Bankalar kültür sanat desteklerini büyütüyor

22 Eylül 2021
Burcu Tuvay btuvay@ekonomist.com.tr

Bankalar, son yıllarda kültür ve sanat yatırımlarına hız verdi. Gerek kurdukları müzeler ve ev sahipliği yaptıkları sergilerle; gerekse tiyatro, resim, müzik, fotoğraf, edebiyat gibi pek çok farklı sanat disiplinine verdikleri desteklerle bu alana katkı sunan bankalar, yatırımlarını sürdürecek.

05-18 Eylül 2021 tarihli sayıdan

Pandemiyle geçen iki yıl bize kültür sanatın hayatımızda ne denli yer tuttuğunu bir kez daha gösterdi. Sosyal kalkınma ve toplumsal gelişmişlik düzeyinin yükselmesi için kül-tür-sanat faaliyetlerine daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Bu farkındalığa sahip olan bankaların ağırlıklı olarak sosyal sorumluluk yatırımlarını bu alanlarda yoğunlaştırdıklarını gözlemliyoruz. Bu yönelimin Türkiye'de kültür-sanat alanındaki eğitim ve üretimi destekleyerek ülkemizi uluslararası arenada daha ayrıcalıklı bir konuma taşıyacağı ifade ediliyor.

Toplumsal kalkınmanın temelinde yer alan kültür sanat hayatına aktif katılım, bireysel ve kolektif sanatsal üretimlerin artırılması konularında çalışmalar yapan bankalar, gerek kurdukları müzeler ve içinde ev sahipliği yaptıkları sergilerle; gerekse tiyatro, resim, müzik, fotoğraf, edebiyat gibi pek çok farklı sanat disiplinine verdikleri desteklerle bu alana katkı sunuyor. Biz de haberimizde bankaların kültür sanat yatırımlarını araştırdık.

SANAT MÜZESİ KURACAK


Türkiye İş Bankası, kültür sanat faaliyetlerini 2017 yılında İş Sanat çatısı altında topladı. İş Sanat, bugün müzecilik, plastik sanatlar ve sahne sanatları alanındaki özgün faaliyetleriyle ve arkeoloji alanına sağladığı katkılarla Türkiye'nin kültür sanat hayatına dokunuyor.

Türkiye İş Bankası'nın belge ve hatıralarına İstanbul'da bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi ile Ankara'nın simge yapılarından biri olan İktisadi Bağımsızlık Müzesi ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, İstanbul Beyoğlu'nda bulunan tarihi binanın sanat müzesi olarak değerlendirilmesi için çalışmalar da yapılıyor. Zeugma, Patara, Teos, Nysa ve Stratonikeia antik kentlerindeki kazı çalışmalarına katkı sağlıyor.

CAZ MEVSİMİ BAŞLIYOR


Akbank Çocuk Tiyatrosu 48 yıldır perdelerini açıyor. Akbank Caz Festivali, Türkiye'nin en uzun soluklu festivallerinden biri ve geçen yıl 30'uncu yaşını kutladı. 2004'te başlayan Akbank Kısa Film Festivali, geride bıraktığı seneler boyunca birçok ünlü yönetmeni ağırladı ve izleyicilerle buluşturdu.

Akbank aynı zamanda Contemporary İstanbul'u da ilk gününden bu yana ana sponsoru olarak destekliyor. Bu yıl Akbank Sanat Çağdaş Dans Tekniği derslerini, online çocuk atölyelerini eylül ayına kadar sürdürmeye devam edeceklerini söyleyen Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, "1-10 Ekim tarihleri arasında Akbank Caz Festivali'ni yapmayı planlıyoruz. Ayrıca 21 Eylül -20 Kasım tarihleri arasında Akbank 39'uncu Günümüz Sanatçıları Yarışma Sergisi'ni de gerçekleştireceğiz" diyor.

KÜLTÜR-SANAT MÜŞAVİRLİĞİ KURDU


1945 yılında kendi bünyesinde 'Kültür ve Sanat Müşavirliği' kuran Yapı Kredi bugüne kadar tiyatro, resim, müzik, fotoğraf, edebiyat gibi pek çok farklı sanat disiplinine destek verdi.

Doğan Kardeş ile Türkiye'nin en uzun süreli çocuk dergisini çıkaran Yapı Kredi, Türkiye'nin ilk çocuklar arası resim yarışması, çocuk tiyatrosu ve çocuk sineması ile genç nesilleri sanatla buluşturdu.

Kazım Taşkent Sanat Galerisi ile sanat galerisi olan ilk Türk bankası unvanının sahibi olduklarını ifade eden Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın, şöyle devam ediyor:

"Muhsin Ertuğrul'a destek vererek Türkiye'nin ilk özel tiyatrosu olan Küçük Sahne'nin kurulmasına katkıda bulunduk. Türk tiyatrosuna olan bu katkımızı, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile bambaşka bir seviyeye çıkardık." Yapı Kredi Yayınları, Türk yayıncılığının etkili kuruluşlarından biri konumunda.

1964 yılından bu yana Beyoğlu'ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat binası, sanatseverleri sergiler ve etkinliklerle buluşturuyor.

Garanti BBVA, 2011 yılında SALT'ı İstanbul'a armağan etti. Bankanın uzun yıllardır çeşitli projelerle desteklediği bir diğer alan da müzik. 24 yıldır İstanbul Caz Festivali'ni destekliyor. Bunun yanı sıra pandemi ile birlikte müzik sektörüne destek vermek amacıyla dijital ortamda projeler de üretiyor.

DİJİTAL HAT SERGİSİ


Albaraka Türk, dereceye girenlere ödüllerin verildiği hat yarışmasının bu yıl altıncısını düzenliyor. Ayrıca geleneksel sanatlara tahsis edilmiş Altunizade'deki Albaraka Sanat Galeri-si'nde birçok sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sanat kursları kapsamında hat, tezhip, ebru, minyatür ve çini gibi alanlarda bugüne kadar yüzlerce öğrenciye eğitim verildiğini söyleyen Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Yorulmaz, "Hat yarışmasında eserler toplanmaya devam ediyor.

Yarışmaya katılan eserler danışman hocalarımızın titiz değerlendirmesine tabi tutulduktan sonra dereceye giren eserler açıklanacak ve eser sahipleri ödüllendirilecek. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz ve büyük ilgi gören dijital hat sergisinin bir benzerini bu yıl da yapabiliriz" diyor.

HİKAYELERİ KİTAPTA TOPLAYACAK


DenizBank ise 2004 yılında kurduğu Deniz Kültür ile Türkiye'nin kültür sanat hafızasına farklı dallarda onlarca eser kazandırdı. 18 yıldır İDSO'nun kurumsal destekçisi, aynı zamanda Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası ve Orkestra Akademik Başkent Konserle-ri'ni destekliyor.

TÜRSAK ile gerçekleştirdiği DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması kapsamında senaryo yazımına gönül vermiş amatör yeteneklerine destek veriyor. GaleriDeniz çatısı altında bugüne kadar dokuz farklı sergiye ev sahipliği yaptı. DenizBank Çocuk Operası'nı hayata geçirdi.

Sagalassos, Alacahöyük, Lao-dikeia gibi arkeolojik kazılara destek veriyor. Salgın sürecinde müzisyenlere destek vermek amacıyla POPSAV'ın gerçekleştirdiği çevrimiçi konser etkinliğine katkı sundu. Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması ve kitapları ile üreticilerin hikayelerine ve Anadolu'nun güzelliklerine dair ciddi bir arşiv oluşturdu. Tüm bu çalışmalarını bir kitapta toplayacak.

IŞIL AKDEMİR EVLİOĞLU GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI


"SALT ile ilgili özel çalışmamız olacak" "SALT, iklim krizinden toplumsal cinsiyet eşitliğine, gıdadan teknolojiye, toplumsal meselelerde bilinç yaratacak içeriklerle nitelikli bilginin artmasını teşvik eden programlara imza atıyor.

Sonbahara doğru SALT'ın 10 yıllık yolculuğunu ve iş birliklerini de anlatan özel çalışmamız olacak. Eylül ayında pandemi koşullarına uygun olarak açık hava mekânlarında gerçekleşmesi planlanan İstanbul Caz Festivali'ni heyecanla bekliyoruz. Youtube üzerinden yayınladığımız 'Garanti BBVA ile Sesini Aç' serimizi sürdüreceğiz."

ASLI HANCI TSKB GENEL MÜDÜR YARDIMCISI “GENÇ MÜZİSYENLER EĞİTİM DESTEK FONU’NU KURDUK”


“İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Müzik Festivali kapsamındaki konserlere 1990 yılından bugüne katkı sağlıyoruz. 2018 yılında ‘Yarının Kadın Yıldızları: Genç Müzisyenler Eğitim Destek Fonu’nu kurduk.

Çalgı, şan ve şeflik branşlarında eğitim alan üstün yetenekli kadın müzisyenlere katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Türkiye İş Bankası ve Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. ile birlikte Patara Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına destek veriyoruz. TSKB, kütüphanemizde 14 binin üzerinde kitap bulunuyor. Yakın zamanda ‘Dünden Bugüne TSKB, 70 Yıllık Bir Öykü’ isimli kitabımız yayınlanacak.”