Türkiye’nin ilk porselen karo fabrikası olarak 1992’de Bilecik’te kurulan Seranit, bugün sekiz mağazası, yurt içinde 17 farklı şehirde faaliyet gösteren 85 bayisi, 40 ülkede 55 satış noktası ve 3 binden fazla müşteri portföyüyle seramik sektöründeki faaliyetlerini sürdürüyor. Toplam 14 milyon metrekarenin üzerinde üretim kapasitesine ulaşan şirket, Bilecik ve İnönü’deki fabrikalarında gerçekleştirdiği üretimlerle 175 farklı seriyle ve binin üzerinde renk ve desen seçeneğiyle geniş ürün yelpazesine sahip.
Ekonomist’in 22 Haziran - 5 Temmuz 2025 tarihli sayısından
İHRACAT PAYINI ARTIRMA HEDEFİ
2024’ü 2 milyar 64 milyon TL satış geliriyle tamamlayan Seranit, 2025 yılı sonunda satış gelirlerinin 3 milyar TL’yi aşacağını öngörüyor. Avrupa, Ortadoğu, Amerika ve Afrika başta olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ürünlerini ihraç eden şirket, ihracatın ciro içindeki payının ise 2024 yıl sonundaki yüzde 16’dan yüzde 18’e ulaşmasını hedefliyor.

İHRACAT PAYINI ARTIRMA HEDEFİ
2024’ü 2 milyar 64 milyon TL satış geliriyle tamamlayan Seranit, 2025 yılı sonunda satış gelirlerinin 3 milyar TL’yi aşacağını öngörüyor. Avrupa, Ortadoğu, Amerika ve Afrika başta olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ürünlerini ihraç eden şirket, ihracatın ciro içindeki payının ise 2024 yıl sonundaki yüzde 16’dan yüzde 18’e ulaşmasını hedefliyor.
Seranit’in ihracattaki hedef pazarları; öncelikle Avrupa olmak üzere, Türki Cumhuriyetler, Rusya, Ortadoğu ve komşu ülkeler. 2024’te ihracatın 2023’e göre yaklaşık yüzde 30 arttığını kaydeden Seranit Genel Müdürü Fatih Kıvanç, 2025’te de ihracat büyümesinin aynı tempoda gerçekleşmesini, iç pazarda da yüzde 25-30 büyüme elde edilmesini bekliyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME STRATEJİSİ
Seranit, 4 Şubat’tan bu yana borsada da işlem görüyor. Toplam büyüklüğü 1 milyar 356 milyon TL olan halka arz sonrasında şirketin sermayesi 300 milyon TL’den 413 milyon TL’ye yükseldi. Halka arzın sürdürülebilir büyüme stratejisinin bir parçası olduğuna dikkat çeken Fatih Kıvanç, yeni pazarlara açılmayı, üretim kapasitesini artırmayı ve teknolojik yeniliklere hız kazandırmayı planlamanın yanı sıra globalleşme sürecinde önemli bir kilometre taşını da bu yolculuğa dahil edeceklerini kaydediyor. Şirketin gelecek planları arasında temettü vermek de var.
ALMANYA’DA MAĞAZA AÇACAK
Seranit, Avrupa ülkeleri için Almanya’da açmayı planladığı mağazayla Avrupa pazarında marka bilinirliğini artırmak istiyor. Bu mağazayı sadece satış noktası değil; bölgesel dağıtım ve lojistik merkezi olarak da kullanmayı planladıklarına işaret eden Fatih Kıvanç, ihracatta büyümeyi Almanya, Fransa, ABD ve Azerbaycan’da yoğunlaştırmayı, Seranit’in dünyadaki varlığını hem üretici hem de marka olarak pekiştirmeyi hedeflediklerini kaydediyor. Türkiye’de de Bursa ve Ankara’da yeni mağaza açma planları olduğundan bahseden Kıvanç, şöyle devam ediyor: “İnönü ve Bilecik fabrikalarımızda üretim kapasitemizi artırmaya yönelik makine yatırımlarımızı 2025-2026 arasında tamamlamayı ve toplam maliyetlerde yaklaşık yüzde 10 iyileşme elde etmeyi planlıyoruz. İstanbul/Sancaktepe’de 8 bin 24 m2’lik mutfak mobilyaları üretim tesisine sahip olan Vanucci (Prodek) markamız için planladığımız yatırımla ise 55 bin modül/yıl olan üretim kapasitemizi 2029 itibarıyla 140 bin modül/yıl seviyesine çıkarmayı amaçlıyoruz.”
“GES projelerine 4,5 milyon dolara yakın yatırım yaptık”
“2021’in ikinci yarısında İnönü ile Bilecik’teki üretim tesislerimize GES yatırımı yapmaya başladık. 2023 sonu itibarıyla devreye alınan GES kapsamında, üretim tesislerimizde GES’ten kullanılan yıllık elektrik tüketiminin toplam elektrik tüketimine oranı sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 18,5 oldu. Her iki üretim tesisimizin toplam elektrik tüketiminin yüzde 20’si GES’ten karşılanıyor ve yıllık 9 milyon kWh enerji üretiliyor. Bugüne kadar GES projelerine 4,5 milyon dolara yakın yatırım yaptık.”