Kayak turizmi, küresel ısınma nedeniyle son yıllarda verimsiz sezonlar geçirdi. Önümüzdeki yıllarda küresel ısınma nedeniyle 2 bin 500 metrenin altındaki bölgelerde kar yağışının giderek azalması bekleniyor.
Ekonomist’in 5 - 18 Ocak 2025 tarihli sayısından
Bu süreçte, Erciyes, Sarıkamış ve Palandöken kış turizminde öne çıkacak bölgeler olacak. Bu bölgelerde kasım ayında yağan kar ile sezon geçmiş yıllara göre erken açılırken, yüksek doluluklarla sezona hızlı bir giriş yapıldı. Uludağ ve Kartalkaya’da kar yağışının görülmesiyle kayak merkezlerinde içinde bulunduğumuz ocak ayında doluluklar yüzde 90-100’ler seviyesine ulaştı. Sağlıklı bir veri bulunmamasına karşın Türkiye’de kayak yapanların sayısının 4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kış döneminde yoğun faaliyet gösteren kayak otelleri ve termal otellerden de 9 ila 11 milyar dolar arasında turizm geliri elde edilebileceğine vurgulanıyor. Kış turizminin başkenti Uludağ’ı büyük kentlere yakınlığı ile öne çıkan Kartalkaya izliyor. Kartepe ve Ilgaz da kolay ulaşılabilirlikleriyle tercih ediliyor. Palandöken ve Erciyes, modern tesisleri ve pistleriyle öne çıkıyor.

BURAK BECEREN / GÜMTOB
KAR YAĞIŞININ ETKİSİ
Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Uludağ Sorumlusu Burak Beceren, Uludağ’da kayak sezonunun bu yıl zamanında açıldığını dolulukların şu anda yüzde 90-100’lere ulaştığını söylüyor. Beceren, şu anda 65-70 cm kar olan Uludağ’ın geçen yıl az kar yağması nedeniyle günübirlikçilerle birlikte 3 milyon ziyaretçi ağırladığını bu yıl kar yağışının iyi olmasıyla 4 milyon kişi ağırlamayı planladıklarını vurguluyor.
Yılda ortalama 2 milyon turnikeden kayakçı geçişi olduğunu, bunun yüzde 85’inin yerli turistlerden oluştuğunu belirten Beceren, Uludağ’a gelen ziyaretçilerin yüzde 15’inin Körfez ülkeleri, Kanada, Rusya, Ukrayna, Almanya, Polonya ve İngiltere’den geldiğini söylüyor. 26 yıldan bu yana üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen Winter Fest bu yıl 2-13 Şubat arasında düzenlenecek, konserler, partiler yapılacak. Ramazan’ın 1 Mart’ta başlaması sezona denk gelirken, sezona etkisinin olması beklenmiyor ancak yemek saatleri iftara göre düzenleniyor.

KAAN KARAYAL / TATİLSEPETİ
Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, kayak merkezlerine kar yağışlarının başlamasıyla talep ve satışlarda bu sezon yüzde 30 artış yaşandığını, en çok talep gören destinasyonların Uludağ, Palandöken, Ilgaz ve Kartalkaya olduğunu söylüyor.
İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çeken Uludağ’ın kayak pistleriyle birlikte gece eğlenceleri, kar motoru turları ve doğa yürüyüşleri gibi etkinliklerle de ilgi çektiğini belirten Karayal, “Eşsiz doğası ve kar kalitesi ile Palandöken, profesyonel kayakçıların tercihi olmaya devam ediyor. Aile ve doğa dostu tatil arayanlar Ilgaz’ı tercih ederken, büyük kentlere yakınlığıyla Kartalkaya, özellikle hafta sonu tatilcileri için ideal” diyor.
SEZON HIZLI BAŞLADI
Kayak otellerinde kayak tatili fiyatları oldukça dinamik. Tesis konsepti ile hafta içi, hafta sonu, cumartesi tek gece, perşembe, pazar gibi gün bazlı değişken fiyatlar bulunuyor. Genel olarak kayak otellerinde fiyatlar kişi başı gecelik 2 bin 230 TL’den başlıyor. Beş günlük bir kayak tatili ulaşım hariç kişi başı 11 bin 150 TL’den başlıyor.
Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden biri olan Erciyes, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya ve Ukrayna pazarlarını kaybetti. Öte yandan bölgeye, Çekya ve Polanya’dan 12 hafta boyunca her gün charter uçakları gelecek. Sezon bitmeden bu ülkelerin acentelerinin otelleri satın almaya başlarken, gelecek yıl Polanya’dan iki, Çekya’dan bir uçak gelmesi bekleniyor. Kayseri Erciyes A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcuman, bu kış Erciyes’te yaklaşık 3 milyon ziyaretçi ağırlamayı hedeflediklerini, kış sezonunda Kayseri’nin turizmden 110 milyon Euro’luk gelir elde etmesini beklediklerini söylüyor.

HAMDİ ELCUMAN / ERCİYES KAYAK MERKEZİ
Geçen yıl gelen 2,5 milyonun ziyaretçilerin 300 bini yabancı turistlerden oluştuğunu belirten Elcuman, “Bu yıl sezonu 20 yıldan sonra 30 Kasım’da açtık, ilk hafta 30 bin sonrasında 50, 70 bin kişi olarak devam etti. Şu anda yoğun bir ziyaretçi trafiğimiz var. Altı pistimiz, üç tane yürüyen bandımızın hepsi. Yılbaşı dolulukları yüzde 100’e ulaştı, sömestr yüzde 70’lerda ama rezervasyonlarımız hızla devam ediyor” diyor.
İskandinav ülkelerinin Apollo acentesinin Erciyes’e Hollanda, Norveç, İsveç, Danimarka’dan turist getirdiğini söyleyen Elcuman, “İngiltere’den bu yıl kayak öğrenmeye gelen aileler var. İlk defa bu yıl Singapur’dan kafile geldi. Üç gün Kapadokya’da iki gün Erciyes’te kaldılar” diye konuştu.
PALANDÖKEN GENİŞLİYOR
12,5 km’lik Türkiye’nin en uzun pistine sahip olan, uluslararası standartlarda 55 pisti bulunan Palandöken, yeni master planıyla dünya çapında iddialı bir bölge haline gelecek. Olimpiyat standartlarında piste sahip olan Konaklı bölgesinin de turizme kazandırılması çerçevesinde bölgede belediye tarafından inşa edilen otel işletilmek üzere Serdar Bilgili’ye kiralandı. 3 bin 500 yatak kapasitesi bulunan Palandöken’de, geçen yıl 2,2 milyon kişi ağırlanırken, bu yıl 2,5 milyon ziyaretçi hedefleniyor.
Palandöken’de turizmin 12 aya yayılması için FİFA standardında 20 adet futbol sahası yapıldı, yerli-yabancı yüzlerce futbol takımı kamp için ağırlanıyor.
Olimpik yüzme havuzu, atlama kuleleri, curling, buz hokeyi, buz pateni gibi onlarca kapalı spor salonu oluşturuldu. Burada birçok sporcu kamp için gelip aylarca konaklıyor, kamp yapıyor. Dedeman Erzurum Palandöken’de iki oteli ile hizmet veriyor.
IRAKLILAR KAYAĞI KEŞFETTİ
Dedeman Hotels&Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, bu yıl kar yağışının erken gelmesinin sektöre doping etkisi yaptığını, sezona hızlı başladıklarını söylüyor.
Avrupa’dan profesyonel kayakçıların da münferit rezervasyonlar yaptığına dikkat çeken Demiray, en büyük sorunun uçak olduğunu, Erzurum’a ve kayak bölgelerine yönelik uçuş sayılarının artırılması ve doğru zamanlama ile Avrupa’dan gelen turist sayısında ciddi bir ivme yakalanabileceğini vurguluyor.
Demiray, “İran ve Rusya en büyük iki pazarımız. Rusya’da Ukrayna savaşı nedeniyle bir miktar kayıp yaşadık ancak burayı yerli ile ikame ediyoruz. Azerbaycan’dan güçlü bir rezervasyon alıyoruz. Yazın kültür turuna gelen Iraklılar da kayağı keşfetti. Gelenlerin yüzde 80’i yerli yüzde 20’si yabancı” diyor.

ERGÜN DEMİRAY / DEDEMAN HOTELS&RESORTS INTERNATIONAL YKB
“İklim değişikliği dopingi Palandöken’e yarar”
“Palandöken Avrupa’da son dönemde öne çıktı. Küresel iklim değişikliği nedeniyle uzmanlar 2000 metre altına kar yağmayacağını belirtiyor. Dünyada çok önemli bir konumu olan, 2 bin 600 metreden başlayan 3 bin 200 metreye ulaşan Palandöken’e talep artacak. Uçak seferlerinin artmasıyla Uzakdoğu ilgisi de artacak. Uzakdoğulu turist gittiği yerde 10-12 gün konaklıyor. Bu doluluk geliri çok ciddi artırır.”