Gösterge faizi 14,5 seviyesinde

02 Kasım 2020 | 09:00
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 17:32
Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon raporu toplantısında yılsonu enflasyon beklentisini önceki yüzde 8,9’dan yüzde 12,1’e çıkardı.

TCMB’nin enflasyon beklentileri kadar, merak edilen başka konu ise PPK’da yapılan faiz aksiyonuydu. TCMB, geçen toplantıda politika faizi olarak adlandırılan bir haftalık repo faizine dokunmamış ancak GLP’de yapmış olduğu artışla üst limitten borçlanmayla faiz koridoru arasındaki aralığı açmıştı.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti temmuzdan beri 500 baz puan civarında arttı. TCMB, ekim ayında sadece GLP artırımı yaparak üst limitten borçlanma anlamında referans alınabilecek aralığı genişletti ancak politika faizi etkin bir seviyede değil, daha aşağıda kaldı.

Bu noktada AOFM tarafında belirleyici etkiye sahip olan enstrümanlar, genelde GLP etrafında maliyeti şekillenen geleneksel repo ihaleleriyle bankalara sağlanan likidite ve gecelik borç verme maliyetleri olarak görünüyor. Yüzde 14,5 olan gösterge faiz ise bu seviyelerden bir miktar yukarı çıkabilir.