Avusturya: Terörist DEAŞ sempatizanı

03 Kasım 2020 | 00:14
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 17:33
Viyana'da terör saldırısı... Avusturya’nın başkenti Viyana’da gece yarısı uzun namlulu silahlarla düzenlenen terörist saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 7'si ağır 15 kişi yaralandı. Teröristlerden biri polis tarafından öldürüldü. Bir teröristin ise yakalandığı iddia ediliyor. Saldırıya en az 3 teröristin katıldığı değerlendiriliyor.

Avusturya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Harald Sörös, Avusturya Haber Ajansına (APA) yaptığı açıklamada, başken Viyana'daki terör saldırısında 3 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Viyana Sağlık Kurumu Sözcüsü Christoph Mierau ise saldırıda 15 kişinin yaralandığını, bunlardan 7'sinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

TERÖRİST DEAŞ SEMPATİZANI


İçişleri Bakanı Karl Nehammer ise düzenlendiği basın toplantısında, terör saldırısına ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Nehammer, "Dualarımız, terör saldırısında hayatını kaybeden 3 kurban ve aralarında bir güvenlik görevlisinin de bulunduğu 15 yaralıyla." dedi. Avusturya’nın 75 yıldır düşünce özgürlüğü gibi temel değerleri yaşattığına dikkati çeken Nehammer, saldırganların bu değerleri hedef aldığını söyledi.

Nehammer, halihazırda öldürülen teröristin uzun namlulu silah kullandığını ve üzerinde sahte patlayıcı madde yüklü bir düzeneğin bulunduğunu belirterek, "Saldırgan terör örgütü DEAŞ sempatizanıydı. Şu an saldırgana ilişkin yoğun bir soruşturma sürüyor." ifadesini kullandı.

Vatandaşlardan, çok zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamasını isteyen Nehammer, saldırının yaşandığı birinci Viyana'dan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Nehammer ayrıca çocukların okullara gönderilmemesi çağrısında bulundu.

Kamu Güvenliği Genel Müdürü Franz Ruf da öldürülen teröristin Viyana'daki evinin tespit edilerek, emniyet güçleri tarafından incelendiğini söyledi. Viyana Emniyet Müdürü Gerhard Pürstl de son bilgiler doğrultusunda saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiğini, saldırganla birlikte ölü sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu.



Avusturya'da saldırılar sonrası Birinci Viyana'da geniş güvenlik önlemleri alındığını kaydeden polis, vatandaşlara buradan uzak durmaları çağrısında bulundu.

TERÖRİSTLE KARŞI KARŞI GELEN TÜRK GENCİ KONUŞTU


Avusturya'nın başkenti Viyana'da meydana gelen terör saldırısında, teröristle karşı karşıya gelen ve bacağından yaralanan Recep Tayyip Gültekin, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Recep Tayyip Gültekin, başkentin turistik bölgesi birinci Viyana'da arkadaşı Mikail Özer'le bulundukları sırada silah sesleri duyduklarını, seslerin geldiği yöne doğru ilerlediklerinde, bir teröristin yoldan geçen sivil bir kişiyi vurduğuna şahit olduklarını belirtti.

Gültekin, yaralı kadına yardımcı olduğunu ve yakındaki bir restorana yaralıyı taşıdığını söyledi.

'TERÖRİST SİLAHINI BANA DOĞRULTTU'


Daha sonra restorandan ayrıldığını ve teröristle karşı karşıya geldiğini ifade eden Gültekin, o anları şöyle anlattı:

https://twitter.com/anadoluajansi/status/1323388244453691392?s=20

"Yaralı kadını yakındaki bir restorana taşıdıktan sonra, terörist silahını bana doğrulttu. O esnada kendimi yere atarak, takla atmaya çalıştım. Sanırım elinde uzun namlulu pompalı olarak tabir edilen silahtan vardı. Bu silahtan çıkan bir saçma sağ bacağımın arkasına isabet etti. Ancak çok büyük bir yaralanmaya yol açmadı. Arkadaşımın aracına binerek, durumu polise bildirmek için bir sonraki polis karakoluna gittik."

Gültekin, polise durumu aktardıktan sonra, bir başka noktada çatışma sonucunda bir polis memurunun yaralandığını gördüklerini ifade etti.

Çatışmadan ötürü sağlık ekiplerinin olay yerine yaklaşmadığını kaydeden Gültekin, arkadaşı Mikail Özen'le yaralı memuru ambulansa kadar taşıdıklarını söyledi.

YAŞLI KADINI DA GÜVENLİ YERE BIRAKTIK


Gültekin, olay yerinde karşılaştıkları bir yaşlı kadını da güvenli bir yere bıraktıklarını belirterek, "Ayağımdaki yara çok büyük olmadığı için hastaneye gitmek istemedim, ambulanstakiler beni hastaneye götürme teklifinde bulundular ancak çatışmaların şiddetinden çok sayıda yaralı olacağını düşündüğüm için yük olmak istemedim. Ama silahtan çıkan saçma hala ayağımda ve şimdi biraz daha durum sakinleştiği için bir hastaneye gidip tedavi olacağım." şeklinde konuştu.

GECE SALDIRI SONRASI NELER YAŞANDI?


BÜYÜKELÇİ OZAN CEYHUN: TEHLİKE GEÇMEDİ


Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun twitter hesabından, "Lütfen Viyana Polisi’nin açıklamalarını takip edin. Tehlike geçmedi! Hala teröristlerin masum insanlara saldırısı devam etmekte! Evde ya da bulunduğunuz mekanda kalın sokaklara çıkmayın! Polis “tehlike geçti” açıklaması yapmadan yaşamınızı tehlikeye atmayın." açıklamasını yaptı.

UZUN NAMLULU SİLAHLI, KALABALIK TERÖRİST GRUBU


Saldırıyı insanlık düşmanı olarak nitelendiren Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, TRT Haber'e yaptığı açıklamada ise "Viyana kenti çok zor, çok kanlı bir gece geçiriyor gerçekten. Şu an sayısını tam olarak söyleyemeyeceğim bir terör grubunun saldırısı söz konusu. Şu anda Viyana'da tehlike henüz geçmiş değil. Ellerinde uzun namlulu silahlarla Viyana sokaklarında gezen teröristler mevcut. Aralarında vurulan terörist var, ele geçirilen terörist var. Ama sayılar konusunda polisin söyleyemediği gibi biz de size rakam veremiyoruz. Yalnız kalabalık olduğunu söylemek zorundayım" dedi.

Türk vatandaşlarına seslenen Ceyhun, evlerinden, bulundukları yerlerden çıkmamaları çağrısında bulundu.

Ceyhun, "Viyana'nın en kalabalık, kafelerin, mağazaların olduğu yaya caddesi olarak tanımlayacağımız, alışveriş caddesi olarak tanımlayacağımız, dev katedralin olduğu, insanların çok yoğun olduğu noktalarda gündeme geldi. Tesadüfen eli kanlı canlı teröristlere rastlayıp da katledilen, yaralanan insanlar söz konusu. Viyana çok çok insanlık adına acı bir gece geçiriyor" diye konuştu.

https://twitter.com/OzanCeyhun/status/1323383852010786817?s=20

AVUSTURYA BAŞBAKANI KURZ'DAN İLK AÇIKLAMA


Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, başkent Viyana'da meydana gelen saldırıya ilişkin, "Polisimiz bu iğrenç terör saldırısının faillerine karşı kararlı bir mücadele yürütüyor." ifadesini kullandı. Kurz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin zor saatler yaşadığını belirterek, bu zaman zarfında emniyet güçlerinin gösterdiği çaba için teşekkür etti. Polisin saldırganlardan birini etkisiz hale getirdiğini vurgulayan Kurz, teröre karşı mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini ifade etti.

Kurz, uluslararası toplumdan gelen dayanışma mesajlarına teşekkür ederek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.

MACRON: AVUSTURYALILARIN ŞOKUNU PAYLAŞIYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Viyana'da yapılan saldırıdan dolayı Avusturyalıların şokunu ve kederini paylaştıklarını belirtti. Macron, Viyana'daki saldırıya ilişkin Twitter hesabından Fransızca ve Almanca açıklama yaptı. Macron, "Fransa'dan sonra saldırıya uğrayan dost ülke ve Avrupamız oldu. Düşmanlarımız kiminle uğraştıklarını bilmeli. Pes etmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

AB'DEN SALDIRIYA KINAMA


Avrupa Birliği (AB) Viyana'da bir sinagog yakınında düzenlenen saldırıyı kınadı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadaki paylaşımında, "Avrupa, yaşam hakkını ve insani değerleri ihlal eden bu korkakça saldırıyı güçlü şekilde kınamaktadır." ifadesini kullandı. Kalbinin kurbanlar ve Viyana halkıyla olduğunu belirten Michel, "Avusturya'nın yanındayız." mesajını paylaştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medya hesabında, "Viyana'da düzenlenen vahşi saldırı nedeniyle şoke oldum ve büyük üzüntü duydum." ifadesine yer verdi. Von der Leyen, Avrupa olarak Avusturya ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Nefretten ve terörden daha güçlüyüz." değerlendirmesinde bulundu.

'AÇIK BİR TERÖR SALDIRISI ALTINDAYIZ'




  • İçişleri Bakanı Karl Nehammer, şehrin turistik bölgesi birinci Viyana’da polis ve saldırganlar arasında çıkan çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamada detay paylaşmazken, "Şu an açık bir terör saldırısı altındayız" şeklinde konuştu.

  • Avusturya basınında yer alan haberlere göre, silahlı çatışma bir sinagogun da bulunduğu sokakta meydana geldi. BBC'nin haberine göre Avusturya Yahudi Cemaati Başkanı Oskar Deutsch saldırının sinagogu ya da bitişiğindeki ofisleri hedef alıp almadığının net olmadığını söyledi. Deutsch, saldırı anında sinagogun kapalı olduğunu duyurdu.

  • Kamu yayıncı kuruluşu ORF’in İçişleri Bakanlığına dayandırdığı haberinde, olayda ilk belirlemelere göre bir polisin ağır yaralandığı, saldırganlardan birinin öldürüldüğü bir diğerinin ise yakalandığı bildirildi.




  • Viyana Ambulans Birimi Sözcüsü Daniel Melcher, Avusturya Haber Ajansı APA'ya yaptığı açıklamada, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu, henüz bir net bir tespitin yapılamadığını duyurdu.

  • Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede, metro gibi toplu taşıma araçları hizmet vermiyor.

  • Yerel basında yer alan bilgilere göre, henüz durum polis tarafından kontrol altına alınamadı, kaçan saldırganların yakalanması için çalışmalar sürüyor.

  • Sosyal medyada çatışma anlarına ilişkin çok sayıda görüntü paylaşıldı. Avusturya polisi görüntü ve fotoğrafların sosyal medyada paylaşılmamasını; kendilerinin verdiği adrese yüklenmesini istedi.


Etiketler
Manşet