Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı Nisan ayına ait dış ticaret endeksleri verilerini açıkladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,7 arttı.
Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,5, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 16,1, yakıtlarda yüzde 49,1, imalat sanayinde ise (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 11,1 oranında artış gösterdi.
İhracat miktar endeksi yüzde 7,6 arttı
İhracat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 9,1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 18,1 oranında artış gösterdi.
Yakıtlarda yüzde 33,6 oranında azalırken, imalat sanayinde ise (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 10,8 oranında artış gösterdi.

İthalat birim değer endeksi yüzde 11,3 oranında artış gösterdi
İthalat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,2 azalırken, yakıtlarda yüzde 38,9 oranında artış gösterdi.
Ham maddelerde ise (yakıt hariç) yüzde 2,9, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,3 arttı.
İthalat miktar endeksi yüzde 7,3 azaldı
İthalat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 37,5 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,2 oranında artış gösterdi.
Yakıtlarda ise yüzde 7,6, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,3 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksinde artış
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi 2026 Mart ayında 132,1 iken, 2026 Nisan ayında yüzde 9,9 oranında artarak 145,2 oldu.
Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi 2025 yılı Nisan ayında 139,6 iken, 2026 yılı Nisan ayında yüzde 3,4 oranında artarak 144,3 oldu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksinde azalma
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi 2026 Mart ayında 131,1 iken, 2026 Nisan ayında yüzde 5,1 oranında azalarak 124,4 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi 2025 yılı Nisan ayında 139,1 iken, 2026 yılı Nisan ayında yüzde 10,1 oranında azalarak 125,0 oldu.

Dış ticaret haddi 2026 yılı Nisan ayında 90,1 olarak açıklandı
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2025 yılı Nisan ayında 88,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 1,9 puan artarak, 2026 yılı Nisan ayında 90,1 oldu.
