Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ev alacaklara veya kiralayacaklara ‘yönetim planı’ uyarısı

10 Temmuz 2020 | 09:50
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 15:58
Ev alacaklara veya kiralayacaklara ‘yönetim planı’ uyarısı
Konut kredisi faiz oranlarının cazip hale gelmesi ile birlikte ev sahibi olmak isteyenlere fırsat doğdu. Yaz döneminde ev kiralama işlemleri de hareketlendi. Ev alırken ve kiralarken evin büyüklüğü, konforunun yanı sıra özellikle sitelerde yönetim planlarına da dikkat edilmeli. Zira apartmanların anayasaları olan yönetim planında bütün maliklerin aynı aidatı ödeyeceği hükmü varsa, 1+1 evinize 4+1 dairelerle aynı aidatı ödemek zorunda kalabilirsiniz.

LEVENT GÖKMEN DEMİRCİLER

lgokmen@ekonomist.com.tr 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, ev alırken de kiralarken de yönetim planlarının mutlaka okunup incelenmesi uyarısında bulunuyor.

YÖNETİM PLANINI OKUMADAN İMZA ATMAYIN!

Kiraz, site ve benzeri yerlerden daire satın alacak ya da kiralayacakların gayrimenkulün yönetim planını mutlaka detaylı okuyup öyle imza atmalarını söylüyor.

Yönetim planlarının apartmanların anayasaları olduğunu hatırlatan Kiraz, “Özellikle tapu memuru size ‘Okudum’ diye imza attırıyor. Yönetim planlarını okumalıyız, okumak zorundayız. Siz 1+1 daire aldınız. Aynı sitede 3+1 ve 4+1 daireler var. Yönetim planınında bazen aynı aidat öngörülür, bazen de arsa payına göre aidat ödenir der. Tüm daireler için aynı aidat ödeneceği yönetim planında yazılıysa ödemek zorunda kalırsınız” diye konuşuyor.

DAVA AÇSANIZ DA SONUÇ ALAMAZSINIZ

Yüksek aidat ödemek zorunda kalanları dava açsalar bile sonuç alamayacakları konusuna dikkat çeken Kiraz, bu durumda çözümün sadece yönetim planının değiştirilmesiyle mümkün olacağını da vurguluyor.

Yönetim planının değiştirilmesi için de genel kurulda tüm kat maliklerinin yüzde 80’inin onayı gerekiyor.
Kiraz, kimsenin daha fazla aidat ödemek istememesi nedeniyle tüm maliklerin yüzde 80’inin onayını almanın da çok güç olduğunu vurguluyor.

KEDİ-KÖPEK BESLEYENLER DİKKAT!

Yönetim planlarında aidat dışında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de hayvan besleme konusu oluyor. Özellikle kedi-köpek besleyenlerin yönetim planında bu konuya ilişkin kısıtlayıcı bir madde olup olmadığını da sorgulamalılar.

Apartmanlarda evcil hayvan besleme konusunun da anlaşmazlıklara neden olabileceği uyarısında bulunan Kiraz, şunları söylüyor:

“Örneğin köpeğiniz var. Yeni bir eve kiracı olarak taşındınız ve yönetim planını incelemediniz. Yönetim planında ‘Hayvan beslenemez’ maddesi varsa besleyemezsiniz. Rahatsız olduğunu söyleyen komşularınızdan birinin ihtarı üzerine kira akdiniz feshedilir, köpeğinizle birlikte dairenizi tahliye etmek durumunda kalırsınız.”
Etiketler
Manşet
0
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL