Merak edilen ekonomi terimleri arasında amortisman kavramı da yer alıyor. Bu maddede amortisman nedir ve amortisman nasıl hesaplanır sorularına yanıt bulacaksınız. Amortisman işletmelerin sahip oldukları duran varlıkların aşınma, yıpranma veya eskime paylarını temsil etmektedir. İşletmeler sahip oldukları duran varlıkları genel anlamda en az 1 yıl süreyle kullanmaktadırlar. Bu varlıkların ekonomik değerleri zaman geçtikçe ve kullanıldıkça azalmakta, bu sebeple duran varlığa ilişkin ekonomik değer kayıt altına alınarak hesaplanır ve “gider” olarak kaydedilir. Amortismana tabi varlıklar arasında, gayrimenkuller, demirbaşlar, şerefiye, sinema filmi gösterilebilir.
AMORTİSMAN HESAPLAMA
Peki, amortisman nasıl hesaplanır? Vergi Usul Kanunu’nun 315. Maddesine göre amortismana tabi olan varlıklar Maliye Bakanlığı’nın iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerini dikkate alarak tespit ve ilan ettiği oranlar üzerinden hesaplanır.
AMORTİSMAN HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
- Normal (Eşit tutarlı) amortisman: Normal amortisman yönteminde amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı uygulanarak veya tutar ekonomik ömre bölünerek hesaplanır.
- Hızlandırılmış (Azalan bakiyeler) amortisman: Bu yöntemde varlıklar normal amortismana göre 2 kat hızlı gider gösterilir ve amortisman hesabı sene başına devreden net defter değeri üzerinden yapılır.
- Fevkalade amortisman: Olağandışı, doğal afet gibi durumlarda varlıkların yitirilmesi durumunda kullanılan amortisman yöntemidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, Maliye Bakanlığı ve ilgili idarelere başvurularak varlığın belli bir kısmı amortize edilebilmektedir.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- Amortisman Nedir? Nasıl Hesaplanır?
- Bordro Nedir? Nasıl Düzenlenir?
- Muhtasar Beyanname Nedir?
- Stopaj Nedir?
- Sigorta Primi Nedir?
- Gider Pusulası
ÇALIŞMA HAYATI HABERLERİ
Çalışma hayatına ilişkin sıklıkla merak edilen soruların yanıtlarına da bakabilirsiniz:
- Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
- İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
- Ne zaman emekli olurum? Emeklilik hesaplama
- İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alabilir mi? Hangi hallerde istifa eden kıdem tazminatı alır?
- SGK prim iadesi mümkün mü? Hangi primler geri alınabilir?
- Ücretsiz izin desteği hakkında tüm merak edilenler
- İşsizlik sigortası nedir? Kimler, nasıl, ne kadar süre faydalanabilir?
- Yüksek Emekli Maaşı Almak İçin Neler Yapılabilir?