Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4733
-0,1282%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7434
-0,6785%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,07
-0,2796%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2440
0,08%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İdari İzin (İdari Tatil) Nedir?

İdari İzin (İdari Tatil) Nedir?

Özellikle tatil süreleri nedeniyle idari izin (idari tatil) nedir? İdari tatil özel sektörü kapsıyor mu? Kimler idari tatil yapıyor soruları en çok merak edilenler arasında. Merak edilen bu soruları Ey Türkiye Yardımcı Ortağı Dr. Hakkı Demirci yanıtladı... İşte Ekonomist arşivinden idari izin (idari tatil) ile ilgili merak edilen soruların yanıtları:

İDARİ İZİN NEDİR? İDARİ İZİN KİMLERİ KAPSIYOR?

İdari izin, idari tatil nedir, ne anlama geliyor? İdari tatil kimleri kapsıyor? İdari tatil özel sektörü kapsıyor mu? Dr. Hakkı Demirci bu soruları şöyle yanıtlamıştı: "İdari sözcüğünün anlamı genel olarak kamu yönetimini çağrıştırmakta olup, bu anlamda idari izin de kamu tarafından alınan ve idare hukuku prensiplerine göre çalıştırılanları kapsamına alan bir izin türü olmaktadır. Herkesi kapsayan kanuni bir tatil olarak kabul edilmemektedir. Dolayısıyla idari izin Genelge’de belirtildiği şekilde kamu personeli için söz konusu olur iken özel hukuka tabi çalışanlar için söz konusu değildir. İdari izin ve tatil dönemlerinde tüm özel sektör işletmeleri gibi bankalar da genellikle açık olmaktadırlar.

ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÜCRET ÖDENİR Mİ?

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (UBGT) çalışmayan işçiler ücretlerini aynen alırlar. Eğer bugünlerde çalışırlar ise ayrıca her çalıştıkları gün için ilave 1 gün yevmiye alırlar. Arefe günü saat 13.00'den önce yapılan çalışmalar için herhangi bir ilave ücret ödenmesi söz konusu olmaz iken, 13.00 den sonraki çalışmalar ilave ödemeyi gerektirmektedir.

BAYRAM VE TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA İÇİN İŞÇİ İZNİ GEREKLİ Mİ?

UBGT günlerinde çalışılıp çalışılmayacağı bireysel iş sözleşmelerinde veya toplu iş sözleşmelerinde kararlaştırılır. Eğer buna ilişkin sözleşmelerde bir hüküm yok ise çalışma için işverenlerin mutlaka işçi onayı almaları gerekmektedir. Sözleşmede onay vermesine karşın geçerli bir mazereti olmadan işverenin çalışma davetine uymayan işçi için devamsızlık tutanağı tanzim edilebilir, haklı feshe kadar gidebilecek bir süreç de yaşanabilir. BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR