Bist 100
10276,88
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,305
-0,0888%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7707
-0,1261%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0763
0,0074%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2402,18
0,37%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Ons nedir? Ons altın nedir? 1 Ons altın kaç gramdır?

Ons nedir? Ons altın nedir? 1 Ons altın kaç gramdır?

Ons nedir? Ons altın nedir? 1 Ons altın kaç kaç gramdır? Ekonomi terimleri sözlüğünün bu maddesinde Ons ve Ons altın terimine bakıyoruz. 

ONS NEDİR, ONS ALTIN NEDİR? 1 ONS ALTIN KAÇ GRAMDIR?

Öncelikle Ons nedir? İngilizce yazımı ‘Ounce’ olan ons, ağırlık birimi Anglo sakson ülkelere (İngiltere, Amerika) özgü bir ağırlık ölçüsü birimi olarak tanımlanıyor. Ons terimi, bir hesaplama şeklidir. Ons; farklı ülkelerde farklı rakamlarla da kullanılabiliyor. Örneğin Fransa'da 30,59 gram ve İngiltere’de 28,349 gram ağırlığa denk geliyor. Altın için genellikle uluslararası ağırlık birimi olarak troy ons kullanılır. 1 ons; 31.1034768 gram saf altına karşılık geliyor. Borsa İstanbul'un sitesinde ise ons nedir sorusuna şu yanıt veriliyor: Ons bir İngiliz ağırlık birimidir. 1 kg 32,1507465 onsa karşılık gelmekte, 1 ons ise 31,1035 grama karşılık gelmektedir. Özellikle değerli madenlerin hesaplanması işleminde Ons işlemi kullanılır. Dünyada altının alışı ve satışı da ons ya da gram şeklinde alışı ve satışı yapılır. Ons terimi genelde ekonomi piyasalarında Ons altın şeklinde ifade edilir. Çünkü altın, gümüş, elmas, yakut gibi değerli madenlerin hesaplama işlemlerinde Ons hesaplarından faydalanılır. Kısaca, ons değerli madenlerin ölçülmesini sağlayan bir kütle birimi olarak da ifade edilebilir.

ONS FİYATINI NE ETKİLER?

Yüzyıllardır hem takı olarak hem de rezerv ve değişim aracı olarak kullanılan altın, kıymetli madenler içerisinde farklı bir yere sahiptir. Kolay işlenebilmesi, elektrik ve ısı iletkenliği, asitlere karşı dayanıklılığı gibi üstün fiziksel ve kimyasal özelikleri nedeniyle ilkçağlardan beri insanların ilgisini çeken, uğruna savaşlar yaşanan bu eşsiz maden günümüzde sanayi üretiminin ve finansal piyasaların değişmez bir parçası haline geldi. Altın, para olarak kullanım dışı kalmasına rağmen dünya çapında alınıp satılan emtiaların en önemlilerinden biri olmasının yanında en iyi piyasa performans göstergelerinden biri olarak da öne çıkıyor. Yine başta devletler ve merkez bankaları olmak üzere tüm dünyanın en iyi riskten korunma aracı ve yatırım enstrümanı olarak rağbet ettiği değerli bir metaldir. 

Bu kadar rağbet görmesi ve önemsenmesi nedeniyle altın fiyatlarının tahmin edilebilmesi sadece ekonomistler için değil, devletlerin hazine birimleri, merkez bankaları, finansal kuruluşlar ve bireyler için de çok önemli bir gaye halini alıyor. Bireyler ve bankalar gibi finansal kuruluşlar, altın fiyatlarının tahmini ile gelir elde etmeyi amaçlarken; devletler, hazine birimleri ve merkez bankaları ile büyük ölçekli finansal kurumlar ise bunu daha çok finansal yapıyı istikrarlı hale getirmek ve yatırım politikalarını şekillendirmek için önemserler. Altın değerini kaybetmeme özelliği sayesinde etkili bir riskten korunma aracı ve beklenmedik ekonomik ve siyasi gelişmelere karşı etkin bir sigorta enstrümanıdır. Uzun zaman boyunca uluslararası ödeme aracı olarak kullanılmasının sonucu olarak altın fiyatı ilgili ülkenin para birimi ve uluslararası siyasi gelişmelere paralel olarak dalgalanmıştır. Örneğin, 1973’te altın fiyatlarının yükselme eğilimine girmesinin temel sebebi; OPEC petrol ambargosunun başlamasıdır. Yine 1978 yılında İran’daki ayaklanmalar (ABD’li rehineler krizi) yüzünden Ortadoğulu yatırımcıların altın alımlarını arttırmasıyla altın fiyatlarında yükseliş yaşanmıştır. Aynı şekilde bir yıl sonra Sovyetler Birliği’nin Afganistan işgali de altın fiyatlarında artışa sebep oldu. 

  • Bu kapsamda; dünya enflasyonu, jeopolitik sorunlar ve savaş riskleri, düşük faiz riski, ticaret savaşları, küresel salgınlar, ekonomik kriz riski, Dolar Endeksi’nin değer kaybetmesi gibi nedenler altın talebini artırdığı için ons fiyatlarını da etkiler.
  • Ayrıca ABD devlet tahvilleri getiri oranı, dolar/Euro paritesi, ABD enflasyon oranı, ABD enflasyondan arındırılmış faiz oranları, ABD M1 para arzı, ABD reel kesim güven endeksi, ham petrol ve doğalgaz fiyatları, gümüş ve bakır fiyatları, dünya altın rezervi, önemli borsa endeksleri getiri oranları önemlidir.