Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4911
-0,166%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8521
0,1144%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0728
0,2795%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2436,68
0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kripto para piyasaları yön arayışında

03 Haziran 2022
Kripto para piyasaları yön arayışında
Kripto para tarihinin en başarılı projelerinden biri kabul edilen Terra Luna'nın bir anda piyasa değerinin yüzde 99'unu kaybetmesi, kripto para piyasalarına ilişkin endişeleri yeniden gündeme getirdi. Yatirımcılar, kripto paralara ilişkin yasal düzenleme yapılması gerektiği görüşünde.

29 Mayıs-12 Haziran 2022 tarihli sayıdan

Küresel çaptaki yüksek enflasyonist ortamda riskli varlıklardan kaçışın ivme kazanmasıyla, kripto para piyasasında geçen yılın kasım ayında başlayan düşüş de hızlandı.

Analiz şirketi Coinmarketcap'in verilerine göre nisan başında 2,1 trilyon doları aşan kripto para piyasasının toplam değeri 1,2 trilyon dolar seviyelerine gerilerken, neredeyse 1 trilyon dolar piyasadan silinmiş oldu.

Kripto para tarihinin en başarılı projelerinden biri kabul edilen Terra Luna'nın bir anda piyasa değerinin yüzde 99'unu kaybetmesi sonrasında piyasadaki güvenlik sorunları daha fazla tartışılmaya başlarken, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para dünyasının en gözde varlıklarında üst üste yedi hafta kayıplar yaşandı.

Ortaya çıktığı günden bu yana birçok kez sert iniş ve çıkışın yaşandığı kripto para piyasasında şimdi gözler, ülkelerin yapacağı yasal düzenlemelerde. Kripto para yatırımcıları içerisinde ilk sıralarda yer alan Türkiye'de de yasal düzenleme beklentisi her geçen gün artıyor.

LİDER COIN'LER DÜŞÜŞTE


Kripto paralar yaklaşık 13 yıl önce hayatımıza girdi ve o günden beri dünya çapında bir fenomene dönüştü. Özellikle pandemi döneminde popülerliğinin artmasıyla birlikte yatırımcı sayısı da ciddi oranda arttı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para kullanımında Türkiye dünyada dördüncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer alıyor.

Blokzincir teknolojisine sahip kripto para birimi olan Bitcoin'in fiyatı, geçen yılın kasım ayında 69 bin doları aşarak rekor kırmıştı.

O tarihten bu yana düşüşe geçen Bitcoin'in fiyatı, bu ay piyasada oluşan istikrarsızlık ortamı ile 24 bin 500 dolara kadar gerileyerek 1,5 yılın en dip seviyesini gördü. Bitcoin'in fiyatı böylece zirvesinden yüzde 4,5 düşüş kaydetmiş oldu.

RİSKLERE DİKKAT


Kripto paralar arasında en yüksek ikinci piyasa değerine sahip Ethereum'un fiyatı da geçen yılın kasım ayında 4 bin 870 dolarla zirveyi görmüş, o tarihten sonra düşüş trendine girmişti. Sabit coinlerdeki düşüşün sıçramasıyla nisan başında bulunduğu 3 bin 590 dolar seviyelerinden bin 800 dolara kadar gerileyen Ethereum'un fiyatı, arka arkaya yedinci haftayı da kayıpla kapatmış oldu.

Uzmanlar, kripto para piyasasının önemli bir parçası olan sabit coin Luna'nın çöküşünün, tüm sektör üzerinde hala öngörülemeyen etkilere sahip olduğunu belirtiyor. İstikrarsızlığın giderilmesi açısından net bir düzenleyici mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden uzmanlara göre, bu dönemde yatırımcıların risklerini iyi tartması gerekiyor.

“SATIŞ BASKISI ZİRVEDE"


2020 yılının son aylarında dillendirilmeye başlayan FED'in sıkı para politikası ile hisse senedi ve kripto varlıkların düşüş trendine girdiğini hatırlatan Kriptrade Araştırma Direktörü Bahadır İldokuz, faiz artışlarının mart ayında başlamasıyla beraber satış baskısının arttığına işaret ediyor.

UST ve LUNA para birimlerinde yaşanan düşüşün de kripto para piyasalarında paniğe neden olduğunu ifade eden İldokuz, "Hiçbir düşüş sonsuza kadar sürmemekle beraber bu durumu yine tersine çevirecek olan ise FED politikalarında yaşanacak olan olası değişimdir" diyor.

İldokuz, FED içinse bunu sağlayacak en önemli verilerin başında istihdamda ve ekonomik büyümede yaşanacak olan beklenmedik daralma ile çekirdek enflasyonda yaşanacak yüksek düşüşün geldiğini kaydediyor. Bu durumun ise en az birkaç aylık bir sürecin bizi beklediği anlamını taşıdığını söylüyor.

Bu süreçte yatırımcıların bir strateji belirlemesi ve yatırım tutarını ihtiyaç duymayacağı bir miktarda tutması gerektiğini vurgulayan İldokuz, "Yatırım stratejileri, kişilerin riske olan tutumlarına göre değişmekle beraber kripto yatırımını devam ettirecek olan kişiler için görece az riskli olan rüştünü ispat etmiş projeler tercih edilmeli" diyor.

İLGİ DEVAM EDİYOR


Şimdilik kripto para piyasalarında olumsuz bir hava esiyor olsa da küresel çapta yatırımcılar açısından kripto paralara olan ilgi devam ediyor.

Avrupa, Asya ve Latin Amerika'daki yatırımcıların kripto parayla ilgili eğilim ve davranışlarının yer aldığı bir rapor yayınlayan global kripto para ticaret platformu BitMEX'in verilerine göre, her 10 kişiden yedisi kripto para birimlerinin geleneksel para birimlerine bir alternatif olarak kabul ediyor.

Türkiye, Almanya, İsviçre, İspanya, Rusya, Ukrayna, Brezilya, Arjantin, Meksika, Vietnam, Singapur, Endonezya ve Hindistan'dan 21 yaş ve üzeri 3 bin kullanıcıyla yapılan araştırmaya göre, her beş kişiden üçü yüzde 10-50 kazanç için yüzde 5-20 arası kaybı kabul edebileceklerini dile getiriyor.

Kısa vadeli kazanç vaadi ve kayıt sonrasında sağlanan ücretsiz kredi, insanları bir kripto hesabı açmaya teşvik ederken güvenlik endişeleri ve fiyat değişkenlikleri kripto para platformlarına yönelmede büyük engeller olarak görülüyor.

KRİPTO PİYASASINDAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ



  • Bitcoin ile Nasdaq endeksi arasındaki özellikle kasım ayından bu yana devam eden yüksek korelasyon.

  • FED'in yükselen enflasyon sonucunda uygulanan sıkı para politikası ve faiz artışlarının dozunu her toplantıda artırması.

  • Faiz artışlarına ek olarak küçültülmeye başlayan FED bilançosu ile piyasadaki likiditenin azalacak olması.
    Düşen Nasdaq endeksi ve görece az güven duyulan FED sonucunda oluşan belirsizlik ile nakite dönme isteğindeki artış.


BESTE NAZ SULLU BYBİT TÜRKİYE ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ “BELİRSİZ BEKLEYİŞ DEVAM EDİYOR”


"Kripto paralarda hem regülasyon söylemleri hem de FED'in haziran ayı hamlesi fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor. Bitcoin'e ilişkin korku ve belirsiz bekleyiş devam ederken, zincir üstü verilerde 1000 ve üzeri BTC taşıyan hesapları yakından takip ediyoruz.

Henüz net bir alım yapılmayan bu büyük hesaplar fiyatlamada belirleyici olabiliyor. Bitcoin'de 30 bin doların üzerinde tutunma isteği söz konusu. Henüz bu konuda güçlü bir irade koyamasa da 28.700-30.600 aralığında yatay bant seyri sürüyor. 30.600 dolar seviyesini geçmesi ile 32.000-33.000 aralığına doğru tepkiler söz konusu olabilir. Şimdilik işlem hacimleri de alım yönünde olması bu tepki isteğini destekliyor."

ONUR ALTAN TAN BİTCİ TEKNOLOJİ CEO'SU “YASAL DÜZENLEME BEKLENTİSİ VAR”


"Türkiye'de kripto paralar günden güne birer yatırım aracı olarak görülüyor. Bu algının önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğini şimdiden söylemek mümkün. Bunun için de en öncelikli konulardan biri yasal düzenlemelerin hayata geçmesi.

Araştırmamıza göre Türkiye'de her iki yatırımcıdan birisi yasal düzenleme eksikliğinin sektörün önündeki en büyük engellerden biri olduğunu düşünüyor. Yakın gelecekte hayatımıza girecek düzenlemelerle birlikte, Türkiye blockchain dünyasında öncü ülkelerden biri olabilir."

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2436,68 0,57%
  • ALTIN ONS 2332,69 0,71%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,633 0,184%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36637 -0,29044%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4911 -0,166%
  • EURO/DOLAR 1,0728 0,2795%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8521 0,1144%
  • STERLIN/DOLAR 1,25132 0,39353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL