DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Hash Rate

Hash Rate

Hash rate nedir? Mining hash rate ne anlama geliyor? Bitcoin hash rate nedir? soruları kripto paraların yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni sorular arasında... Bu makalede kripto para dünyasında sıklıkla kullanılan ve madencilikle ilgili olan Hash Rate terimine bakıyoruz. 

HASH RATE NEDİR?

Kripto para birimleri ile anlam kazanan terimlerden biri de madenciliktir ve madencilik yapmak için güçlü ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Hash rate, blok doğrulamaya ve blok zincirine yeni blok eklemeye yarayan ve kripto para biriminin üretimini sağlayan madencilik ile ilgilidir. Kripto para madenciliğinde karmaşık problemler çözülerek bloklar onaylanır ve madencilik yapılır. Teknik donanımı yüksek cihazlar aracılığıyla saniyede milyonlarca tahmin yapılır. Hash rate, madencilik cihazlarının çalışma hızını ifade etmek için kullanılır ve madencilik cihazlarının toplam çalışma hızı hash rate anlamına gelir. Karma hızı olarak da adlandırılan bu ifade, blockchain teknolojisine bağlı ağın sürekli olarak çalışması için harcadığı hesaplama hızını ölçmek için kullanılır. Bitcoin blok zincirinde bir işlemin doğrulanabilmesi için SHA256 algoritması ile işlem yapması gerekir. Karma hızı, herhangi bir madencilik cihazının çalışma hızını ifade ederken kullanılır. Madencilik işlemi yaparken hız çok önem taşır çünkü madencilik tahmin üzerine dayalıdır. Saniyede ne kadar çok tahmin yapılırsa blok eklemek de o kadar kolaylaşır. Saniyede çok fazla işlemin yapılmasındaki amaç ise bloğu doğrulayacak doğru cevabı diğer kullanıcılardan önce bulmaktır. 

HASH GÜCÜ NEDİR?

Kripto para birimlerinden biri olan Bitcoin ağının, sürekli olarak çalışabilmesi için harcadığı hesaplama gücü miktarına hash gücü denir. Tek bir bloğun çözümlenmesi için gereken süre saniyede karma yani H/S cinsinden ölçülür. Birim ölçüt hash/saniye iken bazı genel terimler ise mega, giga veya teradır. H/S cinsinden ölçülen bilgisayarların işlem gücü yardımıyla madencilik ve işlem doğrulaması yapılır. Bir ağda bulunan madenci sayısı arttıkça, madencilik için gerekli olan karma oran da aynı doğrultuda artar. 1 KH/S işlem gücü ile çalışan bilgisayara sahip bir kullanıcı, 100 H/S bilgisayar gücüne sahip kullanıcıya göre daha hızlı blok açabilir. 1 KH/S işlem gücüne sahip bilgisayar saniyede bin karma yapabilir. En çok karmayı 1 EH/S işlem gücüne sahip olan cihazlar yapar ve bu cihazlar saniyede bir quintillion işlem yapar. Madencilik işleminin zorluğu arttıkça madencilik için gereken karma oranı artar ve cihazların karma hızı enerji tüketimi ile doğru oranda artar. Karma gücü yüksek olan bir bilgisayarın enerji tüketimi de oldukça yüksektir. 

HASH RATE HESAPLAMA

Sanal para birimlerinin üretilmesinde kripto para madenciliği yapılır ve bu işlemi yapabilmek için işlem gücü yüksek cihazlara ihtiyaç duyulur. Kripto para madenciliğinde blok zincir üzerinde bulunan işlemler, matematiksel problemlerin çözülmesiyle doğrulanır. Madencilik yapan cihaz, bloğu çözmek için doğru cevapları bulmak adına saniyede binlerce hatta milyonlarca tahmin yapar. Hash hızı veya karma gücü olarak adlandırılan bu işlemin hesaplaması ise saniye başına hash yani H/S olarak yapılır. Hash rate hesaplaması yapılırken mega, giga veya tera gibi terimler çok kullanılır. Saniyede 60 hash oranı olan bir cihazın, bloğu çözmek için saniyede 60 tahmin yapacağı anlamına gelir. Bitcoin blok zincirinde gerçekleştirilen madencilik işlemleri SHA256 adı verilen bir algoritma üzerinde gerçekleştirilir ve bu algoritma kaç kez hash yapıldığını sayarak, kullanıcılara rakam ve harflerden oluşan 64 karakterli hash bilgisini verir. Elde edilen veri ile daha sonra hash/saniye formülü kullanılarak hash rate hesaplaması yapılır. Farklı kripto para birimlerini çıkarmak için kullanılan çeşitli cihazların hash oranları da birbirinden farklıdır. Bitcoin madenciliğinde kullanılan bir cihaz Ethereum madenciliğinde de kullanılabilir ancak hash oranı kripto para birimine göre değişir. Bu fark da her kripto para biriminin üretim aşamasının birbirinden farklı olması sonucu ortaya çıkar.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR