Bist 100
10268,58
0,2%
Bist 100
Dolar/TL
32,2416
-0,028%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8126
0,3673%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0775
0,2671%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2416,59
0,93%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Karat nedir? 1 Karat kaç gram? Pırlantada karat ne demek?

Karat nedir? 1 Karat kaç gram? Pırlantada karat ne demek?

Karat nedir? 1 Karat kaç gram? Pırlantada karat ne demek? Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde özellikle pırlantalarda, kuyumculukta değerli taşlar için kullanılan 'karat' ifadesinin anlamına bakıyoruz. (Bu yazının ardından ons nedir? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)

KARAT NEDİR?

Öncelikle karat nedir, ne demek? Karat kelime kökeni olarak Arapça 'kırat'tan gelir.  Kıratın anlamı ise keçiboynuzu çekirdeğidir. Neden keçiboynu çekirdeğinden geldiğini yazının ilerleyen bölümünde, karatın tarihçesinde bulabilirsiniz. Karat uyumculukta genellikle pırlanta gibi değerli taşlar için kullanılan bir kütle ölçüsüdür. 1 karat 0,2 grama denk gelmektedir. Darphane ise karat nedir sorusuna şu yanıtı verir: Karat; altın, gümüş, platin gibi kıymetli madenlerin ve elmas, pırlanta gibi kıymetli taşların ağırlığını ve ölçüsünü belirlemede kullanılan bir ölçü birimidir.

PIRLANTADA KARAT NEDİR?

Bir 'karat', bir elmasın ağırlığını belirtmek için kullanılan elmas endüstrisine özel bir ölçü birimidir. Bir karat 200 miligrama eşittir, örneğin 5 karatlık bir taş 1 gram ağırlığında olacaktır. Gia.edu özetle "Elmas karat ağırlığı, pırlantanın görünür boyutunu ölçer" diyor. Genellikle bir pırlantanın boyutunun karat ağırlığıyla eşanlamlı olduğu sanılır ancak bu mutlaka doğru değildir. Bir insan vücudu gibi, elmas ne kadar büyükse, o kadar ağırdır, ancak diğer faktörler de boyutu etkileyebilir. Örneğin, pırlantanın kesilme şekli, çapını ve parlaklığını büyük ölçüde etkileyecektir. Derinlik değişikliği veya daha zayıf kesime sahip elmaslar, ağır ağırlıklarını koruyacak, ancak daha küçük görünmeleri için daha az yüzeyle elmasın tabanında 'gizli' kalacaklardır.

PIRLANTADA KARAT VE PIRLANTANIN DEĞERİ NASIL BELİRLENİR?

Pırlantaları tanımlamak için küresel olarak da kabul edilen bir standart var: 4C... Yani Renk (Color) , Berraklık (Clarity), Kesim (Cut) ve Karat Ağırlığı (Carat Weight) önemli. Bugün, 4C dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir elmasın kalitesini değerlendirmek kullanılan bir yöntem. 

Diğer her şey eşit olduğunda, daha büyük elmaslar daha nadir ve daha çekici olduğu için elmas fiyatı, elmas karat ağırlığı ile artar. Ancak bununla birlikte eşit karat ağırlığındaki iki pırlanta, üstte bahsettiğimiz 4C'nin diğer üç faktörüne bağlı olarak çok farklı fiyatlara sahip olabilir. Yani, renk, berraklık ve kesime göre. Yani bir pırlantanın değeri sadece karat ağırlığı değil, tüm 4C'ler kullanılarak belirlenir. Elele Dergisi pırlanta nasıl seçilir başlıklı makalesinde şu örneği veriyor: Kesim kalite skalası “Exc - Excellent ve “F” aralığında değerlendirilir. Buna göre taşın kesimi Exc veya VG ise iyi bir kesimdir, G ve F pek rağbet edilmeyen kesimlerdir. Taş ne kadar kötü kesilirse, taşın parlaklığı gider. Biz buna “civeleklik” diyoruz. Taşın civelek yani parlak olması için iyi kesim şart.

KARAT SİSTEMİ NASIL BAŞLADI? KARATIN TARİHÇESİ

Karat ağırlığı, ilk mücevher tüccarları küçük, tek biçimli tohumları denge terazilerinde karşı ağırlık olarak kullandıklarında, keçiboynuzu tohumuyla başladı. Tüccarlar değerli taşları ölçmek için keçiboynuzu tohumlarını kullandılar çünkü o zamanlar, bir keçiboynuzu tohumunun bir diğeriyle tam olarak aynı ağırlığa sahip olduğuna inanıyorlardı. Daha kesin ölçüm ölçeklerinin icadıyla bu varsayımın yanlış olduğu ortaya çıktı. 

  • 1500'lerden önce tüccarlar altın ölçmek için karat kullanıyorlardı.
  • Zamanla, her ülke değerli taşların ağırlığını daha kesin olarak ölçmek için kendi yöntemlerini geliştirdikçe karat farklı farklı tanımladı.
  • 1871'de, Paris'teki Kuyumcular Sendikası Odası,  205 mg'lık uluslararası karatın kabul edilmesini önerdi.
  • Elmas Tüccarları Sendikası, 1877'de değerli taşları ve elmasları tartmak için uluslararası karatı  standart olarak kabul etti.
  • 1907'de, Ağırlıklar ve Ölçümler Üzerine Dördüncü Genel Konferans,  200 mg ağırlık olarak kurulan metrik karat'ı kabul etti.
  • Yani 20. yüzyılın başlarında, karat ağırlığı 200 miligram veya 0.2 gram olarak belirlendi.