DOLAR
34,87
0,08%
DOLAR
EURO
36,61
-0,29%
EURO
GRAM ALTIN
3047,96
1,08%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir? Nasıl Yapılır?

Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir? Nasıl Yapılır?

Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir? Nasıl yapılır? Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde kripto paraların hayatımıza girmesiyle daha sık duyulur olan kripto para madenciliği (mining) terimine bakıyoruz. (Bu makalenin ardından kripto para nedir? başlıklı makalemize de bakabilirsiniz)

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ (MİNİNG) NEDİR?

Öncelikle kripto para madenciliği (mining) nedir? Şifreleme bilimi yani kriptografi kullanılarak üretilen sanal varlıklara kripto para denirken kripto para üretiminde ise Blockchain teknolojisi kullanılır. Blok zincirler üzerine şifrelenerek üretilen kripto para çeşidinin bir diğer üretim yolu da madencilik denilen mining sistemidir. Mining yaparak kripto para üretiminde rol alan kullanıcılar da madenci olarak adlandırılır. Blockchain teknolojisi üzerinde bulunan bloklardaki matematiksel doğrulama işlemlerinin farklı tekniklerle çözümlenmesi, kripto madenciliği olarak adlandırılır. Kullanıcı odaklı olan bu madencilik işlemini yapmak için farklı teknik ve donanımsal cihazlar kullanılır. Madencilik yapan kullanıcılar blok zincirinde bulunan yeni işlemleri doğrulayarak kripto para biriminin sürekliliğine katkı sağlar. Blockchain sistemine yeni blokların eklenmesi için de mining yapan kullanıcılar şifreleme bulmacalarını çözerek sisteme katkı sağlar. Sisteme sağlanan bu katkı aynı zamanda kullanıcıların ödüllendirilmesi ile de sonuçlanır. Bir blok zincir oluşturulması için sisteme bazı yeni bilgilerin de eklenmesi gerekir. Blokta bulunan bilgilerin verilerini şifrelemek içinde matematiksel problemlerin çözüme ulaşması şarttır. Yeni bloğu problemi çözerek şifreleyen kullanıcı, internet üzerinden bilginin dağıtılmasını güvenli hale getirdiği için de kripto para ile ödüllendirilir. Dijital para birimi çeşitlerinin alım-satım işlemlerinin yapılması için sanal cüzdana ihtiyaç duyulur. Sanal cüzdan sahibi kullanıcılar cüzdanlar arası transfer yapabilir ve bu transferler onaylanmadan önce bir havuzda toplanır. Havuzda toplanan işlemlerin bir araya gelmesi ile de bir blok oluşur. Bu bloklar Blockchain ağına bağlı kullanıcıların bilgisayarları tarafından onaylandıktan sonra zincire dahil olur ve onaylama işlemi de kullanıcıların madencilik yapmasına dayanır. İşlemleri doğrulayan mining kullanıcılarının transferleri onaylaması ile de bilgiler blok oluşturarak blok üzerine yazılır.  (Kripto para cüzdanı nedir? başlıklı makalemiz de ilginizi çekebilir)

MININ TÜRLERİ NELERDİR?

  • Peki kripto para madenciliği nasıl yapılır? Mining türleri nelerdir?Paranın yeniden keşfi olarak adlandırılan ve dijital bir para birimi olan kripto para madenciliği yapmak için birden fazla yöntem bulunur. ASIC madenciliği, GPU madenciliği, CPU madenciliği, bulut madenciliği gibi birçok yöntem aktif olarak kullanılır.

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

  • Kripto para madenciliği yapmak için ise ekran kartı, hard disk, işlemci gibi teknik donanımlara ihtiyaç duyulur. CPU, GPU, FPGA işlemci tipleri madencilik yapmak için tasarlanan donanımlardır.
  • Kripto para üretiminde işlem hızı yüksek cihazların tercih edilmesi, işlemlerin daha kısa sürede yapılmasını sağlar. İşlemcisi yüksek olan bir bilgisayar ile kullanıcıların CPU madenciliği yapması oldukça kolaydır. Bu yazılımın çalışması için ihtiyaç duyulan şey ise sanal kripto para cüzdanında belirli bir miktar kripto para bulunmasıdır. Birçok para biriminin madenciliğinde Proof of Work yöntemi kullanılırken CPU madenciliğinde ise Proof of Stake yani Hisse Kanıtı yöntemi kullanılır.
  • Uygulamaya Özel Entegre Devreler olarak da bilinen ASIC madenciliğinde ise üst düzey teknolojiye sahip teknik donanımlar kullanılır. Oldukça popüler olan bu kazım yönteminde bloklar üzerine entegre edilen matematiksel problemler daha kısa sürede çözülerek kripto para madenciliği yapılır.
  • Yüksek hesaplama hızı ile üretilen Bitcoin ve Litecoin, Proof of Work yöntemi ile çalışır ve üretim kapasitesini de ASIC madenciliği karşılar. Grafik İşlemci Birimi yani GPU madenciliğinde ihtiyaç duyulan en önemli ekipman ise ekran kartıdır ve işlem hızı yüksek olan ekran kartları ile madencilik daha kolay yapılır.
  • Kripto para madenciliğini yapmak için kullanıcıların bir diğer tercihi de bulut madenciliğidir. Bulut madenciliğini genellikle teknik donanımı ve zamanı kısıtlı olan kullanıcılar tercih eder. Bulut madenciliği yapmak isteyen kullanıcılar bazı şirketler tarafından satışa sunulan işlem gücünü kiralayarak belirli oranda bir komisyon ücreti öder ve şirket kullanıcılar adına kripto madenciliği yapar. Bulut madenciliği en az 12 ay süreli kontratlar ile güvence altına alınır ve kripto para madenciliğinde bu yöntem sıklıkla tercih edilir. 

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR