DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,71
0,23%
EURO
GRAM ALTIN
2989,41
-0,56%
GRAM ALTIN
BIST 100
10101,15
0,42%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Prof. Dr. Uğur Şahin, Dr. Özlem Türeci ve BioNTech

Prof. Dr. Uğur Şahin, Dr. Özlem Türeci ve BioNTech

Dünya medyası Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci'yi konuşuyor... Nedeni ise tüm dünyayı aylardır esir alan koronavirüse karşı umut ışığını yakmaları... Peki, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci kimdir? İşte Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin özgeçmişleri ve imza atmaya çok yakın oldukları koronavirüs aşısı hakkındaki son gelişmeler... 9 Kasım'da yapılan açıklamada Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğu duyuruldu. Şirketlerin ortak açıklamada, Kovid-19'a karşı BNT162b1 adlı aşı adayının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu belirtildi. Aşı adayının 6 ülkede 43 bin 538 kişi üzerinde test edildiği, denemelerde şimdiye kadar ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadığı vurgulandı. BioNTech Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin açıklamada küresel olarak aşının 3. aşama çalışmalarının ilk ara analizinin, aşının "Kovid-19'u etkili bir şekilde önleyebileceğine dair kanıt sağladığını" belirterek, “Bu inovasyon, bilim ve küresel iş birliği çabaları için bir zaferdir.” ifadesini kullandı.

UĞUR ŞAHİN: BAŞARMAYI ARZULADIĞIMIZ ŞEY BUYDU

Şahin, "10 ay önce söz konusu aşıyı bulma yolculuğuna çıktığımızda başarmayı arzuladığımız şey buydu. Özellikle bugün, hepimiz salgında ikinci bir dalganın ortasındayken ve birçoğumuz kısıtlamalara maruz kalırken, bu salgını sona erdirme ve hepimiz için normallik duygusunu yeniden kazanma yolunda bu dönüm noktasının ne kadar önemli olduğunu daha fazla anlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

BIONTECH NEDİR?

Peki, tüm dünyanın konuştuğu BioNTech hakkında neler biliyoruz? Guardian'da yer alan haberde ise Prof. Dr. Şahin ve söz konusu aşıyla ilişkin şu ifadeler yer aldı: BioNTech CEO'su Uğur Şahin ve baş tıp sorumlusu eşi Özlem Türeci, firmayı 2008 yılında kurdu. Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, ana merkezi için batıdaki Mainz şehrinde An der Goldgrube yani “Altın Madeni Yanında” adında bir cadde seçtiğinde, şirketin sahipleri olan çift, bu adresin ne kadar anlamlı olacağını tahmin edemezdi. Şirketin hisseleri, ABD ilaç devi Pfizer ile geliştirmekte oldukları Covid-19 aşısının son aşaması olan 3. aşama testlerinde dünyada ilk kez olumlu sonuçlar göstermesinin ardından Pazartesi sabahı % 23.4 arttı.

HİSSE DEĞERİ 21.9 MİLYAR DOLARI GÖRDÜ

BioNTech hisselerinin toplam değeri şu anda 21.9 milyar $, yani Alman ulusal havayolu Lufthansa'nın dört katından fazla ve bu, ABD borsasında ilk kez geçtiğimiz yıl sahneye çıkan şirket için bir zafer. 2008 yılında, evli bir çift olan bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile Avusturyalı onkolog Christoph Huber tarafından kurulan şirket, ilk kurulduğunda kansere karşı yeni immünoterapi türleri geliştirerek hastaların T hücrelerini kansere özgü antijenleri hedefleyecek şekilde değiştirmeyi başarmıştı.

'OKULLARI KAPATMALARI GEREK'

Koronavirüs haberi yılın başında ilk kez ortaya çıktığında, 1.300 kişiyi istihdam eden BioNTech kaynaklarını yeniden tahsis etmekte hızlı davrandı. Şirketin CEO'su Şahin, Manager Magazin dergisine verdiği demeçte, Ocak ayında Wuhan'daki Covid-19 salgınını okuduğunda eşine "Nisan ayında buradaki okulları kapatmaları gerekecek" dediğini söyledi. Almanya, Mart ayında ilk kez karantinaya girdi, ancak o zamana kadar BioNTech, Lightspeed adı verilen ve 500 bilim insanının dahil olduğu bir araştırma programı üzerinde çalışmaya çoktan başlamıştı. Bu programda beş bağışıklık reaksiyonunu test edecek 20 adet aşı adayı bulunuyordu. Şahin, Ekim ayı sonlarında yaptığı bir röportajda, şirketin kendi başına bir aşı geliştirebileceğini, ancak bunun dağıtımının oldukça zor olacağını söyledi.

PFIZER'LE İŞBİRLİĞİ

2018'den beri BioNTech ile grip aşıları konusunda işbirliği yapan Pfizer, koronavirüs aşısının geliştirilmesi için firmaya 185 milyon dolar peşin ödeme yaptı. Geliştirme tamamlandığında 563 milyon dolar daha ödeyecek. % 90 etkinlik gösteren ara sonuçların Pazartesi günkü dönüm noktası Pfizer’ın ve BioNTech’in bilimsel yöntemi için bir zafer olarak nitelendiriliyor. Geliştirilen aşı, bağışıklık sistemini eğitmek için virüsün genetik kodunun bir kısmının enjekte edilmesini içeren tamamen yeni bir teknolojiye öncülük ediyor.

AİLELERİ TÜRKİYE'DEN GÖÇEN EDEN ÇİFT

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye ilişkin BBCTürkçe'de yer alan haberde, "ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye'den Almanya'ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008'de kuruldu. Evli olan Türeci ve Şahin çiftinin bu başarısı, son yıllarda göç konusunun tartışıldığı Almanya'da, göçmenlerin ülkeye ne kadar faydalı olabileceğine dair bir örnek olarak gösteriliyor" ifadeleri yer alıyor. Avrupa Reform Merkezi baş ekonomisti Christian Odandahl haberin ardından yaptığı Twitter paylaşımında "Almanya uzun süre göç konusunda ne kadar açık olması gerektiği konusuyla uğraştı ve savaş sonrasındaki 'misafir işçiler' programı hep sorgulandı. Uğur Şahin'in babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışmaya gelen bu misafir işçilerden biriydi, şimdi oğlu dünyayı saran salgına son veren kişi olabilir" ifadelerini kullanmış.

EN ZENGİN 100 KİŞİ ARASINA GİRDİLER

Euronews'te yer alan haberde ise Türk hekimler Prof. Dr. Uğur Şahin (55) ve eşi Özlem Türeci'nin (53) koronavirüs aşısının geliştirilmesinde kullandıkları mRNA teknolojisi üzerinde yaklaşık 25 yıldır çalıştıkları vurgulandı. Haberde, "Doktor Şahin ve Türeci, BioNTech yönetim kurulu toplantısında Covid-19 ile ilgili acil çalışmaya başlanılması gerektiği konusunda baskı yapmasaydı belki de Pfizer-BionTech ortaklığındaki çalışmalar bu kadar hızlı sonuç vermeyecekti. BioNTech SE'de çalışan diğer doktorlar kayak yapmak için tatile çıkmaya hazırlanırken Türk doktorlar Şahin ve Türeci, yönetim kurulunu ivedi bir şekilde toplayıp firmanın kanser araştırmalarına ara vermesi ve tüm çalışmalarını koronavirüse odaklanmasını sağladı" ifadeleri yer alıyor. Haberde "Türk hekimler Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci, mRNA teknolojisi üzerinde 25 yılı aşkın süredir çalışıyor. Bir kanser kliğinde tanışan çift ilk şirketleri Ganymed Pharmaceuticals AG'yi 2016 yılınad 1.4 milyar dolara satmıştı. Covid-19 aşı çalışmalarında gelinen nokta sebebiyle şu anda BioNTech'in hisse senetleri borsada tavan yaptı. Bu gelişme de Türk doktor çift Şahin ve Türeci'yi Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasına soktu" denildi.

PROF. DR. UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

[caption id="attachment_109989" align="alignnone" width="800"] Eşi Özlem Türeci ile Mainz Üniversitesi’ne geçen Şahin, onkoloji alanındaki bilimsel çalışmalarına hem yönetici hem de öğretim görevlisi olarak burada devam ediyor.[/caption] Peki, Prof. Dr. Uğur Şahin kimdir? BioNTech'in CEO'su olan Prof. Uğur Şahin İskenderun'da doğdu. 4 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya'ya göç etti. Babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışan ve hayali doktor olmak olan Şahin, tıp eğitimi 1990 yılında Köln'de tamamladı. 1993 yılında doktorasını tamamlayan, İmmünolog ve onkolog olan Şahin 2000 yılından bu yana Mainz Ünivertesi'nde de çalışıyor. Şahin, GANYMED Pharmaceuticals AG'yi kurdu ve Baş Tıp Sorumlusu ve Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi olarak da görev yaptı. Şahin-Türeci çifti, 2001’de kurdukları Ganymed Pharmaceuticals adlı ilk ortak şirketi 2016’da 400 milyon avrodan fazla bir paraya Japon ilaç üretici şirketi Astellas’a sattı.

ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR?

Dr. Uğur Şahin’in eşi Dr. Özlem Türeci BioNTech kurucu ve yönetim kurulu üyesi. Özlem Türeci 19 Eylül 1967 Lastrup, Almanya doğumlu. 1992 yılında, Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan Saarland Üniversitesi’nde tıp eğitimini tamamlayan Türeci, daha sonra onkoloji alanında çalışmalarını sürdürdü. Eşi Uğur Şahin ile burada tanışan Türeci, uzun yıllar kanser çalışmalarında bulundu. Şu anda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanlığı görevini yürüten Türeci, 2018 yılından beri BioNTech SE şirketinde Tıp Şefi olarak görev alıyor. BioNTech’in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin’ın eşi Dr. Özlem Türeci de şirkette 10 yıl Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu üyeliği yaptıktan sonra 2018’de BioNTech’te Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Türeci, “tıbbi idareci (chief medical officier)” olarak klinik gelişim bölümünü de yönetmeye başladı.

İSTANBUL'DAN ALMANYA'YA GÖÇ EDEN DOKTOR BİR BABANIN KIZI

İstanbul’dan Almanya’ya göç eden doktor bir babanın kızı olan Türeci, eşi Uğur Şahin ile eğitimini tamamladığı Homburg’daki Saaraland Üniversitesi’nde tanıştı. Bir röportajında, çocukken babasının kendisini çoğu zaman çalıştığı hastaneye götürdüğünü anlatan Türeci, çalışmayı çok seviyor. Türeci, belediyede nikahlarının kıyılacağı günde bile çalışmalar için laboratuvara gittiklerini belirtti.

UĞUR ŞAHİN VE ÖZLEM TÜRECİ: RÜYA TAKIM

Independent Türkçe'deki haberde ise 2008'deki kuruluşundan beri BioNTech'i fonlarıyla destekleyen girişim sermayesi şirketi MIG AG'nin yönetim kurulu üyesi Matthias Kromayer'ın Uğur Şahin hakkındaki, "Başarılarına rağmen, inanılmaz derecede mütevazı ve cana yakın biri olmaktan asla vazgeçmedi" sözlerine yer veriliyor. Kromayer, Şahin'in iş toplantılarına kot pantolon giyerek ve alameti farikasına dönüşen bisiklet kaskı ve sırt çantasını taşıyarak girdiğini anlatıyor, çifti 'rüya takımı' diye niteledi.

DÜĞÜN GÜNLERİNDE BİLE LABORATUVARDAYDILAR

Haberde, "İnatla çocukluk hayalinin peşinden giderek tıp okuyup doktor olan Şahin, üniversite hastanelerinde çalışırken Almanya'ya göç etmiş Türkiyeli bir doktorun kızı olan Türeci ile tanıştı ve tıp araştırmaları ile onkoloji ortak tutkuları haline geldi. Kansere karşı mücadelede potansiyel müttefik olarak bağışıklık sistemine odaklandılar ve her tümörün benzersiz genetik yapısını ele almaya çalıştılar. Dr. Türeci, düğün günlerinde bile laboratuvarda çalıştıklarını hatırlıyor" ifadeleri yer alıyor.