DOLAR
34,88
0,03%
DOLAR
EURO
36,73
0,29%
EURO
GRAM ALTIN
3038,37
-0,25%
GRAM ALTIN
BIST 100
10119,93
0,61%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Telegram

Telegram

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın yeni (Ocak 2021) gizlilik kararının ardından Türkiye'de öne çıkan mesajlaşma uygulamaları arasında Telegram da yer aldı. Peki, Telegram nedir? Telegram nasıl kullanılır? Telegram'ın kurucusu kim? Telegram kimin, hangi ülkenin? Telegram ne zaman kuruldu? İşte Telegram'la ilgili merak edilen soruların yanıtları: WhatsApp'ın güncellenen Gizlilik İlkesi'nde, "Bilgileriniz, yaşadığınız yerin dışında hizmetlerimizin sağlandığı, dünyanın başka herhangi bir ülkesine veya bölgesine aktarılabilir veya iletilebilir ya da buralarda saklanabilir ve işlenebilir." ifadesine yer verildi. Bu haberlerin ardından uygulama mağazalarında BiP, Signal ve Telegram gibi diğer mesajlaşma uygulamalarına yönelik ilgi arttı.

TELEGRAM NEDİR?

İlgi gören uygulamalardan biri de Telegram oldu. Telegram'ın internet sayfasında Telegram nedir, ücretli mi sorusu için özetle şu yanıt veriliyor: Telegram, hız ve güvenlik odaklı bir mesajlaşma uygulamasıdır. Çok hızlı, basit ve ücretsizdir. Telegram’ı tüm cihazlarınızda aynı anda kullanabilirsiniz.  Telegram ile her türlü mesajı, fotoğrafı, videoyu ve dosyayı (belge, zip, mp3 vb.) gönderebilir ve 200.000 kişiye kadar gruplar veya sınırsız kitlelere yayın yapmak için kanallar oluşturabilirsiniz. Telefondaki kişilerinize yazabilir ve kişileri kullanıcı adları ile bulabilirsiniz. Sonuç olarak, Telegram SMS ve e-postanın birleşimi gibidir.

TELEGRAM NE ZAMAN KURULDU?

iOS için Telegram, 14 Ağustos 2013 tarihinde yayınlandı. Android için Telegram’ın alfa sürümü 20 Ekim 2013’te resmen yayınlandı.

TELEGRAM KİMİN?

Peki, Telegram kimin? Merkezi Londra'da bulunan uygulama, 2013 yılında Rus bilgisayar programcıları Pavel Durov ve Nikolai Durov isimli iki kardeş tarafından kuruldu. Uçtan uca şifreleme özelliğiyle birçok özelliği bünyesinde barındıran uygulama, diğer mesajlaşma programlarından farklı olarak binlerce kişinin katılabildiği grupların oluşturulmasına imkan tanıyor. Açık kaynak kodlu uygulamanın kullanım şartlarında yasal olmayan amaçlarla kullanılamayacağı belirtiliyor. Ancak AA'nın haberine göre uzmanlar, uygulamanın illegal veri paylaşımı yapanlar, yasa dışı faaliyetler yürütenler ve borsa manipülatörleri gibi kötü amaçlı kullanıcılar tarafından da yoğun bir şekilde kullanıldığını aktarıyor. 400 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan uygulama, Rusya tarafından 2018 yılında yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmış, geçen yıl haziran ayında tekrar erişime açılmıştı. Aralarında Pakistan, İran ve Çin'in bulunduğu birçok ülke de Telegram'a yönelik engelleme kararı almıştı.

PAVEL DUROV: 72 SAATTE 25 MİLYON KULLANICI KATILDI

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, WhatsApp'ın gizlilik güncelleme açıklamasının ardından Telegram'a olan ilginin arttığını söylüyor. Durov (12 Ocak 2021), “Sadece son 72 saatte 25 milyon kullanıcı Telegram’a katıldı. Bunların yüzde 38’i Asya’dan, yüzde 27’si Avrupa’dan, yüzde 21’i Latin Amerika’dan ve yüzde 8’i Orta Doğu ve Afrika bölgesinden geldi. Bu, her gün 1,5 milyon yeni kullanıcının kaydolduğu geçen yıla kıyasla önemli bir artış.” dedi. İnsanların artık mahremiyetlerini ücretsiz hizmetler karşılığında teslim etmek istemediğini aktaran Durov, “İnsanlar, uygulamaları önemli bir kullanıcı sayısına sahip olduğu sürece her şeyden paçayı sıyırabileceklerini düşünen teknoloji tekelleri tarafından rehin tutulmak istemiyorlar. Yarım milyar aktif kullanıcı ile Telegram, mahremiyet ve güvenliğe adanmış bir iletişim platformu arayanlar için en büyük sığınak haline geldi. Bu sorumluluğu çok ciddiye alıyoruz. Sizi hayal kırıklığına uğratmayacağız.” dedi. Telegram için kullanıcılarının birinci öncelik olduğunu savunan Durov, şunları kaydetti: “Diğer popüler uygulamaların aksine, Telegram’ın hesap vereceği hissedarlar veya reklamverenler yoktur. Pazarlamacılar, veri madencileri veya devlet kurumları ile anlaşma yapmayız. Ağustos 2013’te kullanıma açıldığımız günden beri, kullanıcılarımızın özel verilerinin tek bir baytını üçüncü taraflarla paylaşmadık. Bu şekilde çalışıyoruz. Çünkü Telegram’ı bir kuruluş veya uygulama olarak görmüyoruz. Bizim için Telegram bir fikirdir, bu gezegendeki herkesin özgür olma hakkı olduğu düşüncesidir" yorumunu paylaştı.

TELEGRAM'IN ARKASINDA KİM VAR? GELİŞTİRİCİLERİ NEREDE?

Telegram bu soruya "Telegram Pavel Durov ve Nikolay tarafından desteklenmektedir. Telegram’ın geliştirici ekibi Dubai'de yaşıyor. Telegram’ın arkasındaki geliştiricilerin çoğu St. Petersburg’dan geliyor. Telegram ekibi, yerel bilişim düzenlemeleri nedeniyle Rusya'dan ayrılmak zorunda kaldı ve Berlin, Londra ve Singapur da dahil olmak üzere bir dizi yeri üs olarak denedi. Şu anda Dubai’de mutluyuz, ancak yerel düzenlemeler değişirse tekrar taşınmaya hazırız" sözleriyle yanıtlıyor.