DOLAR
34,95
0,18%
DOLAR
EURO
36,72
0,24%
EURO
GRAM ALTIN
3000,07
-0,20%
GRAM ALTIN
BIST 100
10011,69
-0,47%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

UEK nedir? Uzaktan Eğitim Kapısını kimler kullanabiliyor? Hangi eğitimler var

Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde 2020 yılında devreye alınan UEK yani Uzaktan Eğitim Kapısı sistemi var. İşte soru ve cevaplarla UEK...

İnternette dönem dönem aranan terimler arasında 2020 yılında faaliyete geçen UEK de var... Uzaktan Eğitim Kapısı, kamu çalışanları için geliştirilen bir tür uzaktan eğitim sistemi. Bu makalede UEK sistemine bakıyoruz. UEK nedir? UEK'ten kimler yararlanabilir? UEK'te hangi eğitimler var gibi soruların yanıtlarını paylaşıyoruz.

UEK NEDİR?

UEK Uzaktan Eğitim Kapısı anlamına geliyor. Platformun temeli 2019 yılında atıldı. Tüm kamu çalışanları tarafından kullanılabilecek bir uzaktan eğitim portalı için yerli bir yazılım hazırlanarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetine sunulması planlandı. Platform 2020 yılında yayına alındı ve ilk olarak Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin yarı ve tam zamanlı çalışanları için kurum içi eğitimler kapsamında kullanılmaya başlandı. Bu platform ile kamuda bürokrasinin azaltılması, insan kaynağının etkin kullanımı, kamu personelinin eğitim ve gelişim faaliyetlerinin kalitesinin artırılması, kamu kaynaklarının etkin kullanılması hedefleniyor. Platform, "egitim.cbiko.gov.tr" internet adresinden tüm kamu kurum ve kuruluşu çalışanlarının hizmetine sunuluyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi internet sitesinde UEK nedir sorusuna şu yanıtı veriyor: Kamu çalışanlarının ihtiyaçlarına uygun bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatılması için hazırlanan ve tüm kamu kurumlarının hizmetine sunulan yerli ve milli dijital eğitim platformudur. Dijital Türkiye çalışmaları kapsamında tasarlanan Platform ile çalışan eğitiminde fırsat eşitliği sağlanması, insan kaynağı verimliliği ile eğitim ve geliştirme faaliyetleri kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır.

UEK'TEN KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Peki, Uzaktan Eğitim Kapısı'ndan kimler yararlanabiliyor? UEK'ten Cumhurbaşkanlığı teşkilatı, 17 Bakanlık, 10 Başkanlık ve bağlı, ilgili, ilişkili, koordine tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversiteler yararlanabiliyor.

UEK NASIL KULLANILIYOR? NASIL GİRİŞ YAPILIR?

UEK'nin kullanımı ile ilgili şu bilgi paylaşılıyor: Kamu kurum ve kuruluşlarındaki eğitim yetkilileri, çalışanları sisteme tanımıyor. Uzaktan Eğitim Kapısı'na tanımlı 4 milyondan fazla kamu çalışanı da e-Devlet ile Platform'a giriş yapabiliyor ve kendilerine atanan eğitimlere katılım sağlayabiliyor. Çalışanlar, süreli eğitimlere belirlenen zaman içerisinde, süresiz eğitimlere ise istedikleri zaman ulaşabiliyor.

UZAKTAN EĞİTİM KAPISI GİRİŞ ADRESİ

https://uzaktanegitimkapisi.cbiko.gov.tr/Giris?return=/

HANGİ EĞİTİMLER YAPILABİLİYOR

2020 yılında sistem devreye alındığında "Uzaktan Eğitim Kapısı aracılığıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının oryantasyon, hizmet içi veya zorunlu eğitimleri yapılabiliyor. Portalda eğitimler üniteli, ünitesiz, video veya sunum şeklinde olabiliyor. Videolu eğitimlerde kullanıcının videoyu ileri sarması engellenerek, kullanıcının eğitim sonuna kadar bizzat seyretmesi sağlanıyor" bilgisi verilmişti. UEK kullanım kılavuzunda ise şu bilgiler yer almıştı: Uzaktan Eğitim Kapısı iki farklı eğitim modülü sunmaktadır: Senkron eğitimlerin gerçekleştirilebildiği Canlı Sınıf modülü ve video, sunum ve etkileşimli video (scorm) gibi asenkron eğitimlerin verilebileceği Eğitimler modülü. UEK'te kurum için eğitimlerin yanı sıra örneğin grup önünde etkili konuşmadan powerpoint sunum hazırlamaya karşı ihtiyaç duyulabilecek çeşitli konularda eğitimler sunuluyor.   

Uzaktan Eğitim Kapısı ile ilgili bazı eğitimleri Instagram sayfasından da görebilirsiniz. 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

Uzaktan Eğitim Kapısı (@uzkegitimkapisi)'in paylaştığı bir gönderi