Bist 100
10247,75
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,2845
0,1051%
Dolar/TL
Euro/TL
34,6891
0,0113%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0744
-0,0177%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2406,52
0,51%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Borsada T+1 ve T+2 nedir? T2 bakiye neden eksiye düşer?

Borsayla ilgilenenlerin sık sık duyduğu terimlerden biri de T+1 ve T+2'dir... Peki, T+1 ve T+2 nedir? Bu makalede bu soruların yanıtlarına bakıyoruz.

Son dönemde finansal piyasalara ve borsaya ilginin arttığını izliyoruz. Özellikle halka açık şirket payları ve borçlanma araçlarının alınıp satılabildiği borsalar bu noktada ön plana çıkıyor. Yatırımcılara şeffaf, güvenilir ve rekabetçi bir ortam sağlanması noktasında borsaların katkısı önemli. Ancak yatırımcılar tarafında da finansal piyasalar ve borsa tarafındaki kavramların bilinmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda borsada birçok kavram olmakla birlikte, bu yazımızda pay piyasasında yapılan takas işlemelerine dair T+1 ve T+2 kavramlarını açıklamaya çalışacağız. 

T HARFİ

Borsada, mevcut durumda işlemin yapıldığı zaman ve gerçekleştiği zaman ayrımı söz konusudur. Örneğin, T gününde satışı gerçekleştirilen bir hisse senedinin bakiyesi hesapta görünebilir ve yeniden hisse senedi alımı için kullanılabilir ancak görünen bakiye çekilemez. Bu anlamda, borsadaki takas işlemlerinin zamanını belirtmekte kullanılan T harfi tek başına kullanıldığında işlemin yapıldığı zamanı göstermektedir. 

T+1  NEDİR?

T+1 kavramı ise gerçekleştirilen işlemler sonrasında kullanılabilecek nakit tutarın ya da bakiyenin çekilebileceği zamanı göstermektedir. Burada gün kavramının iş gününü ifade ettiği unutulmamalıdır. T+1 kavramı sadece bakiye işlemleri değil, aynı zamanda brüt takas uygulanan payların satış işlemlerinde de kullanılmaktadır. Tedbir uygulanan hisse senedinin alınması durumunda satışı aynı gün yapılamamakta olup, satışının yapılabileceği zamanı ifade etmek için yine T+1 kavramı kullanılmaktadır.

T+2 NEDİR?

 T+2 ise T+1 gibi takas zamanını temsil etmekte olup, işlem yapılan günden iki iş günü sonrasını ifade etmektedir. 

 T+2 BAKİYESİ NEDEN EKSİYE DÜŞER?

Pay senedi alım satım işlemleri sonrasında yapılan işlem ücretleri ile komisyon vb. düşülmesi sonrasında bazen eksi T+2 bakiyesi söz konusu olabilmektedir.  Kısacası T+1 ve T+2 kavramları işlemler sırasında kullanılabilecek likidite miktarı ve nakit çekim işlemlerinin sürelerini göstermekle birlikte bazı durumlarda T+2 bakiyesi negatif görülebilmektedir.

Yazan: Investaz Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR