DOLAR
34,84
0,05%
DOLAR
EURO
36,83
0,15%
EURO
GRAM ALTIN
2990,46
0,49%
GRAM ALTIN
BIST 100
10257,39
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

FAVÖK (EBITDA) Nedir? Ne Anlama Geliyor?

Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde FAVÖK (Ebitda) kavramına bakıyoruz. Investaz Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, FAVÖK nedir sorusun yanıtlıyor:

Şirketlerin mali performansını analiz etmek için birçok yöntem ve gösterge bulunmaktadır. Özellikle şirketlerin mali performansı analiz edilirken farklı rasyolar ve finansal tablo kaleminin kullanılması söz konusu olabilmekte. Bu anlamda Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar’ın kısaltması olan FAVÖK, şirketlerin mali performanslarını analiz ederken kullandığımız alternatif göstergelerden biridir. 

Brüt kardan genel yönetim, pazarlama ve AR-GE giderlerinin düşülerek amortismanların eklenmesi ile bulunan FAVÖK, şirketin faaliyetlerinden etmiş olduğu karı, faiz, amortisman ve vergi öncesi olarak göstermektedir. 

POZİTİF VE NEGATİF FAVÖK NE ANLAMA GELİYOR?

Dolayısıyla şirketin kar performansını olumsuz etkileyebilecek operasyonel olmayan kalemler hariç tutularak faaliyet karını göstermesi açısından önem arz etmektedir. Şirketin faaliyet karlılığının bir göstergesi olan FAVÖK pozitif bir değer olabileceği gibi negatif de olabilir. Negatif bir değer şirketin faaliyetlerinden zarar ettiğini göstermektedir. Pozitif bir FAVÖK şirketin faaliyetlerinden kar ettiğini göstermekle birlikte, FAVÖK için standart bir referans değer bulunmamaktadır. 

FAVÖK BAKARKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

Şirketi FAVÖK’e göre değerlendirdiğimizde, çoğunlukla, şirketin bulunduğu sektör ortalaması ya da benzer şirketlerin FAVÖK değerinden yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri (GAAP)’nde tanınan bir finansal gösterge olmamasına rağmen FAVÖK şirketlerin karşılaştırılması, borç karşılama oranının hesaplamasında ve şirket değerlemesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Diğer yandan FAVÖK, şirketlerin karlılığını kıyaslama açısından sık başvurulan bir gösterge olsa da şirketlerin nakit akışı hakkında bilgi vermez. Ayrıca faiz, vergi ve muhasebe standartlarındaki olası farklılık nedeniyle farklı ülkelerdeki şirketlerin karşılaştırmasında tutarlı sonuç vermeyebilir.

Yazan: Investaz Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Ali Bircan

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR