Bist 100
9680,45
-0,43%
Bist 100
Dolar/TL
32,5443
-0,0024%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8758
0,1825%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0716
0,1636%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2431,45
0,35%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

BSMV Nedir? Nasıl Hesaplanır? BSMV'nin Açılımı Ne Demektir?

BSMV Nedir? Nasıl Hesaplanır? BSMV'nin Açılımı Ne Demektir?

Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde sıklıkla duyulan BSMV terimine bakıyoruz. Bu makalede BSMV nedir? BSMV oranı nedir? BSMV nasıl hesaplanır? BSMV'nin açılımı nedir? sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

BSMV'NİN AÇILIMI NEDİR?

BSMV'nin açılımı Banka ve Sigorta Muameleleri vergisidir. Adından da anlaşılacağı üzere temelde banka işlemleri ile sigorta işlemlerini vergilemeyi amaçlamıştır.

BSMV NEDİR?

Banka ve sigorta işlemleri başta olmak üzere genel olarak tüm finansal işlemleri vergilendirmeyi amaç edinen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin (“BSMV”) temeli, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununa dayanır. BSMV, esas olarak banka işlemleri ile sigorta işlemlerindeki vergilendirmeyi amaçlamakla birlikte menkul kıymet alım satımı ve aracılığı gibi diğer bazı işlemleri yapanlar da 6802 Sayılı Kanun ile beraber banker olarak tanımlanmış ve yine aynı Kanunda belirlenen işlemler itibarıyla bankerlerin de BSMV’ye tabi olmaları hüküm altına alınmıştır. Bununla beraber, banker kapsamında vergilendirilmesi amaçlanan işlemler genel olarak bankacılık işlemleri ile örtüşür. BSMV’nin konusuna giren işlemler genel hatlarıyla şöyle sıralanıyor: - Banka muamele ve hizmetleri, - Kendileri veya başkaları adına menkul kıymet alıp satmayı, alım - satıma aracılık etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri, - Mevduat faizi vermek veya başka isimlerle faiz ve benzeri menfaatler sağlamak için sürekli halde para toplama işleri, - Ödünç para verme işleri. Diğer kanunlardan farklı olarak, Gider Vergileri Kanunu uyarınca BSMV yükümlülüğünün doğması için yalnızca verginin konusuna giren bir işlem yapılması yeterli değildir. Bununla birlikte yapılan işlem neticesinde lehe alınan bir para olması yani bir gelir elde edilmesi gerekir.

BSMV ORANI NEDİR?

Peki, BSMV oranı nedir?  Bankaların elde ettikleri faiz, komisyon ve ücret gelirleri, sigorta şirketlerinin sigorta poliçelerinde gösterdiği prim tutarları üzerinden yüzde 5 oranında alınan bir vergi olan BSMV, Türkiye’de ilk kez 1986 yılında uygulamaya konuldu. BSMV tutarının tahakkuk eden faiz kazancının yüzde (%) kaçlık bölümüne tekabül ettiğini gösteren orana BSMV oranı adı verilir ve yüzde (%) ile ifade edilir. BSMV’ye tabi bankacılık, sigortacılık ve yatırım ürünleri işlemleri için kurumsal ve bireysel müşterilere uygulanan BSMV oranı yüzde 5 ‘tir. BSMV tutarı, faiz tutarının BSMV oranı olan yüzde 5 (0,05) ile çarpılarak belirlenir. Bankalararası veya bankalar ve aracı kuruluşlar arasındaki işlemlerden alınan BSMV oranı ise yüzde 1’dir.

BSMV NASIL HESAPLANIR?

İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi, ticari krediler ve kredi kartı borçları üzerinden alınan faizler ve vadeli mevduat faizleri ve günlük faiz işletilen vadesiz mevduat hesaplarının faiz kazançlarından yüzde 5 oranında BSMV kesintisi yapılır. Konut kredileri BSMV ‘den muaf tutulmuştur. Sabit taksitli kredi geri ödemelerinde her ay yapılan taksit ödemesi kredi tutarından düşüleceği için izleyen ayların taksit tutarında faiz ve dolayısıyla da BSMV ve KKDF’nin payları giderek azalırken ana para tutarı geri ödeme tutarının payı artar.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR