Bist 100
9038,77
2,63%
Bist 100
Dolar/TL
32,3299
0,1767%
Dolar/TL
Euro/TL
34,9001
-0,1168%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0795
-0,2905%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2296,29
0,8%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Tahvil ve Bono Nedir? Tahvil ve Bononun Farkı Nedir?

Tahvil ve Bono Nedir? Tahvil ve Bononun Farkı Nedir?

Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde tahvil ve bono terimlerine bakıyoruz. Merkez Bankası sözlüğünde Tahvil terimi için "İhraç vadesi 1 yıldan uzun menkul kıymetlerdir" ifadesi yer alır. Bono teriminin anlamı ise şöyle yer alır: "Vadesi 1 yıldan kısa olan, çıkaran kurum tarafından öngörülen vade sonunda belirli bir bedelin ödenmesinin taahhüt edildiği menkul kıymetlerdir. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan bir yıldan kısa vadeli ihraçlar, Hazine Bonosu adı altında işlem görmektedir. İngilizce karşılığı olan “Bond” ifadesi ise, ABD Hazinesi ihraçları için, 10 yıldan uzun vadeli kıymetleri ifade etmektedir (maksimum 30 yıl). Benzer şekilde “Note” ifadesi 1-10 yıl arası, “Bill” ifadesi ise 1 yıl ve daha kısa ihraçlara yönelik olarak kullanılmaktadır". Tahvil ve bono nedir? Tahvil ve bononun farkı nedir? Borçlanma senedi aracı olarak tahvil/bono kavramı ve piyasa açısından önemi nedir? sorularını Tera Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Mehmet Bilal Bircan yanıtladı.

TAHVİL VE BONO NEDİR? FARKLARI NE?

Bircan şu bilgileri paylaşıyor: Kısaca borçlanma aracı, borç senedi ve sabit getirili menkul kıymet olarak tabir edilen tahvil ve bonolar, devlet ya da özel şirketlerin finansman ihtiyacını karşılamak maksadıyla belirli bir vade için değişken ya da sabit bir faiz oranı ile çıkartılan yatırım aracıdır. Yatırımcısına faiz getirisi sunan tahvil ve bonolara arasında teorik olarak tek fark vadedir. Vadesi 1 yıldan uzun borçlanma aracı için tahvil kavramı kullanılırken, vadesi 1 yıldan kısa borçlanma araçları için bono kavramı kullanılmaktadır. 
  • Tahvil/bono yatırımcısının, elinde tahvilini bulundurduğu kurumun kar ya da zararı üzerinde bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
  • Sabit getirili bir menkul kıymet olarak tahvil/bonolar için getiri ve vade önceden bilinmektedir. Belirtilen bu özelliklerinin yanı sıra, borç senedi olarak tahvil ve bonolar, piyasadaki likiditenin ölçülmesi ve hatta merkez bankalarınca Açık Piyasa İşlemleri (APİ) yoluyla likiditenin ayarlanmasında önemli bir role sahiptir.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR