Uzun süredir Kristal Kola hissesini tutuyorum. Hisseyle ilgili beklentinizi öğrenebilir miyim?
Tayfun Özhan/İzmir
Kristal Kola, 2013’ün ikinci yarısından itibaren yükselen bir trend içinde. Hisse, Haziran 2015’te en yüksek 2,60 TL’yi test ettikten sonra da düşüşe geçti.
MEHMET ASLAN
[email protected]
Şimdilerde de değer kaybı devam ediyor. Yaşanan düşüşe rağmen Fiyat/Kazanç (F/K) oranı 52,28 gibi oldukça yüksek bir seviyeyi işaret ediyor.
Şirketin yeterli kâra ulaşamaması, en önemli sıkıntısı. 2015 dokuz aylık bilançosunda kârında artış gözlense de bu kârlılığı yeterli görmek mümkün değil. Gerçekleşen kârlılığın zayıf kalması, hissenin çıkışındaki en önemli engel.
Karsan hakkında bilgi alabilir miyim? Hissenin performansı yükselir mi?
Cem Erdem/Zonguldak
Karsan, otomotiv gibi önemli bir sektörde yer almasına rağmen yatırımcısının yüzünü güldürecek bir performansa sahip değil. Bir yatırımcı için tercih edeceği hissenin kâr eden bir şirkete ait olması önemli. Neticede şirket kâr ediyor ve bu kârı artırabiliyorsa, büyümesine paralel hissenin fiyatı da yükselecektir.
Karsan ise sürekli zarar eden bir yapıya sahip. 2015 dokuz aylık bilançosunda da zarar artarak devam etti. Birikmiş geçmiş yıl zararı 291,8 milyon TL’ye ulaşan şirketin öz sermayesi, sermayesinin gerisine düştü. Bu şartlar altında hissede istikrarlı bir çıkış beklemek mümkün görünmüyor.
Memsa’nın fiyatını nasıl görüyorsunuz? Sizce ucuz değil mi?
Hakan Çoban/Malatya
Uzun süredir düşen bir kanalda hareket eden Memsa, yaklaşık beş yıldır nominal değerinin altında. Borsadaki fiyatı en düşük hisse konumunda. Bu itibarla kimi yatırımcıların nazarında fiyatı ucuz görülebilmekte ve bu nedenle alım yönlü işlemlere konu olabilmekte.
Ancak unutmamak gerekir ki bir hissenin fiyatının düşük olması ucuz olduğu anlamına gelmez. Asıl önemli olan temsil ettiği şirketin ederine göre fiyatının düşük olup olmadığıdır. Mensa’nın halihazırda faaliyeti yok. Sürekli zarar eden bir yapıya sahip ve birikmiş geçmiş yıl zararı 185 milyon TL’ye ulaştı. Bu şartlar altında hissede pozisyon almayı düşünmek gereksiz risk anlamına gelecektir.
Carrefoursa’nın son bir haftadaki çıkışını neye bağlıyorsunuz? Çıkış devam eder mi?
Yağız Ataç/ Nevşehir
Carrefoursa, Nisan 2015’ten bu yana yatay bir kanalda. Hisse, yukarı aşağı hareketlerde bulunmakla birlikte yatay seyrini koruyor. Son olarak 11 Ocak günü yaşanan yukarı yönlü atakla birlikte direnç seviyesine doğru yönelen hissenin çıkışını sürdürebilmesi için esas faaliyet kârını artırabilmesi önemli.
2015/9 aylık bilançosunda ise esas faaliyet kârının düştüğü görülüyor. Şirket yatırım faaliyetlerinden elde ettiği gelirle dönem sonunda kâra geçebildi. Aynı kalemden gelen bu rakamla yıl sonunda da kârını artırması mümkün. Ancak asıl olanın, esas faaliyetlerden elde edilecek kârlılık olduğunu unutmamalı. Aksi takdirde hissedeki çıkış sınırlı kalacaktır.
Garanti Faktoring’in bulunduğu fiyatı nasıl değerlendirmeli? Fiyat için uygun mu?
Berat Kaya/Şanlıurfa
Garanti Faktoring’in zaman zaman yukarı yönlü atakları olsa da 2012’den bu yana yatay hareket ediyor. Hisse, şimdilerde de destek seviyelerine yakın. Sermayesinin yüzde 81,84’ü Garanti Bankası’na ait olan şirketin F/K oranı 6,58 seviyesinde.
Bu oran uygun görünse de sektör ortalamasının da 6,32 seviyesinde bulunduğunu göz ardı etmemeli. Sektörün özelliğinden gelen düşük F/K oranı söz konusu olup hatta şirketin F/K oranının bir miktar sektörün üzerinde olduğu dahi gözleniyor. Bu itibarla sektördeki diğer şirketlerle birlikte değerlendirildiğinde mevcut fiyatın düşük olmadığını söylemek yanlış olmaz.
Klimasan çok kötü düşüyor. Hissenin neden düştüğünü ve daha nereye kadar düşeceğini söyleyebilir misiniz?
Deniz Şen/Edirne
Klimasan, son üç aydır sürekli düşüyor. Hissenin fiyatı 30 Ekim günü dokuz aylık bilançonun açıklanmasından kısa bir süre öncesine kadar yükselen bir ivme sergilemişti. Şirket, dokuz aylık bilançosunda dönem kârını yüzde 6,3 oranında düşürürken hissenin çıkışı da 23 Ekim 2015 günü en yüksek seviyesi 5,19 TL’yi gördü.
Sonrasında da düşüşe geçti. Yaşanan gerileme halihazırda sürerken 20 Ocak günü kapanış 3,11 TL’den gerçekleşti. Hisse, düşüşle birlikte uzun vadedeki yatay kanalına döndü. Satış baskısının sürmesi, düşüşün de devam etmesinde etkili olacaktır.
Fenerbahçe’deki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Yönünü artık yukarı çevirdi. Alım için uygun görünüyor mu?
Furkan Demir/Hatay
Fenerbahçe Futbol, yaşadığı düşüşün ardından Eylül 2013’te en düşük 22,25 TL’yi test etti ve ardından yukarı eğimli bir harekete yöneldi. Arada geçen sürede yukarı yönlü atakları olsa da gel-git şeklinde bir hareketi söz konusu ve şimdilerde de 40 TL'nin altında. Şirketin zarar yazmaya devam etmesi, ciddi bir sıkıntı.
Öz sermayesinin negatif olması ve birikmiş geçmiş yıl zararının 272 milyon TL’yi aşması, yatırımcılar açısından önemi riskler içeriyor. Bu nedenle hissenin her ne kadar zaman zaman yukarı yönlü atakları bulunsa da uzun vadeli çıkış için mali yapısını düzelteceğine dair işareti görebilmekte fayda var.
Netaş Telekom hissesi hakkındaki uzun vadede görüşleriniz nelerdir?
Ayhan Oğuz/Eskişehir
Netaş, Nisan 2012’de gördüğü en yüksek seviyesi 26,75 TL’yi test etmesinin ardından 2014 yılına kadar geriledi. Aralık 2013’te ise en düşük 4,65 TL’yi gördü ve ardından kademeli olarak yükseldi. Şimdilerde ise 10,70 TL'nin üstünde tutunmaya çalışıyor. Hisse, her ne kadar ağustos ayından bu yana yatay kanalda hareket etse de 2014 yılından bu yana devam eden çıkış kanalını koruyor.
2014 yılında kârını artıran şirketin son açıklanan dokuz aylık bilançosuna göre 2015 yılında da kârdaki artışın süreceği anlaşılıyor. Kârdaki artış, hissenin fiyatındaki çıkışı destekleyen bir unsur. Ancak mevcut kârlılığın daha da güçlenebilmesi önemli.
Ostim nasıl bir hisse? Alıp ilk bilanço açıklandığında da satmayı düşünüyorum. Tavsiyenizi öğrenebilir miyim?
Vedat Ballı/Trabzon
Mayıs 2012’de borsaya gelen Ostim, işlem gördüğü ilk ayda yaşanan spekülatif hareketle birlikte önce sert bir çıkış, ardından aynı sertlikle düşüş yaşadı. Sonrasında ise kademeli gerçekleşen bir düşüş söz konusu. Hisse arada gerçekleştirdiği spekülatif ataklara rağmen uzun vadede düşüşünü sürdürüyor. Şimdilerde ise 2,50 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor.
İstikrarsız bir kârlılığa sahip olan Ostim için gözlenen düşüş şaşırtıcı değil. Zira şirket bir yıl kâr ederken ertesi yıl zarara dönüyor. Son olarak 2014’te kâr eden şirketin 2015 dokuz aylık bilançosunda ise zarar görülüyor. Bu durum 2015’in sonunda da zarar etme ihtimalini güçlendiriyor. Yaşanan zarar, çıkış ihtimalini zayıflatıyor.
Mert Gıda’daki hareketliliğin sebebi nedir? 4 TL’yi görebilir mi?
İsmail Yılmaz/İstanbul
Bir hissede piyasadaki hareketliliğe bağlı olarak zaman zaman aşağı ya da yukarı yönlü hareketlerin yaşanması doğaldır. Ancak uzun vadede hissenin fiyat hareketiyle şirketin mali yapısı arasında doğrudan bir bağlantı olacaktır. Bunun anlamı istikrarlı bir çıkış için şirketin büyüme performansını korumasının önemli olduğudur. Mert Gıda ise sürekli zarar eden bir yapıya sahip.
Satış geliri olmayan şirketin bu yıl da zarar edeceği görülüyor. Bu şartlar altında hissede istikrarlı bir çıkış için hiçbir neden yok. Olası spekülatif beklentilere dayalı çıkışlar yaşansa da bu tür hareketlere itibar edilerek alım yapılması, kârdan ziyade zarar riskini yükseltir. Maddi temeli olmayan hareketlerden uzak durmakta yarar var.
Jantsa’nın neden yükselmediğini öğrenebilir miyim? Sizce hissenin fiyatı alım için uygun mu?
Koray Bozkurt/İsparta
Düzeltilmiş verilere göre Ocak 2015’te en yüksek seviyesi 34,37’yi test eden Jantsa, aradan geçen zaman diliminde sürekli geriledi. Hisse, ağustos ayından bu yana taban seviyelerde hareket ediyor ve şimdilerde ise mevcut seviyesinde tutunmaya çalışıyor.
2014 yılında kârını artıran şirket, dokuz aylık dönemde kârını düşürdü. Şirketin esas faaliyetlerinden dolayı kârını artırdığı halde finansal giderler kalemindeki rakamın artması nedeniyle dönem kârında gerileme gözleniyor. Kârdaki zayıf seyir, hissenin fiyatı üzerindeki en önemli baskı unsuru.