DOLAR
34,88
0,03%
DOLAR
EURO
36,72
0,28%
EURO
GRAM ALTIN
3039,69
-0,21%
GRAM ALTIN
BIST 100
10121,40
0,63%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

HGS iptali

HGS iptali

Yaz döneminin gelmesi ve 1 Temmuz itibarıyla şehirler arası seyahat kısıtlamalarının kalkacak olması, otomobil satışları nedeniyle HGS ve HGS ile ilgili sorular son dönemde merak edilenler arasında. Peki HGS nasıl iptal edilir? İşte soru ve cevaplarla HGS iptali...

HGS Nedir?

Öncelikle HGS nedir? HGS Hızlı Geçiş Sistemi anlamına gelir. HGS ilk olarak 17.09.2012 tarihinde İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, Boğaz Köprüleri, Avrupa Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve Niğde-Mersin-Şanlıurfa otoyollarındaki ücret toplama istasyonlarında PTT Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınmıştır.

HGS Nasıl İptal Edilir?

Peki, HGS nasıl iptal edilir? HGS iptalini 3 farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz;
  • PTT’den
  • Anlaşmalı noktalardan (Farklı benzin istasyonları)
  • Bankadan

PTT’den Alınan HGS İptali

PTT’den aldığınız HGS’yi PTT merkez ve şubelerine şahsi başvuru yaparak iptal edebilirsiniz. Yeni ürün almak istemiyorsanız iptal ettirdiğiniz ürününüz içindeki bakiyeyi 1 ay sonra PTT merkezlerinden alabilirsiniz. HGS’yi iptal ettikten sonra etiket araç camından çıkartılmalıdır. Yeni araç aldıysanız, plaka güncelleme işlemi yaparak da HGS’nizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Bunun için PTT merkezlerinden "Plaka Sıfırlama" işlemi yaptırarak ileride başka plakaya güncellemek üzere bekletebilir ya da hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bankadan Alınan HGS İptali

Bankadan aldığınız HGS’yi yine aynı bankadan iptal edebilirsiniz. Bunun için şubeye gidebilir; müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. İptal işleminin gerçekleşmesinin ardından, üründe kalan bakiye birkaç gün içerisinde hesabınıza aktarılacaktır.

Anlaşmalı Noktalardan Alınan HGS İptali

HGS’yi anlaşmalı noktalardan (Benzin istasyonu gibi) aldıysanız, anlaşmalı satış noktasının müşteri hizmetlerini arayarak iptal işlemini nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenebilirsiniz.

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS bakiyenizi 0 850 460 60 60 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayarak sorgulayabilirsiniz. Ayrıca bakiye ve geçiş bilgilerini ya da cezaları http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından görebilirsiniz.

HGS'DEN KAÇAK GEÇİŞ YAPILIRSA?

Peki, OGS-HGS'den kaçak geçiş yapılması durumunda ne yapılmalı? Karayolları'nın internet sitesinde bu soruya şu yanıt veriliyor: "HGS sistemlerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15(on beş) gün içinde OGS veya HGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda ise; geçiş yapılan plaka üzerine 15 (on beş) gün içinde HGS veya OGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. Yabancı plakalı araçların geçiş anında OGS veya HGS abonesi olması ve OGS veya HGS  hesabında en az geçiş ücretini karşılayacak kadar bakiyesinin bulunması gerekmektedir. İhlalli geçiş sonrası 15 (on beş) günlük ödeme süresi yabancı plakalı araçlar için uygulanmaz"

HGS ve OGS Geçiş İhlalleri e-Devlet’te

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, sürücüler için farkındalık yaratan e-Devlet'te Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) Borç ve Bilgilendirme Hizmeti uygulamasını hayata geçirmişti. Mart 2021'de Bakanlıktan yapılan açıklama şöyleydi: "Bu hizmetten önce ceza aldıklarının farkında olmayan vatandaşlar, artık e-Devlet'te hayata geçirilen yeni uygulamayla "Araçlarım" bölümüne girerek HGS ve OGS Borç ve Bilgilendirme hizmeti alabilecek. Böylece 15 günlük yasal süreç sonunda ödenmeyen geçiş ücretlerine katlanarak uygulanacak idari para cezalarının da önüne geçilecek" Açıklamada verilen bilgilere göre, ihlalli geçişler en sık Osman Gazi ve Yavuz Sultan köprüleri; İzmir, Ankara-Niğde otoyolları, Avrasya Tüneli gibi yap-işlet-devret modellerinde yaşandı. Söz konusu geçişlerin ardından vatandaşlara 15 gün içerisinde 2 kez mail ve SMS ile bilgi verilecek. Vatandaşların mail ve SMS hizmetlerden faydalanabilmesi için e-Devlet bilgilerinin güncel olması gerekiyor.

HGS GEÇİŞ ETİKETİ BOZULURSA...

Bakanlık, araçlarda bulunan HGS geçiş etiketlerinin çeşitli nedenlerle bozulabildiğini ve vatandaşların genellikle bunun farkına varmadan ihlalli geçiş yaptıklarını belirterek, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında bu etiketlerin kontrol edileceğini ve vatandaşların bu konuda bilgilendirileceklerini de duyurmuştu.