DOLAR
34,86
-0,00%
DOLAR
EURO
36,72
0,28%
EURO
GRAM ALTIN
3048,04
0,07%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sabit Kur Rejimi

Sabit Kur Rejimi

Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde Sabit Kur Rejimi terimine bakıyoruz. Peki, sabit kur rejimi nedir? Sabit Kur Rejimi özetle yerel para biriminin değerinin, başka bir para biriminin veya para birimleri sepetinin değerine veya altın gibi başka bir değere bağlandığı kur düzenidir. Ölçü alınan bu değerler yükselip düştükçe, bunlara bağlanmış olan yerel para biriminin de değeri değişir. Kur değeri alt ya da üst limit çizgisini geçerse kura müdahale edilir. Sabit kur uygulaması için ülke döviz rezervlerinin yeterli düzeyde ve sürekli dış finans kaynaklı olması gerekir.

SABİT KURU REJİMİ NEDİR? AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Tera Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Mehmet Bilal Bircan sabit kur rejimi nedir, sabit kur rejiminin avantajları ve dezavantajları nelerdir? sorusunu şöyle yanıtlıyor: Bir ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatını gösteren döviz kuru ve döviz kuru sistemleri, ülkelerin ekonomik faaliyetleri etkileyen önemli faktörlerden biridir. Hükümetin ya da merkez bankasının döviz piyasasına müdahale şekline göre döviz kurunun nasıl değişeceğini belirleyen ekonomik bir düzeni ifade eden döviz kuru sistemleri çok çeşitli olmakla birlikte, dalgalı kur rejimi ve sabit kur rejimi olarak temelde iki eksende oluşmaktadır. Sabit kur sisteminde (Fixed Exchange Rate) döviz kuru, piyasa aktörleri tarafından değil, merkez bankası tarafından belirlenir. Bu sistemde merkez bankası döviz kurunu bir ülke parasına ya da birkaç ülke parasından oluşan bir sepete bağlar. Döviz kurunda bir artış veya azalış olması durumunda ise merkez bankası piyasaya alıcı veya satıcı olarak müdahale ederek döviz kuru istikrarını sağlar. Ancak merkez bankasının piyasaya bu şekilde müdahalesi için elinde yeterli miktarda döviz stokunun bulunması gerekmektedir. Eğer merkez bankası döviz kuruna müdahalede bulunabilecek kadar yeterli döviz miktarına sahip değilse bu durumda döviz kuru oranını yükseltir yani ulusal paranın değerini düşürür. Sistemin bu olumsuz özelliğine ilaveten enflasyon sebebiyle dış ödemeler dengesizliklerinin oluşması da sistemin bir diğer olumsuz yönüdür. Diğer taraftan spekülasyondan kaynaklanan ekonomik istikrarsızlığı azaltmak ve ekonomik aktörlerin geleceği öngörmelerine kolaylık sağlamak ise bu sistemin olumlu yanlarıdır.

Sabit Kur Rejimi (Fixed Exchange Rate Regime)

Merkez Bankası'nın sözlüğünde de Sabit Kur Rejimi için şu tanım yapılır: Ulusal bir paranın yabancı bir para veya paralardan oluşan bir sepet değerine sabitlendiği ve bu değerin sürmesinin para otoritesi tarafından bazen açık bazen de zımni olarak garanti edildiği sistemlerdir. Ulusal paranın değeri önceden belirlendiğinden o andaki arz talep koşullarını yansıtmaz.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR