DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Fiyat Kazanç Oranı (F/K) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Ekonomi Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde F/K Oranı nedir? Nasıl hesaplanır? F/K Oranı Yüksek/Düşük ne demektir? sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer F/K Oranı ile ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

F/K oranı bir şirketin elde ettiği kara göre piyasa fiyatını hesaplamada kullanılan bir değerleme yöntemidir. F/K oranını hesaplamak için şirketin son 4 çeyrekte elde ettiği kar kullanılır. Bu kar şirketin ödenmiş sermayesine bölünür ve hisse başına kar hesaplanır. Hisse başına kar ile F/K oranı çarpılır ve hissenin fiyatı ortaya çıkar. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.

Yüksek F/K ile işlem gören hisseler pahalı, düşük F/K ile işlem gören hisseler ucuz kabul edilir ancak bu her zaman doğru değildir. Borsalar beklentilerin ve geleceğin fiyatlandığı piyasalar olduğundan gelecekteki F/K oranı daha önemlidir. Son 4 çeyrekte elde edilen kârların önümüzdeki 4 çeyrekte de elde edileceğinin garantisi yoktur. Bazı hisse senetlerinde ise FK oranları aşırı yüksek görünebilir. Bu şirketin FK oranı neden yüksektir sorusuna yanıt vermek için ise şirketin Prospektif FK oranına bakılır. 

Aynı işi yapan ve hisse başına karı aynı olan iki şirketin FK oranları birbirinden farklı olabilir. Burada işe şirketin gelecekte elde edeceği kazanç beklentisi girmektedir. Güncel hisse fiyatının, gelecekteki tahmini hisse başına kara bölünmesi bulunmaktadır.

Tahvil faizleri ile hisse senetlerinin F/K oranları arasında ters korelasyon vardır. Genellikle faizlerin yüksek olduğu borsalarda F/K’ların düşük olması beklenirken, düşük faizin olduğu ülkelerde F/K’ların yüksek olması beklenir. Faiz tarafındaki getiri yani risksiz getiri olduğu için kesin getiri sağladığından dolayı, faizlerin yüksek olduğu dönemde riskli varlıklardan beklenen getiri de yükselir. Bu da F/K oranlarının düşmesine sebep olur.

Örneğin; %20 faiz olan bir yerde 100 TL’den 20 TL kesin getiri elde edilebilir. Böyle bir ortamda 100 TL’ye aldığınız hisse senedinin yılda 20 TL’den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 5’in altında olması demek. Faizlerin %50 olduğu bir yerde 100 TL ile 50 TL kesin getiri elde edebilirsiniz. Bu durumda alacağınız hisse senedinin hisse başına 20 TL üzerinde kâr elde etmesini beklersiniz ki bu da F/K oranının 2’nin altında oluşması anlamına gelir. F/K oranı yorumlanırken kârların büyümesi de hesaba katılmalıdır. Her yıl kârını %40 artıran ve 10 F/K ile işlem gören bir şirket kârını yılda %10 artıran ve 8 F/K ile işlem gören şirketten daha ucuzdur. Ancak yorum yaparken düşük FK oranına sahip şirket daha ucuz diye yorumlarsak yanıltıcı olacaktır.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR