DOLAR
34,95
0,18%
DOLAR
EURO
36,62
-0,03%
EURO
GRAM ALTIN
3023,16
0,57%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,63
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

mRNA Aşısı

mRNA Aşısı

Dünyanın koronavirüs pandemisine karşı umut bağladığı koronavirüs aşıları gündemde. Farklı ülkelerin aşı çalışmalarıyla beraber ‘inaktif aşı, mRNA aşısı, Adenovirüs aşısı’ terimleri günlük hayatımıza yoğun bir şekilde girdi. Peki, bu aşılardan mRNA aşısı nedir? En genel tanımıyla mRNA aşısına yakından bakalım.

mRNA AŞISI NEDİR?

mRNA aşısı nedir sorusuna AA'nın derlemesinde şu yanıt veriliyor: Mesajcı RNA, yani mRNA molekülleri, zaten vücudumuzda doğal olarak üretilen protein sentezinde haberleşme rolü oynarlar. Laboratuvarda sentetik olarak üretilen mRNA’lar vücuda zerk edildiğinde, tıpkı kendi mRNA’larımız gibi protein sentezleterek SARS-CoV-2 virüsüne karşı bizi uyarır ve virüse karşı aşı etkisi oluştururlar. Bu moleküller daha sonra kendi moleküllerimiz gibi yıkılarak vücuttan atılırlar.

HANGİ AŞILAR mRNA AŞISI?

Hem Biontech/Pfizer hem de Moderna aşıları yüzde 90’ın üzerinde etkinlik verileri açıkladılar. Ancak bu aşıların en büyük dezavantajı Biontech/Pfizer aşısının -70°C’de, Moderna’nın -20°C’de saklanabiliyor olması. Ayrıca şimdiye kadar yürütülen Faz 1-2-3 araştırmalarında ciddi yan etkilerinin olmadığı gösterilmekle birlikte, ilk kez uygulanan aşı geliştirme teknolojilerinden olduğu için, uzun dönem istenmeyen etkileri, inaktif aşı çalışmalarına göre daha az öngörülebiliyor. İngiltere’de uygulanmaya başlayan aşılar bazı kimselerde alerjiye yol açtığından, daha önce herhangi bir aşıya, ilaca veya gıdaya karşı alerjisi olan kişilerin aşıyı kullanmamaları yönünde uyarı yapıldı.

UĞUR ŞAHİN NE DİYOR?

BionTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, mRNA aşısı için şu bilgileri paylaşmıştı: Aşı birden fazla şekilde koronavirüse saldırıyor. Aşı, Covid-19'un hücrelerimize erişimini engelliyor. Ancak virüs içeri girmeyi başarsa bile, T hücreleri devreye girerek hücreleri virüsü etkisiz hale getirerek ortadan kaldırır. Bu iki savunma hamlesini mükemmelleştirmek için bağışıklık sistemini çok iyi eğittik. Artık virüsün kendisini bu mekanizmalara karşı savunamayacağını biliyoruz" Uğur Şahin bir başka açıklamasında ise mRNA aşılarının bir avantajının da kolayca bağışıklıktaki düşüş ve virüsteki mutasyonlara karşı daha iyi mücadele edebilmeleri için kolayca uyarlanabilmeleri olduğunu söylüyor. (Bkz)

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR *