DOLAR
34,87
0,08%
DOLAR
EURO
36,61
-0,30%
EURO
GRAM ALTIN
3044,81
0,97%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
-0,40%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Stopaj

Stopaj

Merak edilen ekonomi terimleri arasında stopaj da yer alır. Bu makalede özetle stopaj nedir? Stopaj nasıl hesaplanır? sorularına yanıt vermeye çalıştık.

STOPAJ NEDİR?

Stopaj genel anlamda bir vergilendirme biçimidir ve kaynakta kesinti olarak adlandırılabilir. İşverenlerce gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan bir kazanca ait tutarın, iş yapana ödenmesi sırasında, yasa ile belirlenmiş oranlar doğrultusunda bu tutarın bir kısmının korunarak, iş yapan adına peşin olarak vergi dairesine ödenmesi şeklinde gerçekleşen vergileme yöntemidir.

STOPAJ NASIL HESAPLANIR?

Çalışana yapılan ücret ödemelerinden, gider pusulalarından, serbest meslek ödemelerinden, iş yeri kira ödemelerinden, yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapanlara ödenen istihkak bedelleri ve mevduat faizlerinden stopaj kesintisi yapılmaktadır.
  • Ücret ödemelerinde artan oranlı vergi dilimleri uygulanmaktadır ve kesinti oranı %15, %20, %27 ve %35 tir.
  • Kira ödemelerinde stopaj kesintisi kiracılardan yapılmaktadır ve stopaj oranı %20dir. (İşyeri kira gelirleri için geçerlidir.)
  • Hizmeti alanların sorumlu olduğu serbest meslek erbaplarına yapılan ödemelerin stopaj oranı %20 dir.
  • Mevduat faizlerinden vade süresine göre %10, %12 ve %15 oranında kesinti yapılmaktadır.
  • Yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapanlara ödenen istihkak bedellerinde hizmet alanlara uygulanan stopaj oranı %3 tür.
EKONOMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ÇALIŞMA HAYATI HABERLERİ Çalışma hayatına ilişkin sıklıkla merak edilen soruların yanıtlarına da bakabilirsiniz: