Bist 100
9079,97
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,3687
0,0992%
Dolar/TL
Euro/TL
34,961
-0,3938%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0777
-0,1334%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2323,87
0,09%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

İhbar Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

31 Ağustos 2020 | 12:01
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 16:38
İhbar Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Bu makalede 'İhbar tazminatı nedir, ihbar tazminatı nasıl hesaplanır' sorusuna yanıt verdik. EY Türkiye Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Hizmetleri Direktörü Dr. Hakkı Demirci, ihbar tazminatıyla ilgili merak edilenleri anlattı.

İHBAR TAZMİNATI NEDİR?


Öncelikle ihbar tazminatı nedir? Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi veya işveren tarafından 4857 sayılı iş kanununun 17. maddesinde belirlenen sürelere uyulmaksızın sonlandırılması durumunda, sözleşmeyi sonlandıran tarafın karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu parasal tutara ihbar tazminatı denilmektedir.

İş sözleşmeleri;

  • İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

  • İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

  • İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

  • İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.


İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesih eden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır.

İHBAR TAZMİNATININ KIDEM TAZMİNATINDAN FARKI


Kıdem tazminatından farklı olarak ihbar tazminatı sadece işveren tarafından işçiye yapılan bir ödeme değildir. Eğer işçi de belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışmış olduğu işyerinde, iş sözleşmesini herhangi bir haklı nedeni olmaksızın ve yukarıda sıralanan bildirim sürelerine uymaksızın feshederse işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.

İHBAR TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?


İhbar tazminatında da tıpkı kıdem tazminatında olduğu gibi içinin son brüt ücreti (giydirilmiş ücret) üzerinden hesaplanacaktır. İhbar tazminatından damga vergisi kesintisi ve gelir vergisi kesintisi yapılmakta, SGK primi ise kesilmemektedir.

İhbar tazminatı hesaplamasında bir hafta, 7 gün olarak dikkate alınacaktır. İhbar tazminatı, işçinin fesih bildirimi süresine ilişkin gün sayısı ile kıdem tazminatına esas tutulan (giydirilmiş) bir günlük ücretinin çarpılması suretiyle hesaplanacaktır.

İHBAR TAZMİNATI ÖRNEĞİ


Örnek: 7 yıllık çalışması olan bir kişiye 8 haftalık ihbar tazminatı hesaplanarak, 8 X 7 = 56 günlük fesih tarihindeki ücreti üzerinden ihbar tazminatı ödenecektir. İhbar tazminatında, kıdem tazminatında olduğu gibi herhangi bir tavan tutar uygulaması bulunmamaktadır.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR *



 

 
0
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL