DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Hedefimiz AR-GE'nin cirodaki payını 5 yılda ikiye katlamak

27 Ekim 2022 | 16:29
Hedefimiz AR-GE'nin cirodaki payını 5 yılda ikiye katlamak
1957 yılında kurulan ve bugün yüksek teknolojili ürünlere odaklanan İskefe Holding, önümüzdeki 5 yıllık süreçte AR-GE'nin ciro içindeki payını yüzde 2,5'a taşımayı hedefliyor.

Sibel Atik
[email protected]

AR-GE merkezinde yaptığı çalışmalarla bugüne kadar 11 TÜBİTAK-TEYDEB destekli proje tamamlayan grup, yedi projede ise çalışmalara devam ediyor.

1957 yılında kurulan ve 2002 yılında yüksek teknolojili ürünlere odaklanan İskefe Holding, önümüzdeki 5 yıllık süreçte ciroda AR-GE'nin payını yüzde 2,5'a taşımayı hedefliyor. AR-GE merkezinde yaptığı çalışmalarla bugüne kadar 11 TÜBİTAK-TEYDEB destekli proje tamamlayan grup, yedi projede ise çalışmalara devam ediyor.

Helal jelatin pazarına yönelik AR-GE çalışmalarına öncelik veren grup, 2012 yılında Halavet Gıda şirketiyle sığır jelatini üretimine başladı. 2012 yılında Türkiye'de deri endüstrisinin işleyişini değiştiren şirket, kireçten yarma ismi verilen yeni bir yöntemi uygulamaya başladı.

Bu proje sonucunda gıda jelatini üretimine de geçen grup, bu tesisle jelatin ithalatını yüzde 40 azalmasına katkı sağladı. Geçen zaman içerisinde 60'a yakın ülkeye jelatin ihracatı yapar duruma geldiklerini söyleyen İskefe Holding CTO'su Aykut Sancaklı, bu alanda üretimi genişlettiklerini ve ikinci jelatin fabrikası için çalışmalara başladıklarını dile getiriyor.

Mayıs ayında Bolu'nun Gerede ilçesinde ikinci jelatin fabrikasının temelini attıklarını ve yıl sonunda burada üretime başlayacaklarını belirten Aykut Sancaklı ile grubun inovasyona dönük çalışmalarını konuştuk...

İskefe olarak AR-GE üzerine ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Çok değerli bir protein olan kolajenin farklı yöntem ve teknolojiler ile gıda, sağlık, kimya, tarım, tekstil alanlarda kullanımı üzerine odaklanan projeler yürütüyoruz. Bunun haricinde biyoplastik, ortopedi, medikal cihaz, biyoplastik teknolojileri üzerine de projelerimiz devam etmekte.

Bugüne kadar 11 TÜBİTAK-TEYDEB destekli proje tamamladık ve yedi tane destekli projemizde devam ediyor. Tüm projelerimizde ülkemiz ihtiyaçlarının karşılanması ve ithal ürünlerin yerlileştirilerek ülke içerisinde üretilmesini hedefliyoruz.

Bu bakış açısı ile bugüne kadar birçok ürün/ proses geliştirdik ve oldukça yüksek ticarileşme oranı yakaladık. Birçok defa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından farklı kategorilerde tüm AR-GE merkezleri içerisinde en başarılı AR-GE merkezi olmayı başardık.

Merkezin önde gelen projelerinden söz eder misiniz?


2012 yılında Türkiye'de deri endüstrisinin işleyişini değiştirdik ve kireçten yarma ismi verilen yeni bir yöntemin uygulanmasını sağladık. Bu proje sonucunda geliştirdiğimiz yöntem sayesinde şekerleme üretiminde kullanılan gıda jelatininin ülkemizde üretimini mümkün kıldık. Projemiz sonrasında kurulan holding firmamız Halavet Gıda yılda 7 bin ton gıda jelatini üretiyor. Bu tesisin hayata geçmesi ile ülkemiz jelatin ithalatı yüzde 40 azaldı ve geçen zaman içerisinde 60'a yakın ülkeye jelatin ihracatı yapar duruma geldik.

AR-GE'nin cironuzun içindeki payı nedir?

İskefe Holding bünyesinde AR-GE ve inovasyon projeleri KCL AR-GE Merkezinde tek merkezden, konularında uzman ve klasıfıye edilmiş 30 kişilik bir araştırma ekibi ile yürütülüyor. Böylelikle üretim ve ciro baskısından uzak daha serbest bir ortamda AR-GE çalışmaları yürütebiliyoruz. Bu da beraberinde yaratıcılığın artmasını ve yenilikçi fikirlerin çoğalmasını getiriyor.

Bütçemizin içerisinde yeni ürün geliştirme, proses iyileştirme yada maliyet azaltma gibi konular yer almıyor. 2019 yılı sonu itibari ile kümülatif ciromuzun içerisinde AR-GE'nin payı yaklaşık olarak yüzde 1 civarında. Gelecek 5 yıl
içerisinde artan ciro ile birlikte bu oranında yüzde 2,5' a ulaşmasını hedefliyoruz.

AR-GE merkezinizde kaç kişi çalışıyor?

İskefe holding yeni yatırımlar ile her yıl büyüyen, yeni alanlara yatırım yapan bir şirket. Dolayısıyla ilgi duyduğumuz araştırma alanları da gün geçtikçe çeşitleniyor. Bu sebeple AR-GE ekibini multi disiplıner tutmaya gayret ediyoruz. Şu anda KCL AR-GE Merkezinde 30 kişilik ekiple çalışıyoruz.

Ekibimiz ağırlıklı olarak kimya kökenli araştırmacılardan oluşsa da, gıda mühendisliği, biyoloji, moleküler biyoloji, veterinerlik, biyo mühendislik gibi bölümlerden de personel istihdam ediyoruz. Personellerin seçiminde yüksek öğrenim görmek ve spesifik belli başlı alanlarda uzmanlık değerlendirdiğimiz hususlardan.

Üniversitelerle ortak AR-GE çalışmaları gerçekleştiriyor musunuz?

Üniversitelerde geliştirilen bilgi ve teknolojileri yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda birçok projemizde de çeşitli üniversitelerle ortak çalışmalar yürütüyoruz. Marmara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Medeniyet Üniversitesi ortak çalışma yürüttüğümüz üniversitelerden bazıları.

AR-GE yatırımları sektörünüzde size nasıl bir katkı sağlıyor?

Kazlıçeşme AR-GE'nin gerçekleştirdiği projelerin yatırıma dönüşmesi ile 2012-2019 yılları arasında İskefe Holding bünyesinde faaliyet gösteren kuruluş sayısı 1'den 8'e, personel sayısı 80'den 600'e, toplam ciro miktarı ise yaklaşık 5 katına kadar çıktı. Kurumsal ekosistem mantığı ile faaliyet gösteren kuruluşların sıfır atık prensibine dayanarak çalışması, hammadde maliyetlerinin azalmasına ve izlenebilir bir sistem kurulmasına olanak sağladı. Bu sistem müşteri konumunda olan çok uluslu şirketler için büyük bir güven telkin edilmesini sağlıyor ve oldukça güçlü bir rekabet avantajı yaratıyor.

Salgının iş yapış biçimlerinize etkisinden söz eder misiniz?

Yaşadığımız salgın süreci daha önce hiç kimsenin karşılaşmadığı tabloları önümüze çıkarıyor. Bu yeni tablolar ise riskler ve fırsatları beraber bizlere sunuyor. Öncelikli olarak biz tüm üretim tesislerimizde, ofislerimizde salgından korunmak için uzmanların tavsiye ettiği tüm önlemleri aldık. Bu süreçte tedarik zincirinin kopmaması için de büyük gayret gösterdik. Geldiğimiz bu günlerde ise bazı önlemleri normalleşme süreci ile birlikte gevşetsek de halen salgının yayılabileceğini unutmuyor ve önlemler konusunda çok titiz davranıyoruz.

Cirosal anlamda büyüme hedefleriniz neler? Pandemi sürecinde hedeflerinizde revizyona gittiniz mi?

Pandemi sürecinde yatırımlara ara vermeden devam ettik. Salgın sürecinin başında Holding bünyemizdeki Naturagen şirketimiz kolajen ürünü ile raflardaki yerini aldı. Akabinde Bolu'nun Gerede ilçesinde ikinci yenilebilir jelatin fabrikamızın temelini de attık. Yıl sonuna dek bu fabrikamızı bitirme hedefimiz var. Salgın döneminde Ar-Ge projeleri üzerine daha yoğunlaştık. Bio maske projemiz TÜBİTAK'ın desteklediği 30 salgın projesinden biri olarak kabul edildi. Çok yakında Hollanda'da kurulmuş olan Collagen Research Center BV isimli şirketimiz, bio materyal ürünlerini bilim dünyasının kullanımına sunuyor olacak.

İhracatta hangi ülkelere odaklanıyorsunuz? 2020 yılında ihracatta büyüme hedefiniz nedir?

İskefe Holding olarak 60 farklı ülkede, farklı endüstrilerde faaliyet gösteriyor. Faaliyet gösterdiğimiz her endüstri için farklı yatırımlarımız ve AR-GE projelerimiz bulunmakta. Bu çerçevede salgın sonrasında da ihracat yaptığımız ülkeleri arttırmak yine önceliklerimiz arasında olacak.

Bu yıl ve önümüzdeki süreçte yapacağınız yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?

Iskefe Holding 2002 yılında bir tesisle faaliyet gösterirken bugün bünyesinde 8 fabrika mevcut. Yıl sonuna dek bu sayı 9 olacak. 2021 içinde de en az iki yeni fabrika yatırımı planlarımız arasında. Endüstriyel üretim tesislerinin yanında bio materyaller konusunda da yatırımlarımız Hollanda ve Türkiye'de devam edecek.

İKİ YILDA 6 PATENT BAŞVURUSU YAPTIK

"Şirketimizin ilk patenti 2007 yılında tescillendi. Bu tarihten günümüze kadar tescillenmiş toplam dört proje için patentimiz var. Elbette bu sayıyı yeterli görmüyor ve gerçekleştirdiğimiz AR-GE çalışmalarımızın patentlerini almayı sürdüreceğiz. Son iki yılda başvuru yaptığımız altı yeni patent başvurusunun sonuçlanmasını beklerken yeni AR-GE projelerimizin patentlerini almak için de yeni başvurular planlıyoruz."
Etiketler
TÜBİTAK
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL