Bist 100
10045,74
-0,37%
Bist 100
Dolar/TL
32,4509
-0,0997%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7742
-0,1343%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0713
-0,014%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2420,2
-0,1%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Riski dağıtarak dengeli portföy oluşturun

25 Ağustos 2021
Riski dağıtarak dengeli portföy oluşturun
Ceren Oral Balaban coral@ekonomist.com.tr

Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Müge Peker; değerleme anlamında borsada fırsat gördüklerini ama yabancı ilgisi için yeni hikayelerin oluşması gerektiğini söylüyor. Müge Peker; "Portföyünüzü, dengeli ve riskleri dağıtarak oluşturun" diyor.

22 Ağustos - 4 Eylül 2021 tarihli sayıdan

Özellikle son beş yılda portföy yönetimi sektöründe ciddi büyüme var. 2020'de toplam 364,6 milyar TL olan sektörün büyüklüğü 2021 Haziran sonu itibarıyla 445,6 milyar TL'ye ulaştı.

Yatırım ve bireysel emeklilik fonlarına ek olarak özel portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmetleri sunan Yapı Kredi Portföy de bu dönemde hızlı büyüme trendi yakaladı. 2021 ilk altı ayda, 2020 yılsonuna göre yüzde 17,8 büyüyen şirketin yönettiği varlıkların büyüklüğü 44,4 milyar TL'den 52,3 milyar TL'ye yükseldi.

Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Müge Peker; yatırım temalarını pandemiyle değişen yatırımcı tercihlerine göre belirlediklerini ve bu stratejinin büyümeyi getirdiğini kaydediyor. Değerleme anlamında borsada çok fazla fırsat gören Müge Peker, özellikle büyük şirketleri ve bankaları cazip buluyor.

TL varlıklarının eylül sonuna kadar yatay-hafif pozitif seyir seyretmesini beklediklerini aktaran Peker, kur ve altının seyrinde ise yerel ve küresel para politikalarının belirleyici olacağını kaydediyor.

Şirketin iş planlarını konuştuğumuz Peker'den yatırımcılara önerilerini ve sektörel değerlendirmelerini aldık.

Piyasalar için ne öngörüyorsunuz?

Yabancı yatırımcılar 2020'de borsada 4,58 milyar dolarlık çıkış sonrasında, 2021 ilk yarıda pozisyonlarını yaklaşık 1,9 milyar dolar daha azalttı. Hacimleri de dikkate aldığımızda 2021'deki 28 şirketin halka arzıyla yaratılan 12 milyar TL'lik kaynağın borsa üzerinde baskı oluşturduğu görülüyor.

Değerleme anlamında borsada çok fazla fırsat görüyor, özellikle büyük şirketleri ve bankaları cazip buluyoruz ancak yabancı yatırımcının ilgisini artırmak için makro perspektifte daha yeni hikayelerin oluşturulması katalist olacak. TL varlıklarının eylül sonuna kadar yatay-hafif pozitif seyir seyretmesini bekliyoruz. Kur ve altının seyrinde yerel ve küresel para politikaları belirleyici olacak.

Yapı Kredi Portföy için 2020 nasıl geçti?

Yönetilen varlıklarda toplam büyüklüğümüz 2020'de yüzde 44 artışla 44,4 milyar TL oldu. Bu büyüklüğün yarısı, yüzde 15,7 pazar payı ve 20,7 milyar TL büyüklükle ikinci sırada yer aldığımız yatırım fonlarından oluşuyor.

Ağırlıklı günlük nakit işlemleri için kullanılan para piyasası, kısa vadeli tahvil ve bono fonları ile nitelikli yatırımcılara sunulan serbest fonlar dışındaki büyüklüğümüz ise 16 milyar TL. Tüm bireysel yatırımcıların alım-satım yapabileceği bu fonlarda sektörde yüzde 29 pazar payıyla ilk sıradayız.

2021'in ilk yarısı itibarıyla tablo nasıl?

2021 ilk altı ayda yüzde 17,8 artışla 52,3 milyar TL büyüklüğe ulaştık. Yatırım fonlarında toplam 27,3 milyar TL büyüklük ve yüzde 14,8 pazar payıyla ikinci sırada yer alıyoruz. Emeklilik fonlarında ise 24,8 milyar TL büyüklüğe ve yüzde 13,4 pazar payına sahibiz.

Hangi fonlar amiral geminiz?

Bu yılın en gözde fonları arasında; varlık alokasyonu prensibini belirleyen YKP Üçüncü Fon Sepeti Fonu ile YKP Gümüş Fon Sepeti Fonu var. Yılbaşında stratejisini değiştirerek global piyasalardaki hisse endekslerinin getirisini yatırımcısına kazandırmayı hedefleyen YKP Yabancı Fon Sepeti Fonu da ilgi çekiyor.

Koç Holding İştirak ve Hisse Senedi Fonu, yatırım fonları pazarında yılbaşından beri en fazla talep gören hisse fonumuz oldu. Hazine'nin yurtdışı borçlanma araçlarına yatırım yapan YKP Balat Serbest (Döviz) Fonu ve YKP Yeni-köy Serbest (Döviz) Fon ile YKP Kalamış Serbest Fon, 2021'de serbest fonlarımız arasında en fazla talep görenler.

Yeni fon çalışmalarınız var mı?

Yeni dönemde yatırımcılar, çevre hassasiyetlerini yatırımlarında göz ardı etmeyecek. Başvurularını SPK'ya ilettiğimiz YKP Temiz Enerji Fonu ile YKP Yeni Trendler Fon Sepeti Fonu'nun yatırımcıların ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Bu iki fonu da eylülde yatırımcılara sunmayı hedefliyoruz.

Yatırım kararlarında algoritma ve öğrenen makine teknolojisinin giderek artan önemi doğrultusunda bu alana da yatırım yapıyoruz. Yatırım fonlarımızda, özellikle YKP Üçüncü Fon Sepeti Fonu ve YKP Cihangir Serbest Fon yönetimine ek olarak özel portföy yönetimi hizmetimizde de bu yenilikleri ağırlıklı kullanarak tüm servis modellerimize yayacağız.

Yatırımcılara neler öneriyorsunuz?

Yatırım yaparken öncelikli yaklaşım, yatırımcının risk tercihine uygun dengeli bir portföy dağılımı yapması.

Bireysel yatırımcılara önerimiz; orta ve uzun vadeli bir portföy dağılımı oluşturarak altı ay veya bir yıllık periyotlarla portföylerini gözden geçirmeleri ve piyasa beklentileri doğrultusunda trend değişimi olduğu takdirde portföy dağılımlarında değişikliğe gitmeleri olacak.

Günlük haber akışı veya yukarı ve aşağı yönlü sert piyasa hareketlerinde ani karar vererek hareket edilmemeli.

"NİTELİKLİ FONLAR, PARA PİYASASI FONLARINI GEÇTİ"

"Değişen yatırımcı tabanı ve ihtiyaçları sonucunda, global finansal piyasalara kolay erişilmesini sağlayan portföy yönetimi şirketleri ön plana çıktı. Bireysel yatırımcıların fonlara ilgisindeki artışla yaygınlaşan tematik fonlar, bu talebin bir sonucu. Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) ile de üye olan kurumların fonları tüm banka ve aracı kuruluşlardan alınabiliyor. Mevcut nokta sektörün gelişimi için çok umut vaat ediyor.

Zor bir ekonomik dönemden geçmemize rağmen yatırım fonları pazarı 168 milyar TL büyüklüğü aştı. Sektördeki fonların çeşitliliği de artıyor. Bu büyüklükte en önemli değişim ise para piyasası fonlarındaki ağırlığın yüzde 35'lere inerek nitelikli fonların altına gelmesi. Sektörde 2020'nin başından beri artan fon penetrasyonu sürecek."

BEFAS NASIL AVANTAJLAR SAĞLAYACAK?

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 1 Temmuz itibarıyla geçerli olan yeni düzenlemeyle emek¬lilik yatırım fonları merkezi bir platform olan Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) üzerinden alınıp satılabiliyor. Müge Peker; BEFAS sistemiyle yatırımcıların bağlı oldukları emeklilik şirketleri tarafından kurulan fonlar dışında diğer emeklilik şirketlerinin fon¬larına da yatırım yapma olanağına kavuştuğunu söylüyor.

TEFAS ve BEFAS ile fonların getirilerinin daha fazla ön plana çıkmaya başladığına dikkat çeken Peker, bu gelişmelerin rekabeti artırarak sektörü geliştirdiğini kaydediyor. Müge Peker, şu bilgileri veriyor: "BES'te yatırımcıların fon seçimi, birikimlerinin gelişimi açısından önemli bir kriter olacak. BEFAS'a ek olarak emeklilik hesaplarına yatırım fonlarının da alınabilmesi üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bu değişiklik, sektörde derinleşmeyi ve yaygınlaşmayı sağlayacak."

 

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2420,2 -0,1%
  • ALTIN ONS 2319,71 1,45%
  • BIST 100 10045,74 -0,37%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,309 0,515%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37345 -0,03384%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 93,825 0,9118%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4509 -0,0997%
  • EURO/DOLAR 1,0713 -0,014%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7742 -0,1343%
  • STERLIN/DOLAR 1,25234 -0,03712%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL