Bist 100
9142,4
0,69%
Bist 100
Dolar/TL
32,3848
0,1492%
Dolar/TL
Euro/TL
35,0291
-0,1996%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,079
-0,0093%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2324,95
0,14%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Üç yılda 1,5 milyar dolar yatırım yapacağız

30 Temmuz 2021
Üç yılda 1,5 milyar dolar yatırım yapacağız
Yıldırım Holding CEO'su Yüksel Yıldırım, yaşadığı ağır korona sürecinin ardından işinin başına döndü. Altı ayın ardından grubun yeni dönem yatırım planlarına odaklanan Yüksel Yıldırım, üç yılda satın almalar hariç 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söylüyor.

SİBEL ATİK
satik@ekonomist.com.tr

25 Temmuz 2021 tarihli sayıdan

Dünyada krom madeninde üçüncü, kontey-ner liman işletmeciliğinde ise 12'nci sırada yer alan Yıldırım Holding'in CEO'su Yüksel Yıldırım, aralık ayında yaşadığı ağır korona sürecinin ardından sahalara döndü. Altı ayın ardından grubun yeni dönem yatırım planına odaklanan Yüksel Yıldırım, önümüzdeki üç yılda 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söylüyor.

Bu organik yatırımların yanı sıra inorganik yatırımlar içinde fırsatlara baktıklarını ve en son Libya ile görüşmeler yaptıklarını belirten Yıldırım, "Bugün satın alma değil, satış için uygun bir dönem yaşanıyor. Talep çok fazla ve varlıkların değeri olması gerekenin üstünde.

Biz de devletlerin ihalelerini yakından takip ediyoruz" diyor. Yıldırım'a sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:

Arzın talebe yetişemediği ve limanlarda yüklerin beklediği bir süreç yaşıyoruz. Limancılık sektörünün önde gelen oyuncusu olarak siz bu süreçte hangi adımları attınız?

Öncelikle pandemiden dolayı kapanmalar nedeniyle üretimde sıkıntılar oldu ve bir sürü proje ötelendi. Bugün ise tedarikte sorunlar var ve petrol fiyatları artıyor. Geçen yıl 50 dolar olan kömür bugün 140 dolar oldu. Önümüzdeki süreçte üretimler artacak.

Mallar çoğalacak ve elbet fiyatlar düşecek. Limanlara bakıldığında ise arz-talep dengesindeki bozulmayla tedarik zincirindeki kırılma yükleri artırdı. Limanlar yüklerle dolmaya başlayınca fiyatlarda normalin 4-5 katına çıktı. Limanların kapasiteleri dolu.

Limanlarda da pek zam yapamıyoruz ama hareketlilik var. Ticaret büyümeye başladı. Bizlerde yılbaşı itibarıyla fiyatlarda revize yaptık. Çünkü ülkelerde sonuçta enflasyon başladı. Emtialardaki fiyat artışlarının önüne de kimse geçemiyor.

Holding olarak nasıl bir performansla çalışıyorsunuz?

Çok iyi gidiyor. Ferro krom üretiminde İsveç, Rusya ve Türkiye'deki üretim tesislerinde sıfır stokla çalışıyoruz. Talep yüksek ve mal yetişmiyor. Gübrede de öyle, gemiler para kazanıyor, limanlar çok iyi gidiyor. Grup olarak konser-vatif bir şekilde dolar bazında yüzde 25-35 arasında büyüyebiliriz. Tabii 2020'de yüzde 50 küçülmüştük. Böyle bakmak gerekiyor.

Grubun ciro beklentisi nedir?

Bu yıl 1 milyar 400 milyon dolara gelecek. Fakat artan giderler de düşünüldüğünde biz ancak iki yıl sonra 2 milyar dolara ulaşabiliriz.

Sözünü ettiğiniz büyüyen talebe yetişmek üzere grubun yatırım planı nedir?

Biz bu süreçte organik yatırım yapıyoruz. Üç yıldır liman almadık ama elimizdeki limanları büyütüyoruz. Ekvador'un Machala kentindeki Puerto Bolîvar Limanı'nın işletme haklarını 50 yıllığına devralan şirketimiz buradaki limanda yeni makine ekipmanı yatırımına gitti ve ilk fazda planlanan makineler gelmeye başladı. Lizbon'da yatırım yaptık.

Gemlik Limanı ise yaptığımız yatırımlarla vinç ve hacim açısından Türkiye'nin en büyüğü noktasına geldi. İsveç'teki liman yapılıyor. Taranto'daki limanı büyütüyoruz. Kapasiteler artıyor ve vinçleri büyütüyoruz. Mevcut limanlarımızda verimlilik ve üretkenlik artıyor. Sonuçta organik büyümeyle talebe yetişmeye çalışıyoruz.

Son yedi yıllık süreçte yaptığınız önemli satın almalar oldu. Bu yıl satın alma konusunda nasıl bir ortam var? Bir satın alma planlıyor musunuz?

Satmak için iyi ortam ama almak için henüz iyi zaman değil. Ölü şirketlerin bile değeri artmış durumda. Fakat devletlerin açtıkları ihaleleri yakın takip ediyoruz. Şu an 10 limanı takip ediyoruz. Takip ettiğimiz ihaleler arasında Libya'nın serbest bölge limanı var. Kısa zaman önce gittik ve ön anlaşma imzalandı.

Ekvador'da iki limana, Peru'da bir limana talibiz. Kolombiya'da ise sıfır yatırım için pazarlık yapıyoruz. Amerika'da yeni limanlar ihaleye açılacak. Bunları takip ediyoruz ve hazırlık yapacağız. Afrika'da da küçük bir liman var. Buraya doğru da gideceğiz.

Toplam yatırım bütçesi nedir?

Ekvador'da yatırım bütçesi 350 milyon dolar, Gemlik'te ise 250 milyon dolar, Gebze'de 100 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Taranto'da 25 milyon Euro, Lizbon'da 142 milyon Euro, Porto'da 43 milyon Euro, İspanya'da 15 milyon Euro, İsveç Gavle Limanı'nda 80 milyon Euro'luk yatırımlarımı sürüyor.

Şu an çalışmaları süren Kazakistan'da soda fabrikası için 400-500 milyon dolar arasında bir yatırım öngörümüz var. Dolayısıyla toplamda 1,5 milyar dolarlık yatırım planı var. Bu üç yıllık zamandaki organik büyümedeki yatırım planı. Bir de satın alma ayağı olacaktır. O konuda bir şey söylemek için erken.

Limancılıkta dünyada ilk 10 hedefiniz vardı. Şu an hangi noktadasınız?

Global limancılıkta şu an 12'inci sıradayız. Tabii, organik büyüme bizi yukarı atamıyor. İlk 10'a girmek için inorganik büyümek şart. Bunu da yapacağız. Bu benim en büyük idealim. 2025'e kadar bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Her yıl iki üç liman almalıyım. Kolay bir hedef değil ama yapılabilir. Çünkü bunu nasıl yapacağımı çok iyi biliyorum.

Peki Ekvador'dan Mersin Limanı'na uzanan kaçaklıkla ilgili iddiaları değerlendirir misiniz? Grup bir açıklama yaptı, son durum nedir? Limanlarınızda yeni bir düzenleme getirdiniz mi?

Bizim yapacağımız bir ek düzenleme olamaz. Neticede konteyner limana geliyor ve bize deklare edilen mal neyse onu indiriyoruz. Burada Gümrük Muhafaza gelen malın evraklarına ve konteynerlerin içeriğine bakar. Biz konteynerlerin içini açıp bakmayız ve içindekini bilmeyiz. Bildiğimiz tek şey konteynerin numarası, gideceği liman, ağırlığıdır. Bu bilgilere göre planlama yaparız ve limandan çıkar gider. Durum budur.

"PANDEMİDE ÖLÜMDEN DÖNDÜM"

Geçen aralık ayında koronaya yakalanan ve bir süre yoğun bakımda kalan Yüksek Yıldırım, yaşadığı zorlu günleri şu sözlerle anlatıyor: "Koronaya yakalanınca çok kötü oldum.

Ölümden döndüm ve çalışmayacağım dedim. Fakat altı ay geçtikten sonra yavaş yavaş çalışmaya başladım. Şimdilerde evden çalışıyorum. İşe bakışım değişti. Pandemi öncesinde 16-18 saat çalışıyordum. Şimdi ise beş saat."

"YURTDIŞINDA 2'İNCİ LİG TAKIMI SATIN ALACAĞIM"
Yüksel Yıldırım iş dünyasının yanı sıra spor camiasında da tanınmış bir isim. Samsunspor Futbol Kulübü Başkanı olarak kente önemli katkılar yapan Yüksel Yıldırım, kırmızı beyazlı takımda hedefin şampiyonluk olduğunu söylüyor.

Bu yıl transferde 5 milyon Euro bütçeyle yola çıktıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuşuyor: "Ben şahsen satın aldığım Samsunspor'a 300 milyon TL gibi bir harcama yaptım. Şu an zarar ediyor ama artıya geçirmeye çalışacağız. Hedefim, Portekiz'de, Fransa'da veya Belçika'da da bir ikinci lig takımı satın almak. Sonrasında da hedefim bunları tek çatı altında toplamak."

 

 
0


  • ALTIN GRAM - TL 2324,95 0,14%
  • ALTIN ONS 2233,04 1,74%
  • BIST 100 9142,4 0,69%
  • DOLAR/JAPON YENI 151,226 -0,099%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,35375 -0,02105%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,4075 -0,347%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,3848 0,1492%
  • EURO/DOLAR 1,079 -0,0093%
  • EURO/TURK LIRASI 35,0291 -0,1996%
  • STERLIN/DOLAR 1,26369 0,10694%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL