Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Büyüyen tehlike: Genç kız yüzünün nasıl çalındığını anlattı

Youtube'ta yaklaşık 15 bin abonesi olan Olga Loiek, kendisini takibe alan kullanıcılardan Çincesini öven mesajlar alınca şüphelenip araştırdı, gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü.

28 Mart 2024 | 13:37
Son Güncellenme: 28 Mart 2024 | 14:08
Büyüyen tehlike: Genç kız yüzünün nasıl çalındığını anlattı

Business Insider'ın haberine Upenn öğrencisi Olga Loiek bir sabah uyandığında Instagram'dan ilk başta hiç anlam veremediği bir mesaj aldığını söylüyor... Mesajda "Hiç Mandarin dili biliyor musun?" yazılıymış... İşte anlattıkları:

1 ÇİNCESİNİ ÖVEN MESAJLAR

ÇİNCESİNİ ÖVEN MESAJLAR Birkaç ay önce Youtube'ta hesap açan ve yaklaşık 15 bin abonesi olan Olga Loiek, bazı takipçilerinin Çincesini öven mesajlar attığını söylüyor. Bir sabah uyandığında aldığı bir mesajda "Birileri sizi taklit ediyor" uyarısı varmış. Mesajı atan kişi bir de link göndermiş

2 ÇİN SOSYAL MEDYA PLATFORMU

ÇİN SOSYAL MEDYA PLATFORMU Loiek, gelen linkin Çinli sosyal medya platformu Xiaohongshu'a ait olduğunu söylüyor. Gelen videoda kendisini Çince konuşurken görünce şoke olmuş. Genç kız videoda hem görüntüsünün hem sesinin birebir kullanıldığını söylüyor.

3 ÖVGÜ VE ÜRÜN SİTESİNE YÖNLENDİRME

ÖVGÜ VE ÜRÜN SİTESİNE YÖNLENDİRME Business Insider'ın haberine göre videoda Çin/Rusya ilişkileri hakkında övgü dolu yorumlar yapıyor; Moskova'ya uygulanan yaptırımlardan yakınıyor ve bir mağaza sayfasında Rus ürünleri satıyordu. Olga Loiek gördüğü karşısında şoke olduğunu söylüyor.

4 ÇİNLİ BİR ADAMLA EVLENMEK İSTEYEN RUS KADIN

ÇİNLİ BİR ADAMLA EVLENMEK İSTEYEN RUS KADIN Voice of America'ya göre Loiek'in görüntüsünün kullanıldığı farklı videolarda o Mandarin dilini konuşan, Çin'i seven ve Çinli bir adamla evlenmek isteyen Rus kadın olarak tanıtılıyor. Adı, Çin'deki farklı sosyal medya platformlarına göre Natasha, Anna veya Grace'ti. Loiek'in görüntüsü ülkedeki farklı sosyal medya platformlarına yayılmış. Bu hesapların çoğu, izleyicilerden, orijinal Rus ürünleri olduğunu söyledikleri ürünleri satın almak için çevrimiçi mağazalarını ziyaret etmelerini istiyor.

5 BİR DÜZİNE HESAP KAPATILDI

BİR DÜZİNE HESAP KAPATILDI Loiek, kendisinin ve YouTube abonelerinin Çinli sosyal medya şirketlerine şikayet mesajları göndermesinin ardından kendisini taklit eden yaklaşık bir düzine hesabın kapatıldığını söyledi.

6 DEEPFAKE

DEEPFAKE Yaşanan olay Olga Loiek'in görüntüsü ve sesinin deepfake ile kopyalanması. Ancak Insider'a göre işin içinde Çin olunca sorun daha da büyüyor.

7 FARK ETMEK ÇOK ZOR

 FARK ETMEK ÇOK ZOR Çin'de YouTube ve Instagram engelli durumda ve yerlerini Çinli alternatifleri aldı. Bu yüzden Çin platformlarında, Çinli olmayan kadınların deepfake görüntülerinin fark edilmesi çok zor. Çünkü izleyicilerin orijinal kişiyi tanıması zor. Tam tersi şekilde kişilerin de yüzlerinin çalındığını fark etme olasılığı çok düşük.

8 ÇAPRAZ DOĞRULAMAYI YAPAMAZLAR

ÇAPRAZ DOĞRULAMAYI YAPAMAZLAR Buffalo Üniversitesi'nden bilgisayar bilimleri profesörü Lyu Siwei, Insider'a yaptığı açıklamada, "Açık dünya sosyal medya ortamında, birinin deepfake'i ortaya çıktığında, bunun gerçek olmadığını kolay bir şekilde gösterebiliriz çünkü orijinal kişiyi bulabiliriz. Ancak Çin içinde, Çinli kullanıcıların Büyük Güvenlik Duvarı'nın ötesine geçmesi o kadar kolay olmadığı için bu çapraz doğrulamayı yapamayacaklardır" diyor.
Loiek başına gelen şeyi bir uyarı mesajıyla öğrenmiş.

10 YAPAY ZEKA ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

 YAPAY ZEKA ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ? İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Evren Şeker bir süre önce AA muhabirine deepfake videolara ilişkin değerlendirmede bulunmuştu. Deepfake videoların yakın gelecekte evrensel tehdit oluşturacağı uyarısında bulunan Şeker, "Deepfakeleri tespit etmek için yapay zeka tek umudumuz." diyor.

11 TEHDİT GİDEREK ARTIYOR

TEHDİT GİDEREK ARTIYOR Yapay zeka kullanılarak bireylerin taklit edildiği sahte görüntüleri içeren deepfake'in herkesin günlük hayatını etkilediğini ve bu tehdidin giderek arttığını söyleyen Şeker, deepfake karşıtı teknolojilerin de geliştiğini ancak henüz avantajlı konuma geçmediğini belirtiyor. Şeker, deepfake tehdidine karşı daha odaklanılmış çalışmaların yanı sıra hükümetler ya da uluslararası kuruluşlarca finanse edilen kamuya açık araçların oluşturulması gerektiğini vurguluyor.

12 GÖRSEL MEDYAYA İNANMA EĞİLİMİNDEN BESLENİYOR

GÖRSEL MEDYAYA İNANMA EĞİLİMİNDEN BESLENİYOR Deepfake içeriklerin görsel medyaya inanma eğiliminden faydalandığı için özellikle tehlikeli olduğuna dikkati çeken Şeker, "Biz, bir önceki nesilden geliyoruz. Yeni nesil bu teknolojilerle yaşıyor ve büyüyor. Onların tüm deepfake tehditlerine ilişkin anlayışları ve algıları tamamen farklı olabilir." dedi. Şeker, bu tehditlerle mücadele etmenin en iyi yolunun deepfake karşıtı teknolojiler için yapay zeka teknolojisi üretmek olduğunu söyledi. Deepfake karşıtı teknolojilere ilişkin Şeker, "Kusur tespit teknolojilerine ya da üretici ve dönüştürücü yapay zekaya yönelik bazı teknolojilerimiz var ve bu teknolojiler giderek daha iyi hale geliyor ancak ne yazık ki (deepfake) üretici teknolojiler de giderek daha iyi hale geliyor." uyarısında bulundu.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL