DOLAR
34,88
0,05%
DOLAR
EURO
36,82
0,54%
EURO
GRAM ALTIN
3049,28
0,11%
GRAM ALTIN
BIST 100
10107,52
0,49%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Savunmaya 2,5 milyar TL yatırım yapacağız

Hülya Gedik, ihracat ve ardından üretime dönük yurtdışı yatırımlarla global bir şirket olma hedefiyle çalıştıklarını söylüyor.

20 Şubat 2024 | 00:25
Savunmaya 2,5 milyar TL yatırım yapacağız

Kaynak, döküm ve vana sanayiinde faaliyet gösteren Gedik Holding, savunma sanayiine tedarik sağlayacak bir yatırımı gündemine aldı. Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, 2,5 milyar TL tutarındaki yatırım için çalışmalara başladıklarını söylüyor.

04-17 Şubat 2024 tarihli sayıdan

Döküm, vana ve kaynak alanlarında üretim yapan Gedik Holding, sanayide 60 yılı geride bırakırken yeni bir alana daha giriyor. Mevcut üretimini savunma sektöründe hizmet verecek noktaya taşımak üzere yeni bir yatırımı gündeme aldıklarını söyleyen Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, bu yıl ilk adımı atmayı planladıklarını aktarıyor. 

Grubun savunma sanayine yönelik girişimi için Ankara'daki temasların sonucuna göre bir yol haritasıyla ilerleyeceklerini aktaran Hülya Gedik, bu yatırımın 2,5 milyar TL tutarında olacağını kaydediyor. İkinci jenerasyon olarak grubun yurtdışı adımlarını atan Hülya Gedik, ihracat ve ardından üretime dönük yurtdışı yatırımlarla global bir şirket olma hedefiyle çalıştıklarını söylüyor. 

Hülya Gedik ile grubun yeni dönem hedeflerini konuştuk:

2024 zor yıl ve seçim sonrası sıkılaşma politikasının etkileri daha da hissedilecek gibi görünüyor. Böyle bir ortamda siz hangi hedeflerle 2024'e girdiniz?

Aile olarak 60 yılı aşkın bir süredir sanayinin içindeyiz ve üretim yapıyoruz. Sanayide döküm, vana ve kaynak olmak üzere üç önemli alanda varız. Şimdilerde üretimimizi Hendek'te 2. OSB'de alanımızda topladık. 60 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. 2023 yılı tabii zorlu bir yıldı.

Biz de yaklaşık 4,2 milyar TL ciro ile yılı kapattık. Fakat burada sipariş miktarları azalırken, fiyat artışlarıyla ciroların da hızlı çıktığını söylemem gerekiyor. Yani ihracatta daha önce kazandığımız paylardan 2023 yılında ödün vermek zorunda kaldık. Fiyatları çok iyi ayarlayamadık. Bu yıl ise yıllık bir bütçe yaptık. Fakat bütçemizi üç ay sonra tekrar değerlendireceğiz. Artık yıl sonunu dahi öngöremiyoruz. Sadece Türkiye değil, globalde de aynı şey söz konusu.

2024 yılı bütçe planlamanız nedir? Büyüme stratejiniz ne olacak?

Öncelikle hedefimiz global bir şirket olmak. Bu doğrultuda da yatırımlarımıza yön veriyoruz. Bu yıl içinse belirlediğimiz hedeflere bakarsak, dolar bazında yüzde 30 civarında bir ciro artışı planlıyoruz. Bu yıl büyüme stratejimizin temelinde yurtdışı var. Yurtdışına daha fazla açılmak ve yeni piyasalarda yer almak üzere çalışacağız. Kredi imkanlarının azaldığı süreçte insanların yatırımdan geri duracağı ve ekonominin de eskisi kadar hızlı büyüyemeyeceğini öngördük. Dolayısıyla ihracatta çok iyiyiz, yurtdışı yatırımlarımızın da sonuçlarını bu yıl daha iyi toplarız diye düşünüyoruz. 

Bildiğiniz gibi Sırbistan'da ortaklı bir oluşum içine girdik ve Gedik Balkanlar'ı kurduk. Dubai merkezli Gedik Middle East, Hindistan'da Gedik Asia şirketleriyle yer alıyoruz. Türkiye'de mevcut olmayan paslanmaz telleri yıllardır Hindistan'dan alırken, şimdi bu yatırımızla orada üretip direk buraya getirmek üzere bu şirketi kurduk. Gedik Azerbaycan olarak ise oradaki rakip şirketi satın aldık. Üretimimizi büyüttük ve tesisimizi Nefçala'ya taşıdık. Dolayısıyla metal sektöründeki ilk yatırımı biz yapmış olduk. Bu yatırımların yeşermesiyle pazar payımız daha da büyüyecek. İyi ki bu yapılanmaya gittik.

Yurtdışı hedefiniz nedir ve şu an gelirlerdeki payı nasıl?

Yurtdışı operasyonlarımızın daha da büyüyeceğini düşünüyoruz. Dünyada artan rekabetle kâr marjları düştü. Dolayı-sıyla ihracata yönelik önemli hamlelerle bu alandaki yatırımlarımızın da meyvesini alarak kârlılığımızı artırmak istiyoruz. Bu operasyonlarla ihracat daha da artacaktır. Markamız daha da bilinir hale gelecek. Gelirlerde yarı yarıya bir durum söz konusu. Fakat bu yıl tablo değişecektir. Türkiye'deki mevcut durumdan dolayı iç pazarın yüzde 35 paya ulaşacağını düşünüyorum.

Peki yurtdışı atılımıyla birlikte bu oran kalıcı olarak hangi seviyede olur?

Türkiye'de sağlıklı bir şirket bilançosu için mutlaka döviz gelirinin yeterli derecede olması gerekiyor. Özellikle bizim gibi her yıl yatırım yapan ve yatırımda sınır tanımayan şirketler için bu geçerli. Yatırımların devamı için dövize ihtiyacımız var. Biz Doğu Avrupa'dan Hindistan'a kadar olan bir coğrafyadaki en büyük kaynak malzemeleri üretimi yapan şirket olduk. Bugün devasa bir üretim gücümüz var. Bu noktaya gelmek için de iki jenerasyon ciddi bir emek harcadık. Bunların korunup, kollanması lazım. Profesyonel bir yapı içinde olmak önemli. Geçen süreçte ihracatı güçlendirerek daha sağlıklı bir şirket haline geldik. O nedenle yurtdışında büyüme kararımızda bu devamlılığı sağlamak hedefi de var.

Sanayi tarafında üretimi büyütmek üzere grubun bu yıl yatırım programında neler var?

Bildiğiniz gibi kaynak alanında katma değeri yüksek çeşitli ürünler üretiyoruz. Burada mevcut tesisimizin çatısına GES yatırımı yapıyoruz. 6 milyon Euro'luk bir yatırım olacak. 10 megavatlık bir üretim söz konusu olacak. Bu yıl devreye alacağız. İkinci amiral gemimiz olan vanada ise buhar, doğal gaz, su vana gibi birçok alanda kullanılan vanaları biz üretiyoruz. Bu noktada önemli bir yatırım hedefliyoruz. Bu alandaki üretim gücümüzle yeni bir sektöre gireceğiz. Bunu konuşmak üzere Ankara'ya gidiyorum. Bizim Sakarya'da proje bazlı bir teşvikimiz var. Bu 1 milyar TL'lik bir yatırımı kapsıyor. Türkiye'de de ithal ikamesi sağlayan ve hiç üretilmeyen ürünü üretmek üzere çalışıyoruz.

Yatırımın içeriği ne olacak?

Türkiye'nin büyümesine faydası olacak, katma değer sağlayacak, istihdam yaratacak, ihracat imkanı doğuracak bir alandan söz ediyorum. Savunma sanayiine yönelik bir girişim olacak. Gerçek bir sanayici olarak bu yatırımı üstleniyoruz. Sakarya'da yeni bir tesis olacak. Türkiye'de üretilmeyen kaynak malzemeleri olacak. Paslanmaz kaynak ve dikişsiz üretim için çalışıyoruz. Bu ürünler özellikle savunma sektörü, tersaneler ve boru hatlarında kullanılıyor. Biz burada üretimini yapacağız. Orta ve yüksek teknolojili ürünler statüsünde buradaki üretimimiz.

Savunma sektörüne tedarikçi olarak giriyorsunuz değil mi?

Savunma sektörüne giriyoruz evet, bunun için şirket kurma aşamasındayız. Gedik Savunma ve Havacılık Teknolojileri gibi bir şirket olacak. Kaynak ve vana üretiminde çok güçlüyüz ve orası derya deniz, hemen her şeyi üretiyoruz. Büyük gemilerdeki buhar vanaları, uçak gemisi gibi devasa gemilerde bizim ürünlerimiz kullanılıyor. Bu vanalar özellikli, korozyona karşı korumalı ve pirinç, bronz vanalar. Yeni girişimimizle tamamen savunma sektörüyle ilgili bir yatırım planlıyoruz. Detayları henüz netleşmedi. Ama önceki yıl 1 milyar TL bütçe olarak planlamıştık. Bunu güncellemek gerekecek ve sanırım 2,5 milyar TL'lik bir yatırım olacak.

Birleşmiş Milletler’de konuşacak

Aynı zamanda DEİK Hindistan Türkiye İş Konseyi Başkanı olan Hülya Gedik, sosyal sorumluluk tarafında da sanayici olarak etkin rol oynuyor. Bu alandaki rolünün de etkisiyle 9 Şubat'ta New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde düzenlenecek Bilimde Kadın Liderliği Konferansı'na konuşmacı olarak davet edilen Hülya Gedik, sosyal sorumluluk tarafında önemli bir projeye liderlik yapıyor. Son üç yıldır kadın kaynakçı yetiştirilmesine öncülük eden Hülya Gedik, meslek sahibi olmayan kadınlara meslek edindirmek ve erkek işi olarak bilinen kaynakçılığı kadının da yapabildiğini göstermek üzere her yıl 100 kadına ücretsiz eğitim imkanı sunuyor. Bu eğitim sonrası kadınlar mesleki yeterlilik belgesi ediniyor.
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 3049,28 0,11%
  • ALTIN ONS 2719 0,06%
  • BIST 100 10107,52 0,49%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,381 -0,141%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41429 -0,14192%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105,51 0,2448%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8816 0,0461%
  • EURO/DOLAR 1,0523 0,2935%
  • EURO/TURK LIRASI 36,8202 0,5449%
  • STERLIN/DOLAR 1,27803 0,26399%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL