Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4766
-0,1181%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7278
-0,7232%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0693
-0,3476%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,15
0,13%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sonbahara özel 45 hisse önerisi (2022)

22 Eylül 2022
Sonbahara özel 45 hisse önerisi (2022)
Ceren Oral Balaban coral@ekonomist.com.tr

Borsadaki ve banka hisselerindeki hızlı yükseliş sonrasında hisse seçiminde daha temkinli ve seçici olmanın zamanının geldiği belirtiliyor. 14 kurum 45 hisse için 'al' derken en çok BİM Mağazalar, Tüpraş, YKB, Akbank ve T. Şişecam öneriliyor.

18 Eylül – 1 Ekim 2022 tarihli sayıdan

Uzun süredir küresel borsalardan ayrışan BİST-100'de son dönemde hızlı yükseliş hareketi yaşandı ve endeks 3.500'ün üzerini gördü. Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Makbule Deniz; BİST'in 2022'yi 3.700'ün üstünde tamamlamasını olası görüyor.

Deniz, buna gerekçe olarak son zamanlarda dikkat çeken yabancı alımlarını, TCMB'nin faiz indirimine gitmesiyle negatif reel faiz ortamının devam etmesini ve yerli yatırımcının alternatif yatırım aracı olarak borsaya yönelmiş olmasını gösteriyor.

Makbule Deniz; BİST'te mevcut kurla 200 dolar seviyesini yani yaklaşık 3.650'yi potansiyel olarak görüyor.

İLK SIRADAKİ YATIRIM ARACI


Borsaya ilişkin tahminler yukarı yöne işaret ederken portföylerde hisseye diğer enstrümanlara kıyasla daha fazla ağırlık verilebileceği öngörüsü de ağırlık kazanıyor. Biz de uzmanlara hisse bazlı önerilerini sorduk.

Hisse tercihlerindeki değişimlere ve hisselerdeki yatırım temalarına da değindik. 14 kurum, toplam 45 hisse için 'al' dedi. En çok dokuz kurumun portföyündeki BİM Mağazalar, Tüpraş ve Yapı Kredi önerildi. Bu üç hisseyi, sekiz kurumun listesindeki Akbank ve T. Şişecam, izledi.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

TEMKİNLİ VE SEÇİCİ OLUNMALI


Oyak Yatırım Araştırma Müdürü Alper Erginol; Oyak Yatırım'ın portföyünün yılbaşından 9 Eylül'e kadarki süreçte yüzde 119 mutlak getiri sağladığı ve BİST'i yüzde 18,4 geride bıraktığı bilgisini veriyor.

Erginol'a göre; BİST'in, son iki ayda yüzde 120'lik dikkat çekici sıçrama kaydeden bankacılık hisseleri öncülüğünde yüzde 42 yükselişi sonrasında, hisse seçimi de eskisinden daha önemli bir konu haline geldi.

Bu kapsamda Oyak Yatırım, 9 Eylül itibarıyla model portföyünde bankaların ağırlığını yüzde 25'ten yüzde 15'e indirdi. Alper Erginol; "Hisse seçiminde daha temkinli ve seçici olunmalı.

Görece daha savunmacı, döviz geliri sağlayan veya yüksek enflasyon ortamından yararlanan isimlere odaklanmaya başlıyoruz" diyor.

Erginol; bu nedenle Garanti BBVA'yı ve Yataş'ı sırasıyla BİM Mağazalar ve Kordsa hisseleriyle değiştirdiklerini kaydediyor.

ÜÇ HİSSE PORTFÖYDEN ÇIKTI


Ak Yatırım, eylül ayı itibarıyla Pegasus'u eklediği model portföyünden THY'yi çıkardı. Ak Yatırım Strateji Müdürü Hakan Aygün de eylül ayı hisse önerilerinde daha temkinli bir duruş tercih ettiklerini söylüyor.

Bu değerlendirme paralelinde getiri performans ivmesi geride kalan Pegasus'u öneri listesine ekledikleri bilgisini paylaşan Aygün; portföye ekledikleri tarihten itibaren yüzde 126 nominal, yüzde 52 relatif getiri sağlayan THY'yi ise pozitif ayrıştığı için bu listeden çıkardıklarını kaydediyor.

Ak Yatırım da bankacılık hisseleri konusunda Oyak Yatırım'a benzer şekilde hareket etti ve eylül ayı itibarıyla portföydeki banka ağırlığını yüzde 21'den yüzde 12'ye indirdi.

Hakan Aygün; "Portföye eklediğimiz tarihten itibaren güçlü performans gösteren Garanti BBVA ile Migros'u listeden çıkartırken yerlerine yeni hisse almadık" diye konuşuyor.

Aygün; önümüzdeki süreçte tematik olarak havacılık ve gıda perakendeciliği sektörlerinin cazibesini korumaya devam edeceğini öngörüyor.

NEDEN KOÇ HOLDİNG?


İş Yatırım, eylül başı itibarıyla Koç Holding'i en çok önerilen hisseler listesine dâhil etti. İş Yatırım Araştırma Uzmanı Özgür Şafak Açıkalın; Koç Holding'i yüksek net aktif değer (NAD) iskontosu nedeniyle listeye eklediklerini belirtiyor.

Koç Holding'in cari NAD'a göre tarihi seviyelerinin üstünde, yüzde 36 iskontoyla işlem gördüğü bilgisini veren Açıkalın; hissenin bir ve üç yıllık NAD iskontolarının sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 27 seviyelerinde bulunduğunu kaydediyor.

Mevcut NAD iskontosunun holdingin temel değerini yansıtmadığını ve oldukça cazip bir yatırım fırsatı sunduğunu belirten Özgür Şafak Açıkalın'a göre; özellikle Yapı Kredi'nin ve Tüp-raş'ın performansı Koç Holding'in kârlılığını desteklemeye devam edecek.

ERHAN YENİGÜN / YATIRIM FİNANSMAN STRATEJİ VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ YATIRIM FİNANSMAN HANGİ HİSSELERİ, NEDEN BEĞENİYOR?


"Hedef fiyatımızın 15,20 TL olduğu Akbank'ı TÜFE'ye endeksli tahvil portföyü ve cazip değerlemesiyle tercih ediyoruz. BİM'i yüksek enflasyon ortamında sunduğu cazip getiri potansiyeli, talepte zayıflama ve pazar payı kaybetme riskinin düşük olmasıyla beğeniyor ve 160 TL hedef fiyat belirliyoruz.

5,30 TL hedef fiyat öngördüğümüz Emlak GYO için yüksek konut fiyatları ve emlak yatırımlarına dair artan iştah destekleyici görünüyor. NAD'a göre yüksek iskontosu ve döviz pozisyonu nedeniyle tercih ettiğimiz Koç Holding'te hedefimiz 72 TL.

Rafinaj marjlarında iyileşme, jet yakıtı gibi katma değerli ürünlere artan talep ve döviz bazlı gelirler Tüpraş için olumlu görünüm sunuyor.

Hisse için 440 TL hedef fiyatımız var. Sağlık turizmi faaliyetlerindeki artış ve marjlarındaki iyileşmenin destekleyici olmasını beklediğimiz MLP Sağlık'ta hedef fiyatımız 56,50 TL.

Pandemi etkilerinin giderek hafiflemesiyle Pegasus'ta yolcu trafiğinin toparlanacağını ve gelirlerin artacağını düşünüyor, hisse için hedef fiyatımızı 375 TL olarak belirliyoruz.

Pandemi öncesine dönen uçuş ve yolcu sayıları ile kargo faaliyetlerinde artan gelirleri beğendiğimiz THY'de hedef fiyatımız 112 TL. Hedefimizin 355 TL olduğu Türk Traktör ise küresel talep, döviz bazında gelirleri, güçlü ürün portföyü ile avantajlı konumda."

 

EN ÇOK ÖNERİLEN 5 HİSSENİN DETAYLI ANALİZİ


BİM Mağazalar
Tüketim, dayanıklı tüketim mallarından hızlı tüketim mallarına kaydı. Düşen alım gücü nedeniyle indirimli mağazaların bu durumdan daha fazla yararlanmasının BİM'in trafik verilerini olumlu etkilemeye devam edeceği öngörülüyor. Hisse fiyatının güçlü operasyonel sonuçları yansıtmadığını üzerinde de duruluyor.

Tüpraş
Orta distilat pazarındaki kıtlığın etkisiyle yükselen ürün marjları ve Tüpraş'ın yüksek ortadistilat ürün verimi sayesinde şirketten 2022'de güçlü operasyonel sonuçlar bekleniyor. Avrupa'daki benzerlerine kıyasla doğalgaz ihtiyacını daha düşük maliyetlerle karşıladığı da kaydediliyor.

Yapı Kredi
Büyüyen maliyetsiz vadesiz mevduat tabanıyla, yüksek karşılıklarıyla, iyi çeşitlendirilmiş kredi portföyüyle, TL kredilerde artan pazar payı kazanımıyla beğeniliyor. Dijitalleşme ve kontrollü gider yönetimiyle operasyonel verimlilik sağladığı da vurgulanıyor.

Akbank
Düşük kaldıraç oranı, yüksek sermaye getirisi, iyi yönetilen varlık kalitesi ve güçlü sermaye yeterliliğiyle rakipleri arasında öne çıktığı belirtiliyor. Varlık kalitesi endişelerini rakiplerinden daha iyi bertaraf edebileceği öngörülüyor.

T. Şişecam
Dolar ve Euro'nun TL karşısındaki değer kazanımının T. Şişe-cam'ın operasyonlarını ve kârlılığını orta-uzun vadede destekleyeceği tahmin ediliyor. Uzun vadeli yatırım planları da göz önünde bulundurulduğunda, BİST'teki en defansif hisselerden biri olduğu belirtiliyor.
0


  • ALTIN GRAM - TL 2441,15 0,13%
  • ALTIN ONS 2337,94 0,23%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 158,348 1,753%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36695 0,09116%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4766 -0,1181%
  • EURO/DOLAR 1,0693 -0,3476%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7278 -0,7232%
  • STERLIN/DOLAR 1,2493 -0,17539%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL