DOLAR
36,66
0,03%
DOLAR
EURO
40,01
-0,05%
EURO
GRAM ALTIN
3576,05
1,14%
GRAM ALTIN
BIST 100
10820,80
-0,38%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Türkiye'nin en güçlü 50 kadın CEO'su belli oldu

Ekonomist Dergisi olarak her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yakın tarihlerde açıkladığımız “Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadın CEO’su + 1 Kız Gelecek” araştırmamızın 13’üncüsünü gerçekleştiriyoruz.

17 Mart 2025 | 20:20
Türkiye'nin en güçlü 50 kadın CEO'su belli oldu

Bu yılki listemizin ilk sırasında Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren yer alıyor. Onu, LC Waikiki Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt izliyor. Listemizin üçüncü sırasında ise Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin bulunuyor.

Ekonomist’in 2 - 15 Mart 2025 tarihli sayısından

Son yıllarda iş dünyasında kadın liderlerin sayısında önemli bir artış gözlemlendiğinin altını çizen Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere de Capital 500 listesindeki kadın CEO sayısının 30’un üzerine çıktığına, endüstri/üretim şirketlerinin yer aldığı ISO 500 listesinde ise kadın CEO sayısının 10’lu rakamları aştığına değiniyor. Türkiye’de, kadın CEO’ların en az bulundukları sektörlerin endüstri/üretim, en çok bulundukları sektörler ise hizmet sektörleri olarak öne çıktığını belirten Yeşildere, ‘En Güçlü 50 Kadın CEO + 1 Kız Gelecek’ araştırmasında de hizmet sektörlerinden gelen kadın  CEO’ların sayısının ağırlığına dikkat çekiyor.

Dünya genelinde kadınların üst düzey yönetim pozisyonlarındaki oran yüzde 30’larda seyrediyor. Özellikle Avrupa ve İskandinav ülkelerinde bu oranı yüzde 40’a kadar çıkabiliyor. McKinsey & Company 2024 ‘Women in the Workplace’ raporuna göre, kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarındaki global oranı, eşitliğe doğru ilerlese de hala erkeklerin gerisinde kalmaya devam ediyor. Özellikle hizmet, sağlık ve perakende sektörlerinde kadın yöneticilerin oranı daha yüksekken, sanayi, inşaat ve teknoloji gibi alanlarda bu oran hala düşük kalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hazırladığı ‘İstatistiklerle Kadın 2023’ verilerine göre; ülkemizde ise kadınların sadece yüzde 30’u istihdama katılıyor. Üst ve orta düzey yönetici pozisyonundaki kadın oranı ise yüzde 20’yi bile bulmuyor. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu geçtiğimiz günlerde, Türkiye’de Yönetim Kurulunda Kadın Raporu’nun 11’incisini kamuoyuyla paylaştı. 2024 yılında Borsa İstanbul’a (BIST) kayıtlı şirketlerdeki kadın yönetim kurulu üyesi oranının yüzde 17,9’dan yüzde 18,7’ye yükseldiğini gösteren rapora göre, tüm BIST şirketleri içerisinde yönetim kurulu başkanı kadın olan şirket sayısı ise 45’ten 50’ye yükselmiş durumda. Yönetim kurulunda yer alan kadın CEO sayısının ise 23’ten 25’e çıktığı görülüyor.

MADALYONUN PARLAK YÜZÜ

Ancak geçen yıl 562 şirketin 191’inin yönetim kurullarının tamamının erkeklerden oluştuğuna ve bu sayının tüm şirketlerin yüzde 34’üne karşılık geldiğine dikkat çeken Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Ata Can Bertay, “Türkiye’de yönetim kurullarında toplumsal cinsiyet çeşitliliğini artırma konusunda önemli ilerlemeler kaydedildi. Özellikle BIST-100 şirketlerinde kadınların yönetim kurullarındaki temsili genel ortalamanın üzerinde seyrederek 2024’te yüzde 19,7’ye yükseldi” diyor. Bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasında kadın oranının ise yüzde 28,8’e ulaşarak büyük şirketlerde çeşitliliğe yönelik farkındalığın arttığına işaret ettiğini dile getiren Bertay, “Ancak, daha geniş çapta ele alındığında, önemli engeller devam ediyor. Kadınlar üst yönetimde, özellikle de CEO ve icracı yönetim pozisyonlarında ciddi şekilde yetersiz temsil ediliyor” şeklinde konuşuyor. Her ne kadar ‘kadın liderlik’ konusunda ilerlenmesi gereken yol çok daha uzun olsa da madalyonun bir de parlak yüzü var. Türkiye’de kadın liderliğinin yükselişinin yıllık raporu haline gelen ‘En Güçlü 50 Kadın CEO + 1 Kız Gelecek’ araştırmamız da bu anlamda tarihe düşülen bir not olarak büyük önem taşıyor. Her yıl sonuçları merakla beklenen araştırmamız, listede yer alan kadın liderlerin daha da büyüterek yönettikleri şirketlerinin ülke ekonomisinde yaratığı katma değerin ve farkın görülmesini sağlıyor. Öte yandan bu araştırma sayesinde, kadın liderlerin yıllar içindeki yükselişlerine ve küresel ölçekte elde ettikleri başarılara da tanık olunuyor.

KADIN LİDERLERİN YÜKSELİŞİ

Bu yıl Allianz iş birliği ile hazırladığımız ‘En Güçlü 50 Kadın CEO + 1 Kız Gelecek’ araştırmasının geleceğe yönelik umudu artırmakla birlikte, kadın liderliğin yükselişinin hızlanması gerektiği düşüncesini de güçlendiren bir çalışma olduğuna dikkat çeken MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, “Bu listede yer alan ve almış olan kadın liderlerin, organizasyonlarındaki kadınların önlerindeki engelleri kaldırmayı kendilerine bir misyon edinmeleri, bu hızlanma için önemli bir fırsat yaratıyor” diyor.

Bir ayrıcalık yapmadan, pozitif ayrımcılığa gerek kalmadan, sadece ‘eşitlik’ sağlandığında, daha fazla görev ve sorumluluk almayı hak eden kadınların önünün açıldığını ve hızla yükseldiklerini vurgulayan Yalçın, şöyle devam ediyor: “Kadın CEO’lar yönettikleri organizasyonların yanı sıra içinde yer aldıkları sivil toplum kuruluşlarıyla da bu anlayışın daha çok yaygınlaşması için çaba sarf ediyorlar. Sadece bunlarla da sınırlı değil, başarılı kadın CEO’ların bir sonraki adımları doğal olarak yönetim kurulları oluyor. Bazıları CEO olarak görev yaptıkları esnada bu kurullara girmeye başlıyor. Bu açıdan baktığımızda da bugünün başarılı kadın CEO’ları, ülkemizde hedeflediğimiz yönetim kurullarında yüzde 30 kadın oranını gerçekleştirecek liderler olarak öne çıkıyor.”

CEO’LARIN ÖNCELİKLERİ NE?

Son 10 yılda özellikle uluslararası örgütlerde de kadın liderlerin sayısının arttığı görülüyor. Örneğin; Dünya Ticaret Örgütü (WTO) genel direktörlüğüne 1 Mart 2021’de atanan Ngozi Okonjo-Iweala, bu göreve getirilen ilk kadın lider oldu. UNESCO yaklaşık 12 yıldır kadınlar tarafından yönetiliyor. BM’e bağlı kuruluşların oluşturduğu uluslararası örgütlerde de kadın yönetici sayısının son dört yılda hızlı artış gösterdiği görülüyor. Beklenen o ki ilerleyen dönemlerde kadın CEO sayısı artarak devam edecek.

Bu görüşü destekleyen McKinsey’in araştırmasında da yatırımcıların, kadın liderlerin daha fazla desteklenmesini talep ettiğini ortaya koyduğunu söyleyen Ergene İK Danışmanlık Şirket Ortağı Yasemin Avcı, kadın CEO’ların başarılarının arkasında yatan pek çok neden olduğunu belirterek, “Bunların başında da dayanıklılık, güçlü liderlik nitelikleri ve çeşitlilik odaklı yaklaşımlar yer alıyor. Eşitliğe daha uzun bir yol olsa da kadın liderlerin iş dünyasında yarattığı farkın yükselişi dikkate değer” diyor. Kadın CEO’ların; toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın istihdamı, esnek çalışma kapsamında iş-yaşam dengesinin kurulması, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk konularının her daim masalarındaki önemli gündemler olduğunun altını çizen Avcı, “Özellikle dijital transformasyon ve yapay zekâ uygulamaları da elbette son yıllarda ana konuları arasında yer alıyor. KPMG’nin ‘2024 Küresel CEO Öngörüleri’ araştırması da bu görüşü destekliyor. Araştırmaya göre CEO’lar yapay zekanın dönüştürücü gücüne inanıyor” diye ekliyor.

HİZMET SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR

Son yıllarda iş dünyasında kadın liderlerin sayısında önemli bir artış gözlemlendiğinin altını çizen Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere de Capital 500 listesindeki kadın CEO sayısının 30’un üzerine çıktığına, endüstri/üretim şirketlerinin yer aldığı ISO 500 listesinde ise kadın CEO sayısının 10’lu rakamları aştığına değiniyor.

Türkiye’de, kadın CEO’ların en az bulundukları sektörlerin endüstri/üretim, en çok bulundukları sektörler ise hizmet sektörleri olarak öne çıktığını belirten Yeşildere, ‘En Güçlü 50 Kadın CEO + 1 Kız Gelecek’ araştırmasında de hizmet sektörlerinden gelen kadın CEO’ların sayısının ağrılığına dikkat çekiyor. “Hizmet, perakende ve finansal hizmetler olmak üzere, bu üç sektörden gelen kadın CEO’ların listedeki oranı yüzde 70’e yaklaşıyor. Ayrıca hızlı tüketim ve sağlık sektörlerinde de kadın CEO’ların istihdam edildiği görülüyor” diyen Yeşildere, çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarına önem veren büyük kurumların bulunduğu bankacılık sektöründe, kadın çalışanların üst düzey yönetim pozisyonlarına daha fazla erişiminin beklenebileceğini ifade ediyor. Yeşildere, Türkiye’de kadın CEO’ların ‘erkek egemen’ olarak kabul edilen inşaat, ağır sanayi, enerji, madencilik ve savunma sanayi gibi geleneksel dinamikleri olan sektörlerde daha az yer aldıklarına da dikkat çekiyor.

STEM POZİSYONLARI SINIRLI

Özellikle bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarını kapsayan sektörlerde kadınların teşvik edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Gilda & Partners Kıdemli IK Danışmanı Büşra Bozdağ ise “Çünkü teknoloji ve mühendislik gibi alanlarda kadınların temsil oranı hala çok düşük. Kadınların STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik) alanlarında liderlik pozisyonlarına erişimi hala sınırlı. Bu durum, kadınların bu sektörlerde daha fazla yer alması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Bu alanlarda kadınların daha fazla yer alması sağlanırsa, uzun vadede kadın liderlerin sayısının artacağını söylemek mümkün” diye konuşuyor.

Kadınların erkeklere göre daha az fırsatla karşılaştıklarını ve bunun da onları liderlik pozisyonlarına çıkma yolunda engellediğini söyleyen Bozdağ, şunları anlatıyor: “Kadın yöneticilerin kariyer yolculuklarında birçok engel var. İş-özel hayat dengesi de önemli bir sorun. Üst düzey yöneticilik, uzun ve yoğun çalışma saatleri gerektiriyor. Ancak erkekler için bu durum olağan kabul edilirken, kadınlar için bir engel olarak görülebiliyor. Ayrıca, rol modellerin azlığı da bir diğer engel. Eğer genç kadınlar iş dünyasında kendilerine benzer başarılı liderleri göremezlerse, bu tür pozisyonlara ulaşabileceklerine dair motivasyonları azalıyor. O nedenle kadın liderlerin sayısının artması genç kadınlarımız için ilham verici.”

BEŞ YILDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Farklı sektörlerden elde ettikleri veriler ve analitik modelleriyle, kadın liderlerin iş dünyasındaki konumunu nitelik ve nicelik açısından değerlendirdiklerini söyleyen T4 People Analytics CEO’su Ali Tuncel de “Şirketlerin liderlik rollerine yönelik kariyer yolları ve terfi süreçlerinde daha bilinçli politikalar oluşturdukça, önümüzdeki beş yıl içinde kadın CEO oranında daha hızlı bir artış olacağını öngörüyoruz” diyor.

İşverenler, yöneticilerinden artık sadece finansal başarı değil, çalışan deneyimini iyileştiren, esenliği önceleyen bir liderlik yaklaşımı bekliyor. Bunu, ‘insan merkezli liderlik’ diye tanımladıklarını ifade eden Tuncel, şöyle devam ediyor: “Yetenekleri elde tutma ve farklı nesil çalışanların beklentilerini dengeleme konusunda kadın CEO’lar yeni stratejiler geliştiriyor. Görüyoruz ki karar alma süreçlerinde içgörülere dayalı yönetim modeline daha fazla önem veriyor ve daha fazla veri kullanıyorlar. Verilerimiz, kadın liderlerin hem organizasyonel dönüşümde hem de çalışan bağlılığında öncü bir rol üstlendiğini gösteriyor. Kadın CEO sayısının ve etkisinin artmasını desteklemek için, şirketlerin veri bazlı insan yönetimi stratejilerine daha fazla yatırım yapmaları gerektiğine inanıyoruz.”

‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’ ŞART

Kadınlar iş hayatında pek çok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Bunların başında da ‘ücret adaletsizliği’ geliyor. Yönetim kademesindeki kadın liderlerde bile bu sorun söz konusu. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya genelinde kadınların ortalama olarak erkeklerden yaklaşık yüzde 20 daha az ücret aldığını ortaya koyuyor. Araştırmaların Türkiye’de de kadınların aynı işi yaptıkları erkeklere göre yüzde 16 daha az kazandığını gösterdiğini belirten LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nigiz Ulak, “Hem dünyada hem de Türkiye’de eşit işe eşit ücret konusunda gidilecek çok yol var” diyor.

Kadınların tepe yönetime yükselirken karşılaştıkları en büyük engelin akıllardaki ambargolar olduğunu dile getiren Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Başkan Yardımcısı Arzu Aslan Kesimer ise cam tavan etkisi, önyargılar ve bilinçaltı ayrımcılığın kadınların liderlik pozisyonlarına ulaşmalarını zorlaştırdığını belirtiyor. Birçok kadının yetkinliği sorgulanırken, erkek meslektaşlarına kıyasla daha fazla çaba harcamak zorunda kaldığına da vurgu yapan Kesimer, şunları anlatıyor: “İş dünyasında daha fazla kadın demek, daha fazla ses, daha fazla çeşitlilik ve kapsayıcılık demek. Bu da ortak aklın ve yaratıcılığın güçlenmesi anlamına geliyor. CEO seviyesine gelmiş, ‘En Güçlü 50 Kadın CEO + 1 Kız Gelecek’ gibi prestijli listelerde yer alan kadınlar, diğer kadınlara ilham vererek büyük bir misyon üstleniyorlar. Bu görünürlük, onlara sadece bir unvan değil, aynı zamanda yeni nesillere yol gösterme sorumluluğunu da yüklüyor. Ve bu sorumluluk, iş dünyasında kadınların varlığını daha da güçlendiren en önemli etkenlerden biri olmaya devam edecek.”

İLK ÜÇTE KİMLER VAR?

Kadın liderler konusuna dikkat çekmek amacıyla hazırladığımız listenin detaylarına baktığımızda ise 13’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz araştırmamızın liderinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren olduğunu görüyoruz. 2024 yılında yönettiği şirketi 215 milyar TL ciroya taşıyan Diren, geçen yıl Türkiye’nin ekonomik dinamiklerine uyum sağlayarak sürdürülebilir büyümeye, dijital dönüşüme ve ülke ekonomisine değer katmaya odaklandıklarını belirtiyor.

2024’te gerçekleştirdikleri toplam yatırım miktarının 1,3 milyar dolara, son beş yıldaki ihracatlarının ise yaklaşık 800 milyon dolara ulaştığını söyleyen Diren, şöyle devam ediyor: “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin yetenek ve yönetim hizmetleri alanında bir uluslararası merkez haline gelmesini sağlayarak Uluslararası Ticari İş Birimimizin ülkemizde kurulmasına öncülük ettik. Bu sayede 2024’te 20’nin üzerinde ülkeye Türkiye’den hizmet ihraç edilmesini sağlayarak ihracatımıza yüksek katma değerli yetkinliğimizi de dahil ettik. 2025’te de ihracat, yatırım, istihdam ve sürdürülebilirlik alanlarında ülkemizin uzun vadeli büyümesine katkı sağlayacak güçlü projeler geliştirmeye devam edeceğiz.” 2024 yılında yüzde 55 büyüme ile şirketini 207 milyar TL ciroya ulaştıran LC Waikiki Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt ise geçen yılki yerini koruyarak bu yıl da listemizde ikinci sırada yer alıyor. 2024’ün sürdürülebilir kârlılığa ve istikrarlı büyümeye odaklandıkları, organizasyonlarını büyütürken aynı zamanda verimli kılmaya da çalıştıkları başarılı bir yıl olduğunu belirten Öğüt, “Faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısı 60’a ulaştı.

Markalı ihracatımızı 1,2 milyar dolara yükselttik. Fiziksel mağazalarımızın toplam alanını da 2 milyon 105 bin metrekareye ulaştırdık ve haftada ortalama 17 milyon ziyaretçiyi mağazalarımızda ağırladık” diyor. LCW.com’u bir pazar yerine dönüştürdüklerini, platformda şu anda 400’den fazla marka ve 250’den fazla satıcı bulunduğunu kaydeden Öğüt, “Online’ın toplam cirodaki payı yüzde 10 seviyesine ulaştı. Net kârımızın yüzde 15’ini sosyal sorumluluk projelerine, eğitim yardımlarına ve giyim yardımlarına ayırdık. 2,5 milyar TL değerinde 21 milyon ürünü ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. 15 bin öğrenciye 90 milyon TL’lik eğitim yardımı yaptık” diye anlatıyor. 2025 yılında ise yüzde 40 büyüme hedefiyle cirolarını 290 milyar TL’ye çıkarmayı planladıklarından bahseden Öğüt, “Aynı zamanda, 1,4 milyar dolar markalı ihracat gerçekleştirmeyi ve mağaza metrekaremizi 2 milyon 120 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Yıl boyunca yaklaşık 5 milyar TL tutarında yatırım yaparak üretim, lojistik ve dijitalleşme alanında adımlar atacağız” diye ekliyor.

Listemizdeki yerini koruyan diğer bir isim de Hepsiburda CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin oldu. Geçen yılı yaklaşık 164,5 milyar TL ciro ile kapattığı tahmin edilen Hepsiburada’nın Ocak 2023 yılından bu yana CEO’luk görevini üstlenen Gökçetekin, 2024 yılında aldığı başarılı aksiyonların meyvelerini topluyor. “2024 yılı Hepsiburada Premium’la müşteri sadakatini artırdığımız, Hepsipay’le sunduğumuz yenilikçi ödeme çözümleriyle farklılaştığımız, HepsiJET ile müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşıdığımız bir yıl oldu” diye anlatan Gökçetekin, ‘Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü’ programlarıyla da 2030’a kadar 120 bin kadın girişimciyi e-ticaretle tanıştırma hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini söylüyor.

2025 yılında Hepsiburada’nın 25’inci yıl dönümünü kutlayacağına değinen Gökçetekin, “Önümüzdeki dönemde en büyük önceliğimiz, yenilikçi ürün ve hizmetlerle insanların günlük hayatlarını kolaylaştırmak, ödeme ve vadelendirme çözümlerimizle onların yanında olmak olacak. Dinamik ve çözüm odaklı bir stratejiyle hareket edeceğiz. Maliyet optimizasyonunu sürdürecek, yapay zeka ve otomasyon çözümlerine daha fazla yatırım yaparak operasyonel verimliliğimizi artıracağız” diye ekliyor.

TEKNOLOJİ YATIRIMLARI ARTIYOR

Geçen yılın dördüncü olan Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, bu yıl da listemizde aynı sırada konumlanıyor. 2025’te de filolarını büyüteceklerini söyleyen Öztürk, “Filomuza 9 A321neo uçağını katarak filo büyüklüğümüzü 127 uçağa yükselteceğiz. Boeing ile 100’ü opsiyonlu olmak üzere toplam 200 uçaklık yeni bir sipariş anlaşması imzaladık” diyor. Dünyada teknolojiyi en iyi kullanan ilk üç havayolundan biri olmayı hedeflediklerinden söz eden Öztürk, bu amaçla Silikon Vadisi’nde kurdukları inovasyon merkezinde start up’larla iş birliği halinde çalışmalarına hız verdiklerini sözlerine ekliyor.

Geçen yıla göre listemizde bir basamak yukarıya tırmanarak beşinciliğe yerleşen Teknosa CEO’su Sitare Sezgin ise “2025’te uzun vadeli büyüme hedefimiz ve ‘Digital-First’ çoklu perakendeci olma kararlılığımızla şirketimize ve paydaşlarımıza sürdürülebilir değer yaratmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda kontrollü büyüme stratejisiyle ilerleyeceğiz” diyor.

Listemizin altıncı sırasında bulunan İndeks Bilgisayar Genel Müdürü Banu Sürek de dijital dönüşüm projeleri kapsamında, ERP sistemlerini bulut tabanlı bir ortama taşıyarak hem üreticileri hem de iş ortaklarıyla çok daha ileri seviyede entegrasyon geliştirmek ve her geçen gün yenileri eklenen yapay zekâ olanaklarını hızlıca sistemleriyle konuşur hale getirmek için çalıştıklarını anlatıyor.

“2024’te başlattığımız lojistik yatırımımız kapsamında satın aldığımız değerli arazilerimizin üzerine tesislerimizi yapmak üzere girişimlerimizi hayata geçiriyoruz. Yaklaşık 62 bin metrekare kapalı alanı olacak tesislerimizin yapımını 18 ay içinde tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuşan Sürek, 2025 yılında Türkiye’de 2 milyar dolar ciroyu geçen ilk distribütör olmayı hedeflediklerini de söylüyor.

LİSTENİN YENİLERİ

Listemizin yenilerine baktığımızda ise ilk olarak, yaklaşık 34 milyar TL ciroyu yöneten Bayegan CEO’su Burcu Olcay Üstüner öne çıkıyor. Listemize dokuzuncu sıradan giriş yapan Üstüner, “Petrokimya sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 2024’te odağımız, mevcut pazar payımızı koruyup, aynı zamanda müşterilerimizdeki satış hacmimizi artırmak oldu” diyor. Bu süreçte, müşterilerin ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirdiklerini ve sektördeki tedarik zinciri aksaklıklarını en aza indirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Üstüner, “AR-GE yatırımlarımızı da artırdık. Sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar attık. ‘Erkek egemen’ görülen petrokimya sektöründe yüzde 33 kadın çalışan oranına sahibiz ve bu oranı daha da yükseltmek için çalışıyoruz” diye konuşuyor. Sıralamada 16’ncılığa yerleşen Versuni Türkiye Genel Müdürü Esin Karadede de listemizin yenilerinden. Türkiye’nin Versuni’nin en büyük ülkesi olarak tüm yatırımların merkezinde yer aldığını söyleyen Karadede, “Royal Philips bünyesinden ayrılıp Versuni olarak yeniden yapılanmamızdan sonra Türkiye’de son dört yılda ciromuzu beş kat büyüttük. Türkiye’de küçük ev aletleri kategorisinde liderliğimizi koruyoruz” diyor.

Bu yıl listemize 17’nci sıradan giren Temsa CEO’su Evren Güzel ise pazarın daraldığı, talebin ötelendiği bir konjonktür olan 2024 yılında toplam satışlarını aynı seviyede tutmayı başardıklarını vurguluyor. Rekabetin yoğun, küresel oyuncuların aktif olduğu şehirler arası segmentinde, bir önceki yıla göre büyüyen tek marka olduklarını söyleyen Güzel, “ABD pazarında yüzde 49, Fransa pazarında yüzde 32 ve Batı Avrupa pazarında yüzde 54 büyüyerek bu pazarlarda tüm zamanların en yüksek satış rakamlarını gerçekleştirdik” diyor. Temsa’nın bugüne kadar yaklaşık 139 bin araç üretimi yapıp, bunun da yaklaşık 17 bin adedini dünyanın 70 ülkesine ihraç ettiğini söyleyen Güzel, “2024’te 296 milyon dolar ihracat ile şirket tarihimizin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik. Hedefimiz ise, Temsa’yı bir otobüs, midibüs, hafif kamyon üreticisinin ötesinde bir ‘mobilite’ markası olarak konumlamak” diye anlatıyor.

FİNANSIN LİDERLERİNİN 2025 AJANDASI

Ayşegül Adaca Oğan / Aktif Bank Genel Müdürü: “Ajandamızın üst sıralarında dijital bankacılık, fintech yatırımları ve hayatı kolaylaştıracak ürünler yer alıyor. N Kolay dijital bankamızı büyütmeye devam edeceğiz ve senenin ilk yarısı bitmeden Passo markamızın yeni versiyonunun lansmanını gerçekleştireceğiz. Enerji sektörünü yakından takip ediyoruz. Yatırım bankası tarafında “Enerjinin Bankası” olmak gibi bir iddiamız var.”

Hülya Türkmen / Garanti BBVA Yatırım Genel Müdürü: “Yatırımın demokratikleşmesi ajandamın en önemli konularından biri. Bunun için yeni ürün ve pazarlarla entegrasyon, üretken yapay zeka teknolojileri, daha yenilikçi servis modelleri gibi alanlara yaptığımız yatırımları artırmayı planlıyoruz.”

Nergis Ayvaz Bumedian / QNB Faktoring Genel Müdürü: “2025’in en önemli maddesi müşteri tabanımızı genişletmek. Aktif müşteri adedimizi iki katına çıkartmayı hedefledik. Bu kapsamda müşteri odaklı yeni mobil uygulamamızı da hayata geçireceğiz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında gerek dijitalleşme gerek iklim farkındalığı konusunda ek projelerimiz var.”

Pınar Kitapçı / Koçfinans Genel Müdürü: “Otomotiv odağımız ile beraber, bu sektörde değer zincirindeki tüm halkalar için yenilikçi finans çözümleri geliştirmeye ve büyümeye odaklanacağız. İş ortaklarımızın satış süreçlerine tam entegre, benzersiz kredi deneyimleri tasarlayarak pazardaki konumumuzu güçlendireceğiz. Koçfinans iştiraki dijital acentemiz Sigola tarafında da kullanıcı dostu satın alma deneyimi sunarak büyümeyi hedefliyoruz.”

Müge Peker / Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü: “Ocak ayında biri özel olmak üzere farklı stratejilerde dört adet fonu yatırımcılarımıza sunduk. Şubat ayında da beş yeni fon ile birlikte, aylık kâr payı ödemesi gerçekleştirecek olan Şubat 2027 Kâr Payı Ödeyen Serbest (Döviz) Fon’u (YRZ) yatırımcılarımıza sunduk. SPK onay sürecinde olan farklı stratejili fonlarımızın halka arzlarını da önümüzdeki dönemde duyuracağız. Bunun yanı sıra teknolojik ilerlemeleri yakından takip ederek tüm süreçlerimizde dijitalleşmeye öncelik veriyoruz.”

Özge Yılmaz / Fiba Faktoring Genel Müdürü: “KOBİ’lere erişimi artırmak için şube ve satış kadrolarımızı genişletmeyi hedefliyoruz. Dijital dönüşüm ve teknoloji yatırımları, büyüme stratejimizin merkezinde yer alıyor. İstanbul dışındaki şube ağımızı genişleterek KOBİ segmentinde daha fazla müşteriye ulaşmayı da planlıyoruz. 2025’te yayınlayacağımız Sürdürülebilirlik (ESG) Raporu ile çevreye ve topluma değer katma misyonumuzu daha net bir şekilde ortaya koyacağız.”

ESRA BEZİRCİOĞLU / TÜRKİYE KADIN GİRİŞİMCİLER DERNEĞİ (KAGİDER) YÖNETİM KURULU BAŞKANI

“Mentorluk ve liderlik programları güçlendirilmeli”
“Türkiye’de kadınlar, iş dünyasında önemli roller üstlenmeye devam etseler de profesyonel yönetici kademelerinde hâlâ ciddi engellerle karşılaşıyor. Kadınlara yönelik önyargılı tutumlar; terfi süreçlerinden liderlik yeteneklerinin sorgulanmasına kadar her alanda bir engel olarak karşılarına çıkabiliyor. Oysa kadınların yönetici pozisyonlarına gelmesi, iş dünyasında çeşitliliği artırmakta ve farklı bakış açıları sunarak daha kapsayıcı ve yenilikçi kararlar alınmasını sağlamakta. Kadınların yönetici kademelerinde daha fazla yer alabilmeleri için öncelikle mentorluk ve liderlik programlarının güçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca, kurumların kadın liderleri teşvik edecek politikalar geliştirmesi büyük önem taşımakta. Şeffaf terfi süreçleri, esnek çalışma modelleri ve iş-yaşam dengesi gibi uygulamalar, kadınların kariyerlerinde eşit fırsatlar ile daha adil bir şekilde ilerlemelerini sağlayacaktır.”

PERAKENDECİ CEO'LARIN 2025 GÜNDEMİ

  • Elif Çapçı / Beymen Group CEO’su: “Tersane İstanbul’da dünyanın önde gelen tasarım ve mimari ofislerinden OMA ile hayata geçirdiğimiz 12 bin metrekarelik Beymen Tersane İstanbul mağazamız bizim için en heyecan verici gündem. Beymen Zorlu Center’da büyüme ve renovasyon sürecimiz de başlayacak. Network ve Beymen Club markalarımız için ciddi bir yenilenme ve aynı şekilde yeni mağaza açılımı inisiyatifi içerisindeyiz. Mono butik açılışlarımız da hız kesmeden devam ediyor. Reyonda ödeme hizmetimiz Beymen Pay ile alışveriş deneyimi daha da iyileştirmek ve yeni teknolojilerle mağazalarımızı buluşturmak önceliğimiz olacak. Önümüzdeki dönemde Beymen.com’un ciromuz içindeki payını da yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca ilk sürdürülebilirlik raporumuzu da bu yıl yayınlamayı hedefliyoruz.”
  • Jaklin Güner / Vakko CEO’su: “Markamızı yurt dışına taşımak üzere ilk adımı mart ayında Atina’da açacağımız mağazamızla yapacağız. Vakko Chocolate ise Turkish Delight ve Praline çikolatalarımızın lezzetini Atina’ya taşıyacak. Haliç Tersane, İstanbul Finans Merkezi gibi yeni AVM yatırımlarında markalarımızla yer alacağız. Ayrıca Maxx Royal Belek Golf Resort’ta, Zorlu Center ve Mandarin Oriental Bodrum’da da mağaza yatırımlarımıza devam ediyoruz. Akmerkez ve İstinyePark gibi önemli mağaza ve restoranlarımız da kapsamlı bir renovasyondan geçecek. Vakko’nun mücevher koleksiyonunun yolda olduğunu müjdelemek isterim. Çok değerli tasarımcılarla çalıştığımız koleksiyon, 2025’in ikinci yarısından itibaren mağazalarımızda olacak.”
  • Zeynep Selgur / Sportive CEO’su: “Yıl boyunca üç yeni Sportive mağazası açmayı planladık. ‘Hoka’ markasının Türkiye pazarına güçlü bir lansman ile girişi ve dağıtım sürecinin başlaması, şirketimiz için stratejik bir dönüm noktası olacak. Operasyonel verimliliği artırmak amacıyla dijital dönüşüm, CRM ve e-ticaret platformlarına yatırımlarımız devam edecek.”
     
0


  • ALTIN GRAM - TL 3576,05 1,14%
  • ALTIN ONS 3034,4 1,11%
  • BIST 100 10820,8 -0,38%
  • DOLAR/JAPON YENI 149,883 0,452%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42879 -0,14118%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 81,91 -1,5827%
  • DOLAR/TURK LIRASI 36,656 0,0338%
  • EURO/DOLAR 1,0904 -0,1657%
  • EURO/TURK LIRASI 40,0068 -0,0485%
  • STERLIN/DOLAR 1,29654 -0,19053%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL