DOLAR
34,88
0,04%
DOLAR
EURO
36,75
0,34%
EURO
GRAM ALTIN
3041,70
-0,14%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yabancılar en çok hangi hisseleri alıyor?

27 Ekim 2022 | 10:00
Yabancılar en çok hangi hisseleri alıyor?
100.000 sınırım aşan BIST-100’de yukarı ataklar sürüyor. BIST’in risk primindeki iyileşmeyle pozitif ayrıştığını belirten uzmanlar, “Lokomotif hisselerde alımda kalınabilir ancak potansiyel sınırlı” diyor. Son dönemde yabancılar da alımlarını artırdı.

CEREN ORAL
coral@ekonomist. com. tr

TL varlıklarının emsallerine göre fazla ucuzlamasıyla alıma yönelen yabancıların, Türk varlıklarında getiri fırsatı gördüğü kaydediliyor.Uluslararası piyasalarda artan risk iştahı ile yükseliş trendini geçen hafta da sürdüren BİST-100 Endeksi, hafta içinde 100.000 seviyesini test etti. Endeks bu seviyelerde kâr realizasyonlarıyla karşılaşsa da 14 Haziran’da kapanışını 99.636 ile gerçekleştirerek tarihi rekor seviyesini yeniledi.

2017 ilk çeyrekte finansal sonuçların beklentileri aşması, artan kârlılıklar, ekonomik teşvik ve önlemler, sanayi üretimi ve İmalat PMI endeksindeki toparlanmalar, bu süreçte BİST-100’deki yükselişi destekledi. Ayrıca geçen hafta yüzde 3,5’lik piyasa beklentisini geçerek yüzde 5 gelen 2017 ilk çeyrek büyüme verileri de, endeksin yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışarak yükselmesinde etkili oldu.

Tüm bu olumlu gelişmeler yabancı yatırımcıların Türkiye’ye karşı algısını da olumlu etkiliyor. Nitekim 2016 Aralık’ta yüzde 62,3’e kadar gerileyen yabancı takas payının, 2017 Haziran itibarıyla yüzde 65 sınırına dayandığı görülüyor.

Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, referandum sonrasında siyasi risklerdeki azalışın yabancı yatırımcıların algısını olumlu etkilediğini söylüyor.

BİST-100’ün yüksek getiri potansiyeli sunmasının da yabancı alımlarını beraberinde getirdiğini belirten Bal, gelişen piyasalara para girişi olduğunu kaydediyor ve bunun nedenlerini şöyle sıralıyor: “ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik beklentilerin zayıflamasıyla doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi ve dolar endeksinin Trump öncesi seviyelere dönmesi, yüksek getiri olanağı sunan gelişmekte olan ülkeleri (GOÜ) ön plana çıkardı.

Sıcak para girişi artarken, Türkiye risk primindeki iyileşmenin etkisiyle bu trendden olumlu etkilendi. Endeksteki yükselişlerin yüksek hacimle desteklenmesi ve endeksteki olumlu havanın korunması, yükselişlerin sağlıklı olduğunu gösteriyor.”

BOL LİKİDİTE
Küresel merkez bankalarının genişleyici para politikası sürdürdüğü görülüyor. Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, ‘bol likidite’ anlamına gelen bu politikanın bir süre daha devam edeceği beklentisinin Türkiye dahil GOÜ piyasalarını olumlu etkilediği kaydediyor.

Türkiye açısından emsallerine oranla daha fazla olumlu hikâyenin bulunduğunu anlatan Çekçen’e göre, siyasi belirsizliklerden kaynaklı olarak 2016’da TL varlıklarının emsallerine göre daha fazla ucuzlaması, GOÜ piyasalarındaki yükselişte TL varlıklarını öne çıkarıyor.

HANGİ HİSSELER?
Yabancı yatırımcılar, BİST verilerine göre,2017 Ocak-Mayıs döneminde nette 1 milyar 371 milyon dolarlık alıcı oldu. Tablomuzda yabancıların bu dönemde en çok net alım ve net satış yaptıkları ilk beş hisseyi görebilirsiniz. Yabancıların beş aylık süreçte alımda güçlü bilançolar açıklayan banka hisselerini tercih ettikleri görülüyor.
Nitekim ilk beşte Garanti, İş Bankası ve Halkbank olmak üzere üç banka hissesi yer alıyor. Bu hisseler yüksek getirileriyle de dikkat çekiyor. Net satış tarafında ise ilk beşte Aselsan, Emlak Konut GYO, Turkcell, Koç Holding ve Doğuş Otomotiv bulunuyor.

Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir, artan risk iştahının endeks fiyatlamalarında yukarı yönlü atakları destekleyebileceğini ifade ediyor. Demir, küresel ve yurtiçi piyasalarda ekonomik verilerin etkisiyle olumlu havanın devamı durumunda diğer GOÜ borsalarına göre düşük Fiyat/Kazanç (F/K) değerine sahip BİST’te yabancı taleplerinin devamını bekliyor. Muammer Demir, kısa vadede 102.000-103.000, geri çekilmelerde 97.000-95.000’in izlenebileceğini sözlerine ekliyor.

YATIRIMCILARA ÖNERİLER
BİST’te yükseliş ve yabancı ilgisi sürerken, yatırımcılara tavsiyeler de önem kazanıyor. Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, endekste hisse bazında lokomotif hisselerde alımda kalınabileceğini söylese de endeks ile bazı hisse senetlerinin de tarihsel zirvelerinde seyrettiğini ve daha sınırlı potansiyel sunduğunu hatırlatıyor.

Erkan, “Endekste fiyatlama marjlarını değiştirebilecek ekonomik büyüme, enflasyon dolar/TL, faiz gibi değişkenleri mevcut seviyelerde varsayarsak, yeni alım-lar için önce realizasyon beklemek gerek. Piyasa morali ve momentumu bozulmazsa yeniden pozisyon alınabilir” diyor.

5 YABANCI KURULUŞTAN TÜRKİYE YORUMU

Citibank: Sıkı para politikası, daha istikrarlı para birimi ve zayıf ABD dolarının, Türk tahvillerine daha fazla uluslararası talep için doğru bileşenler olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Türk tahvilleri için ‘kal' tavsiyesi veriyoruz.

Deutsche Bank: Türkiye piyasalarında ucuz değerlemenin etkisiyle, cazip cary trade olanağının ve iyileşen kaynak girişlerinin olduğunu görüyoruz. TL'de ‘al' tavsiyemiz var.

JP Morgan: Türk yerel tahvillerinin model portföylerde ağırlığı artırılabilir. TL için de tavsiyemizi 'piyasa ağırlığı' seviyesine yükselttik. Bu değişikliğin en önemli nedenini, enflasyonda ivmenin bastırılmaya başlanmasının para politikasında gevşeme olasılığını artırması oluşturuluyor.

Morgan Stanley: 2017'nin ikinci yarısında düşük faizler ve sağlıklı risk algısıyla global makroekonomik koşullar gelişen piyasaları destekleyecek. Toparlanan emtia fiyatları ve hızlanan küresel büyüme sayesinde Türkiye gibi GOÜ'lerin değerlemelerinin yükselmesi için yeterli alan var. TL varlıklarda iyimseriz. Yerel tahvilleri eurobondlara tercih ediyor ve Türk tahvilleri için ‘alım' öneriyoruz.

Standard Chartered: Petrol fiyatlarındaki kısa vadeli aşağı yönlü riskler TL'ye destek veriyor. Bu açıdan TL'de ‘alım' önerimiz var. Türkiye enflasyonundaki yükseliş tahvillere giriş yaratabilir.
0


  • ALTIN GRAM - TL 3041,7 -0,14%
  • ALTIN ONS 2712,36 -0,18%
  • BIST 100 10058,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,213 -0,251%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41469 -0,11403%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 107 4,3624%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8802 0,0418%
  • EURO/DOLAR 1,0508 0,1453%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7462 0,3428%
  • STERLIN/DOLAR 1,27667 0,1573%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL