DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Yatırımcının Danışmanı 30 Eylül 2016

27 Ekim 2022 | 08:54
Yatırımcının Danışmanı 30 Eylül 2016
Altınyunus Çeşme’nin durumunu nasıl görüyorsunuz? Sizce kâra geçme ihtimali var mı?
Emin Gülçen/Muğla
Altınyunus Çeşme son altı yıldır düşen bir kanal içinde hareket ediyor. Hisse, Temmuz 2010’da en yüksek 18,20 TL’yi gördükten sonra düştü. Arada geçen zaman zarfında her ne kadar yukarı çıkışları görülse de hissedeki düşüş devam ediyor. Halihazırda düşüş ivmesi varlığını sürdürürken şimdilerde 3,50 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

MEHMET ASLAN
mehmetaslan@hotmail.com

Hissenin bu denli gerilemesinde şirketin kârlı bir yapıya sahip olamamasının etkisi var. Son beş yılın dördünde zarar eden şirket, açıkladığı altı aylık bilançosunda da zararını sürdürüyor. Mevcut şartlar altında kısa süreli tepki çıkışları yaşansa da uzun vadeli bir yükseliş için neden bulunmuyor.

Uyum Gıda’nın geleceği nasıl görünüyor? Yıl sonunda kaçı görür?
Mustafa Kuloğlu/Ankara
Kasım 2010’dan bu yana borsada işlem gören Uyum Gıda’nın mevcut fiyat seviyesi halka arz rakamını üzerinde. Düzeltilmiş verilere göre ilk açılış fiyatı 2,79 TL’ye denk gelen hisse, 8 Eylül günü kapanışını 3,85 TL’den gerçekleştirdi. Hissenin şimdilerde işlem gördüğü fiyatı her ne kadar ilk borsaya açıldığı fiyatın üzerinde olsa da dolar bazlı verilerle değerlendirildiğinde söz konusu rakam halka arz seviyesinin gerisinde. Hissenin reel olarak yatırımcısına kazandıramamasında şirketin mali yapısının arzu edilen kârlılığa ulaşamamasının etkisi bulunuyor. Geçen yıl sembolik düzeyde kâr açıklayan şirket, bu yılın ilk yarısında zarara döndü. Mali performansı hissede baskıya neden olurken hissedeki çıkışı sınırlandırıyor.

Vestel daha düşmeye devam eder mi yoksa tekrar çıkar mı? Bilgi verirseniz sevinirim?
Ömer Tatar/Sinop
Vestel, Eylül 2015’te gördüğü en düşük seviye 3,42’yi test ettikten sonra, yükselen kanalda hareket etti. Geçen ay en yüksek 7,96 TL’yi gördükten sonra da geriledi. Hissede son bir aydır düşüş yaşanıyor. Fiyattaki gerilemenin açıklanan altı aylık bilanço verisinden sonra geldiği gözleniyor. Yılın ilk çeyreğinde iyi bir performans sergileyen şirketin ikinci çeyrekteki kârının arzu edilen oranda yükselmemesi beraberinde satışı getirdi. Ancak takas verilerine göre yabancı yatırımcı düşüşün yaşandığı ağustos ayında özellikle alım yönlü işlemlerde bulundu. Yabancılar ağustosta net 24,4 milyon TL tutarında alım gerçekleştirirken paylarını da artırdı.

Otokar hep çıkıyor diye almaya niyetliyim ama ben alınca düşer diye korkuyorum. Sizce bu hisse alınır mı?
Şengül Başak/Denizli
Otokar uzun vadeli yükselen kanal içindeki çıkışını koruyor. Hisse, bu trend içinde arada sert düzeltme hareketleri yaşasa da çıkışını sürdürüyor. Son olarak nisan ayında en yüksek 112,20 TL’yi test etti ve anılan tarihten sonra gelen kâr satışlarıyla birlikte geriledi. Haziranın ikinci yarısından bu yana da alımlarla
birlikte yönelimini yine yukarı çevirmiş durumda. Ancak mevcut fiyat seviyesi, hâlâ nisan ayındaki seviyesinin gerisinde. Bununla birlikte özellikle yabancı yatırımcının alımlarıyla hisse destek buluyor. Hissede kısa süreli düşüşler yaşansa da kârlılığındaki artışın sürmesi uzun vadeli çıkışını desteklemeye imkan tanıyacaktır.

Avivasa Emeklilik hep böyle aynı fiyatta mı kalacak? Diğer kağıtlar çıkarken Avivasa’nın çıkmamasını neye bağlıyorsunuz?
Murat Güneş/Konya
İki yıl önce borsaya gelen Avivasa Emeklilik, ocak ayında gerçekleştirdiği atakla birlikte düzeltilmiş verilere göre 21,87 TL’ye kadar yükseldi. Sonrasında da dalgalı seyirle birlikte yatay bir hareket sergiledi. Hissenin yıl başından bu yana gerçekleştirdiği hareketin neticesinde oluşan bir taban bulunuyor. Özellikle 17,90 TL seviyelerinde oluşan güçlü bir destek söz konusu. Zaman zaman gerçekleşen satışlarla bu destek seviyesi test edilse de hisse yukarısında kalmayı başardı. Halihazırda F/K oranı 46,72 olan hissede yatırımcılar daha yüksek bir kârlılık beklentisiyle hisseyi tuttukları görülüyor.

Güçlü bir kağıt olduğu halde Garanti Bankası niye çıkmıyor? Öneriniz nedir?
Hakan Önder/Kahramanmaraş
Bankacılık sektörünün önemli oyunculardan biri olan Garanti Bankası, son altı yıldır zaman zaman yukarı ataklarda bulunsa da yaşanan satış baskısının ardından tutunamayarak geriliyor. Hisse, geniş bir bantta yatay hareket ediyor.

İşlem hacminin yüksek olması yabancı yatırımcının en fazla ilgi gösterdiği hisseler arasında bulunmasına imkan tanıyor. Halihazırda halka açık kısım içindeki payın yüzde 71,77’si yabancıların elinde. Yılbaşında bu pay yüzde 67,63 idi. Son sekiz aylık döneminde gerçekleşen alımlarla birlikte yabancılar net 730,5 milyon TL alım gerçekleştirdi. Yılın ilk yarısında kârını artıran banka, uzun vadeli takip edilmeye uygun bir görüntü arz ediyor.

Karel biraz çıkar gibi yapıyor sonra tekrar geriliyor. Hisseyle ilgili düşüncenizi paylaşır mısınız?
Onur Durmuş/Şanlıurfa
Karel, Aralık 2015’ten bu yana yatay kanal içinde hareket ediyor. Bu süre içindeki zaman zaman yaşanan ataklar satış baskısıyla karşılaşırken fiyatı da her defasında düştü. Son iki yıldır kârını azaltan Karel, altı aylık faaliyet döneminde ise kârını artırmış görünüyor. Esas faaliyet kârını düşüren şirketin dönem sonunda kârını yükseltmesinde finansal giderlerini düşürmesinin etkisi bulunuyor. Yatırımcının hisseye yönelik güçlü talepte bulunabilmesi için şirketin esas faaliyet kârını artırabilmesi önemli.

BİM niye sürekli geriliyor? Hep yükselişine alıştığımız hissenin düşüşü daha nereye kadar devam eder?
Sami Karabulut/Rize
Uzun süreli yükselen kanal içinde hareket eden hisselerden birisi olan BİM, son olarak nisan ayında düzeltilmiş verilerle en yüksek 62,85 TL’yi gördü ve sonrasında
geriledi. Düşüşün ardından hisse çıkış desteğinin altına kaydı. Geçmiş fiyat hareketlerinde de zaman zaman destek seviyesinin altına kaydığı ancak sonrasında toparlanarak tekrar uzun vadeli yükselen kanalına girdiği gözleniyor. Benzer durumun bu düşüş sonrasında da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği biraz da alıcıların ne denli istekli olduğu belirleyecek. Eğer geçmişte olduğu gibi alıcılar güçlenirse hissedeki çıkış da uzun vadeli kanal içindeki hareketini sürdürecektir.

Artı Yatırım Holding’i inceleyebilir misiniz? Alım için fırsat verebilir mi?
Barkın Çay/İstanbul
Borsada işlem gören birçok yatırım ortaklığı şirketleri, beklentilerini gerçekleştiremeyince sektör değiştirmek zorunda kaldı. Bu şirketlerin büyük kısmı yatırım holdingi statüsüne dönüştü.

Asya Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı da bu kapsamda sektör değiştirirken unvanını da Artı Yatırım Holding’e çevirdi. Ancak şirketin sektör değiştirmesi bilançosunda fazla bir değişime neden olmadı. Yine benzer bir mali yapıya sahip. Geçen yıl zarar eden şirket bu yılın ilk yarısında da zararını sürdürdü. Hissenin fiyatı da mali yapıya uygun olarak nominal değerinin altına kaydı. Bu şartlar altında hissede alım yapmak gereksiz risk anlamına gelecektir.

Merko’nun önünün açık olduğunu düşünmeme rağmen fiyatta beklenen çıkış bir türlü gelmiyor. Size göre sebebi nedir?
Orhan Ağırdemir/Erzincan

Bir hisseyle ilgili beklentiye girebilmek için şirketin gelir ve kârlılığını istikrarlı şekilde yükselttiğini görebilmek önemli. Eğer gelir ve kârlılık istikrarlı şekilde yükselmiyorsa hissenin düzenli şekilde artış kaydetmesi beklenmemeli. Geçen yıl gelirini düşüren Merko Gıda, cüzi miktarda kâr elde edebildi. Bu yılın ilk yarısında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre geliri arttı. Dönem sonunda ise geçen yıl zarar söz konusuyken bu yıl kâr söz konusu. Ancak bu kâr rakamını yeterli görmek mümkün değil. Öte yandan hissenin F/K oranı, 34,28 gibi hayli yüksek bir seviyeyi işaret ediyor. Çıkış için şirketin kârını artırabilmesi şart.

Çelebi’nin düşüşü abartılı değil mi? Daha nereye kadar düşecek? Buradan tekrar yukarı çıkış zamanı gelmedi mi?
Ahmet Aktaş/Çanakkale
Çelebi Hava Servisi, düzeltilmiş verilere göre geçtiğimiz yıl kasım ayında en yüksek 37,44 TL’yi test etti ve sonrasında geriledi. Hissedeki düşüş günümüze kadar devam ederken şimdilerde 19,70 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Bu süre içinde gerçekleşen ataklar sonuçsuz kalırken düşüş devam etti. Düşüşte özellikle yabancı satışlarının etkisi hissediliyor. Yılın ilk günü halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 70,41 seviyesindeyken 25 Ağustos günü oran yüzde 46’ya geriledi. Yılın sekiz ayında toplamda 40 milyon TL tutarında net satış gerçekleştirildi. Yabancı satışlarının devam etmesi hissedeki düşüşün sürmesinde etkili olacak.
0

  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL