Halka arz gelirini üretime yatıracak

14 Temmuz 2022
Ayşegül Sakarya Pehlivan asakarya@ekonomist.com.tr

Kısa bir süre önce borsaya açılan kapı, pencere ve cam üreticisi Europen, halka arzdan gelen 550 milyon TL civarında fonu yeni yatirıma harcayacak. Europen Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Hatipoğlu, ilk etapta ayna fabrikası kuracaklarını belirtiyor.

10 – 23 Temmuz 2022 tarihli sayıdan

Yaklaşık 57 yıl önce temelleri Eskişehir'de bir cam dükkanıyla atılan Europen, bugün beş fabrikasında ürettiği cam, kapı, pencere ve ayna ürünlerini 34 ülkeye ihraç ediyor.

Haziran başında borsaya açılarak önemli bir adım atan şirket, halka arzdan gelen sermaye gücüyle yeni fabrika yatırımlarına odaklanacak.

Halka arzdan gelen 550 milyon TL civarında fon ile yeni fabrika yatırımları yapacaklarını söyleyen Europen Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Hatipoğlu, "2023'te de 5 milyon Euro'luk bir yatırımla bir ayna fabrikasına başlayacağız.

Bu fabrika 70-80 kişiye istihdam yaratacak. Halka arzdan elde ettiğimiz geliri yeni fabrikalara ve yeni fabrikaların işletme sermayelerine aktaracağız" diyor.

IKEA'NIN CAMLARINI ÜRETİYOR


Ikea, Fruil, Smeg gibi dünyanın en büyük firmalarına işlenmiş cam ihracatı yapan şirketin bir mobilya camı fabrikası tamamen Ikea'ya çalışıyor. Dünyadaki tüm Ikea mağazalarına cam ürünleri yaptıklarını belirten Nebi Hatipoğlu, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Talebe yetişemiyoruz.

Çin'de iki firmadan, bir de bizden ürün alıyorlar. Ayrıca Avrupa'daki yapı marketlere kapı ve pencere gibi çok yüksek miktarlarda bitmiş ürün yapıyoruz."

Şirket diğer taraftan kapı pencere üretimi için yatırım yapıyor. Halihazırda kapı ve pencere üretimi için 30-35 milyon TL'lik bir projenin inşaatı devam ediyor.

Tesisi eylül ayında bitirmeyi planladıklarını belirten Nebi Hatipoğlu, "Terzi usulü olarak tabir ettiğimiz özel ölçü kapı ve pencere üretimine odaklanmayı planlıyoruz. Bunun için yatırımlarımız devam edecek" diyor.

2022 yılını yüzde 20 büyüme ve 2,7 milyar TL ciroyla kapatmayı hedefleyen şirket, cirosunun yüzde 73'ünü 34 ülkeye ihraç ediyor. Bu ihracatın yüzde 95'i de Avrupa ülkelerine yapılıyor.

GES YATIRIMI YAPIYOR


Son dönemde şirketlerin gündemindeki önemli sorunlardan birinin de enerji fiyatları olduğunu söyleyen Hatipoğlu, aylık elektrik faturalarının son bir yılda 5,5 kat arttığının altını çiziyor. Enerji faturalarını hafifletmek için Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımlarına ağırlık veren şirket, geçen yıl 11 megavat GES anlaşması yaptı.

Projenin ilk etabı ağustos sonunda devreye girecek. Yıl sonuna kadar bu 11 megavatın tamamen devreye alınması planlanıyor. 7,5 milyon dolarlık bu yatırımla toplam elektriğin yüzde 25'i karşılanacak. Şirket, 20 megavat daha yatırım yapmayı planlıyor.

“DÖRDÜNCÜ KUŞAĞIMIZ İŞE BAŞLADI"


“İşimizin temellerini 1965 yılında dedem Eskişehir'de bir cam dükkanıyla attı. Daha sonra Eskişehir'de Şişecam bayiliği aldık. 1984'e kadar ticaretle devam ettik. 1984 yılında babamla birlikte ısı cam fabrikası kuruyorlar. Bizim temelimiz aslında camcılık. Bugün geldiğimiz noktada buzdolabı, mobilya, fırın camları ayrı fabrikalarda üretiliyor.

1997 yılında da profil ve plaka üretimi ile plastik işine girdik. Daha sonra da kapı ve pencere imalatı başladı. Yavaş yavaş büyüttüğümüz aile işimiz bugün bin 600 kişinin çalıştığı ve bin fabrika ile faaliyet gösteren bir işletmeye ulaştı. Ben üçüncü kuşağım ve şu an dördüncü kuşak yeğenlerim de fabrikalarda çalışmaya başladılar"

Ayşegül Sakarya Pehlivan




Diğer Yazıları