DOLAR
34,95
0,17%
DOLAR
EURO
36,76
0,37%
EURO
GRAM ALTIN
2976,55
-0,98%
GRAM ALTIN
BIST 100
10125,46
0,66%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

"Kadını yerelde güçlendireceğiz"

KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, “Önümüzdeki dönemde Anadolu’ya daha fazla dokunabilmeyi amaçlıyoruz. Kadını yerelde güçlendireceğiz” diyor.

07 Ocak 2024 | 18:55
"Kadını yerelde güçlendireceğiz"

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 2024 yılında dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yeşil iş başlıklarına odaklandı. KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, "Önümüzdeki dönemde Anadolu'ya daha fazla dokunabilmeyi amaçlıyoruz. Kadını yerelde güçlendireceğiz" diyor.

24 Aralık 2023 - 06 Ocak 2024 tarihli sayıdan

Yaklaşık 150 bin kadın girişimcinin olduğu Türkiye, AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça alt sıralarında kalıyor. Oysa McKinsey'nin raporuna göre kadın girişimciler iş yaratan, yenilikçiliği teşvik eden ve eşitsizlikleri azaltan çarpan etkileri yaratmalarının yanı sıra 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 13 trilyon dolar ekleme potansiyeline sahipler.

Türkiye'deki kadın girişimcilerin, global dünyada rekabet edebilecek fırsatlara sahip olmasını sağlamak ve bu sayıyı artırmak için çalışan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 2024 yılında dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yeşil iş başlıklarına odaklandı. Bu konulara daha çok ağırlık vereceklerini söyleyen KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, "Önümüzdeki dönemde Anadolu'ya daha fazla dokunabilmeyi amaçlıyoruz. 

Türkiye'nin yedi bölgesindeki kadın girişimci dernekleriyle bir araya geleceğiz. Bu bölgelerde çalıştaylar düzenleyerek ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde olarak kadını yerelde güçlendireceğiz" diyor. Bezircioğlu ile kadın girişimciliği gelecek perspektifini ve yeni dönem projelerini konuştuk.

Türkiye'de kadın girişimciliğin geldiği tabloyu yorumlar mısınız? Dünyada gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

Türkiye'de yaklaşık 150 bin kadın işveren var diyebiliriz. Tüm işverenler arasında yüzde 11,5'lik bir orana sahip. Dünya genelinde kadın girişimci oranı ise yüzde 34 seviyesinde, biz bu oranın oldukça gerisindeyiz. Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika, kadın girişimciliğini teşvik eden daha gelişmiş ekosistemlere sahip. Biz de Türkiye'deki kadın girişimcilerin, global dünyada rekabet edebilecek fırsatlara sahip olmasını sağlamak ve bu sayıyı artırmak için çalışıyoruz.

Türkiye'nin ikinci yüzyılında kadın girişimciliğinin gelişmesi konusunda ne gibi adımlar atılmalı?

Kadının hayatın her alanında güçlendirilmesi bugün Türkiye'nin gündemindeki en önemli konulardan biridir. Eğitimde, istihdamda, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda kadınlara fırsat eşitliği sağlanmalı. Kadınların ve kız çocuklarının geleceğe dönük olarak ekonomik ve sosyal açılardan güçlendirilmesi için dijitalleşme, yeşil gündem ve küresel tehditlerle mücadele politikalarında ve her aşamada toplumsal cinsiyete dayalı büt-çeleme gerekiyor. 

Nüfusunun yarısını oluşturan kadınları kalkınma sürecine eşit koşullarda katmadan, sosyal ve siyasi yaşamda kadınların eşit koşullarda temsil edilmesini sağlamadan ve başta yaşama hakkı olmak üzere onların temel haklarını güvence altına almadan Türkiye ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan dünyada hak ettiği konumu elde edemeyecektir.

Dijital ve yeşil dönüşümle şekillenen iş dünyasında, kadınların bu değişime adaptasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz kadın girişimcilerin dijitalleşmesine çok önem veriyoruz. Bunun için Pusula online eğitim platformuna 'dijitalleşme' eğitim modülü ekledik. Yeni eğitim modülü ile kadın girişimcilerin ve girişimci adaylarının dijital becerilerini artırmaları ve dijital dönüşümlerini gerçekleştirmeleri amaçlanıyor. Bu yıl teknoloji ve dijitalleşme eğitim komitemizle birlikte bu konuya daha fazla ağırlık vereceğiz. 

Bizim gelecek 20 yıl için gündemimizde çok önemli bir başlık daha var: Bu da sürdürülebilirlik ve yeşil iş. Kadının üreterek, varlığını özgürce ortaya koyarak tüm karar süreçlerinde etkin rol aldığı bir dünya hayal ediyoruz ve bu dünyayı yaratmaya odaklandık. Bu hedefimizi hayata geçirirken yeşil iş prensiplerini uygulamak önceliğimiz olacak.

Anadolu'da kadın girişimciliğin geldiği noktayı değerlendirir misiniz? Anadolu'dan daha fazla başarılı kadın girişimci hikayelerinin çıkması için nasıl bir teşvik modeli uygulanmalı?

Teşvik ve destek programlarının geliştirilmesi, girişimcilikle ilgili kuluçka merkezleri kurulması çok önemli. Yeni girişimlerin büyümesi ve ölçeklenmesi için mekanizmalar kurulmalı. Girişimciliğin bir kültür olarak benimsenmesine ihtiyaç var. Girişimciliğin tohumlarını daha okullarda atmaya başlayarak yapabiliriz. 

Böylece özellikle gençler tarafından girişimciliğin bir kariyer hedefi olarak görülmesini sağlayabiliriz. Türkiye'de kadın girişimcilerin pay aldıkları yatırımlar 2020 yılı ve 2021 yılı arasında yüzde 30 artmış. Ancak görüyoruz ki kadınların toplam yatırımlardan aldığı pay yüzde 4'te kalmış. 

Katma değeri yüksek daha fazla start up'ı girişimcilik ekosistemine dahil edebilmemiz için, sektörü besleyecek bir yatırımcı ilgisini oluşturmamız gerekiyor. Bunun için melek yatırımcıların sayısını artırmak da önem taşıyor.

KAGİDER'in Anadolu'ya yönelik 2024 yılında gerçekleştireceği projeler nelerdir?

Önümüzdeki dönemde Anadolu'ya daha fazla dokunabilmeyi amaçlıyoruz. Anadolu illerinde yaşayan gençler ve kadın girişimcilerin geleceğe dair beklentilerini dinleyerek daha yakın temaslarda bulunacağız. Türkiye'nin yedi bölgesindeki kadın girişimci dernekleriyle bir araya geleceğiz. Bu bölgelerde çalıştaylar düzenleyerek ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde olarak kadını yerelde güçlendireceğiz.

Kadın girişimci adayları için fırsat olarak sayabileceğiniz yeni iş modelleri hakkında bilgi verir misiniz?

KAGİDER olarak Ipsos ile gerçekleştirdiğimiz 'Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi' çalışmasında araştırmaya katılan kadın girişimcilerin kurdukları şirketlerin faaliyet alanları incelendiğinde, önde gelen sektörlerin yüzde 24 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 20 ile imalat olduğu görülüyor. Önümüzdeki dönemde kadın girişimcilerin e-ticaret alanında daha etkin yer alacağını düşünüyoruz. Ayrıca tarımda ve yeşil ekonomide kadın girişimcilerin daha aktif faaliyet göstereceğini öngörüyoruz.

KAGİDER olarak 2024 yılında yapacağınız projeleri açar mısınız?

2024 yılında da hiç durmadan projeler gerçekleştirmeye, eğitim ve mentorluk çalışmalarımıza devam edeceğiz. KAGİDER olarak depremden etkilenen bölgelerdeki kadınların, kadın girişimcilerin tekrar ayağa kalkması için ilk tohumları attık; 2024 yılında gerek Hatay gerekse Kahramanmaraş illerinde özel sektörden paydaşlarımız ile kadınların ekonomiye dahil olması, girişimci olmaları ve işlerini tekrar ayağa kaldırmak üzere projelerimizi hayata geçireceğiz. 

Balkanlar ve Türkiye'de kadın girişimcilerin yeşil dönüşümü odaklı yeni bir uluslararası projeye başladık; 2024 yılında projemiz kapsamında çeşitli eğitimler ve odak grup çalışmalarımız olacak. Yurtdışında KAGİDER'in adını daha fazla duyuracağız. ABD ve Avrupa'da güçlü iş birliklerimiz var. AB'de daha aktif olacak, doğru partnerlerle Afrika pazarlarında da KAGİDER'i güçlendireceğiz.
 

0


  • ALTIN GRAM - TL 2976,55 -0,98%
  • ALTIN ONS 2648,82 -1,16%
  • BIST 100 10125,46 0,66%
  • DOLAR/JAPON YENI 153,659 0,65%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,42361 0,0724%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 104,5 -0,1932%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,9519 0,1703%
  • EURO/DOLAR 1,0504 0,3482%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7644 0,3705%
  • STERLIN/DOLAR 1,26194 -0,39033%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL