Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Altına yönelim devam edecek

24 Ekim 2019
Altına yönelim devam edecek

İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, yatırımcıların altına, Eurobond'lara ve TL cinsi kısa vadeli enstrümanlara yöneldiğini söylüyor. Altının alternatif olmayı sürdüreceğini kaydeden Eraslan, "Yatırımcılar risk iştahlarına uygun pozisyon almalılar" diyor.





CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr





Eylül 2019 itibarıyla 46,5 milyar TL'lik portföy büyüklüğüne ulaşan İş Portföy, hem yatırım ve emeklilik fonlarında hem de gayrimenkul yatırım fonu (GYF) ile girişim sermayesi yatırım fonunu (GSYF) kapsayan alternatif yatırım araçlarında büyümesini sürdürüyor.





Şirketin GSYF'de büyüklüğü 260 milyon TL'ye, GYF'de büyüklüğü ise 1,7 milyar TL'ye ulaştı. İş Portföy, son olarak Quasar İstanbul'daki rezidans ve ofisleri 1 milyar 170 milyon TL bedelle GYF'ye dahil etti.





Biz de bu vasıtayla geçen hafta İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan ile bir araya geldik. Eraslan ile hem İş Portföy'ü hem de Barış Pınarı Harekatı ile hareketli günlerden geçen piyasalardaki son gelişmeleri konuştuk.





Piyasalardaki son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Son dönemde enflasyon, cari işlemler dengesi ve yurtdışı piyasalardaki gelişmeler olumlu seyrediyor. Bunun sonucu olarak da Merkez Bankası faiz indirim sürecine girebildi. Piyasadaki tüm aktörler de faiz indirimini çok olumlu karşıladı. Hem mevduat hem de kredi faizleri aşağıya gelebildi.





Önümüzdeki dönemde ekonomiyle ilgili bu ana trendin değişmesini beklemiyorum. Mali disiplinin korunması halinde enflasyondaki ve faizdeki düşüşün mümkün olduğunu düşünüyorum.





Hem bu sürecin gerçekleşmesi hem de yurtdışı finansal koşulların destekleyici olması durumunda ise büyümenin hedeflere yaklaşması beklenebilir.





Barış Pınarı Harekatı da dikkate alındığında gelişmekte olan piyasalara ve Türkiye'ye para girişinde durum ne olur?
Barış Pınarı Harekatı, haklı olarak yaptığımız bir operasyon. Ancak şimdilik durdurulan harekata karşı dünya basınında çok olumsuz anlatımlar var. Bu anlatım sürdüğü müddetçe, Türkiye'nin uluslararası piyasalardan çok büyük bir kaynak temin etmesi zor. Ama bu durumun uzun süre devam etmesini beklemiyorum.





Türkiye önemli bir ülke ve sınır güvenliği için yaptığı bu operasyonu muhataplarına doğru aktaracak, Türkiye aleyhine yürütülen kampanyalar da azalacaktır. Kısa süre içinde yeniden ekonomiyi, ticareti, Türkiye'deki potansiyeli konuşmaya başlarız.





Borsa ve döviz piyasasında beklentiniz nedir?
Uzun süredir Türkiye borsasının fiyatı, benzer ülkelerin borsalarına göre fiyat/kazanç (F/K) ve piyasa değeri/ defter değeri (PD/DD) gibi rasyolarda oldukça düşük. Uzun dönemde borsadan kazanç elde edilmesini mümkün görüyorum.





Döviz piyasası için ise Türkiye'nin ciddi şekilde dövize yatırım yapılan bir ülke olduğunu söylemeliyiz. Olumsuz beklentisi olan tüm yatırımcıların dövizde olduğunu düşünüyorum. İhtiyaç oldukça da dövizlerini bozduruyorlar. Piyasada bundan daha fazla dolarizasyon olabilmesi için koşulların çok ağırlaşması gerekiyor. Böyle bir durumu öngörmüyorum.





Altındaki yükseliş sürer mi?
Ülkeler arasında yeni bir denge arayışı var. Bu, uluslararası ilişkilerin zaman zaman gerilmesine neden oluyor. Bu gerginlik de yatırımcıların altına yönelmesini tetikliyor. Dünyadaki konjonktür böyle sürerse, bunun üzerine FED'in düşük faiz politikasını da eklersek, altının iyi bir alternatif olmaya devam edeceği kanaatindeyim.





"FED'İN POLİTİKASI TÜRKİYE'NİN LEHİNE"
"ABD'de büyümeye yönelik ciddi endişeler var ve FED de bu endişeleri para ve faiz politikasına yansıtıyor. FED'den beklentimiz önümüzdeki dönemde de faiz indirimine devam etmesi. Bu da Türkiye gibi dış kaynağa ihtiyaç duyan ülkeleri çok olumlu etkiliyor.





Çünkü hem dış borcumuz hem de yeni borç alma isteğimiz var.

Piyasadaki bol para-düşük maliyet denklemi Türkiye'nin lehine olacaktır. Mevcut konjonktür de bu durumun devamına işaret ediyor."





Peki, 24 Ekim'de TCMB'den nasıl bir adım gelebilir?
Bu zor süreçte tahminde bulunmak kolay değil. TCMB, verileri ve gelişmeleri değerlendirerek en doğru kararı verecektir.





Yatırımcılara ne öneriyorsunuz?
Her yatırımcı özel ve her birinin beklentisi de diğerinden çok farklı. Yatırımcılar, bir yatırım kuruluşuyla yatırımcı karakter testi analizi yapmalı, risk iştahlarına uygun pozisyon almalı ve ihtiyaçlarına uygun ürünü tercih etmeliler.





İş Portföy için 2019 nasıl geçiyor?
2019, sektör ve İş Portföy için iyi geçiyor. Eylül 2019 itibarıyla portföy büyüklüğümüz yılbaşından bugüne yüzde 39,5 büyümeyle 46,5 milyar TL'ye ulaştı. Bunun yaklaşık 20,1 milyar TL'lik kısmı BES, 20,8 milyar TL'lik kısmı yatırım fonlarından meydana geliyor.





Geriye kalanı ise özel portföy yönetim işimizden kaynaklanıyor. Hem yatırım ve emeklilik fonlarında hem de GYF ile GSYF'yi kapsayan alternatif yatırım araçlarında iyi işler yapıyoruz. 2019'u yaklaşık 50 milyar TL'lik portföy büyüklüğüyle kapatacağımızı öngörüyoruz.





Türkiye'de yatırım fonu piyasası ne durumda?
Yatırım fonu piyasasının geçmişi 1985'e dayanıyor. Ülkemizde ilk yatırım fonunu İş Bankası kurdu. Bu işin öncülüğünü 1985'ten beri biz yapıyoruz. O günden bugüne yatırım fonunda arzu ettiğimiz büyüklüğe gelemedik. Ancak 2019'u da gayet iyi geçirdik.





Yatırım fonu piyasasında yatırımcılar ne tarafta yoğunlaşıyor?
Yatırımcıların son dönemde özellikle TL cinsi kısa vadeli enstrümanlara yöneldiğini gözlemliyoruz. Çünkü şu an bu taraftaki getiriler cazip ve risk düşük. Altın fonuna da çok büyük bir ilgi var. Altının fiyatı yükselmeye devam ediyor ve yatırımcılar altın fonuna yatırım yaparak doların getirisini de elde etmiş oluyorlar.





Ayrıca Türk şirketlerinin çıkardığı Eurobond'lara yatırım yapan fonlarımıza da son dönemde ilgi fazla. Bunun nedeni bu ürünlerin getirisinin döviz bazında oldukça yüksek olması. Bu fonlar dolar birikimi olan yatırımcılar için iyi bir alternatif sunuyor. Bu tablonun önümüzdeki dönemde de hızlı değişmesini beklemiyor, büyümenin bu alanlardan geleceğini öngörüyoruz.





Fonlarınızda daha çok hangi hisseleri tercih ediyorsunuz?
Farklı kriterlere sahip fonlarımız var. Örneğin bazı fonlarımız sadece temettü ödeyen şirket hisselerine yatırım yaparken bazıları gelişme ve büyüme potansiyeli yüksek şirket hisselerine yatırım yapıyor. Stres altındaki şirket hisselerine yatırım yapan fonlarımız da mevcut.





Dolayısıyla her türlü yatırım fırsatına bakan fonlarımız var. Hisse senedi yatırımı yapmak isteyen yatırımcılara yatırım fonlarımızı kullanmalarını öneriyorum. Böylece hisse piyasasında oldukça güvenli kararlar verebilirler.





"Gayrimenkul ve girişim fonlarımız büyüyor"
"GSYF'mizin büyüklüğü 260 milyon TL'ye ulaştı. Bu fonumuzla yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyoruz. Şu ana kadar Sivas ve Tokat'ta 42 MW gücünde üç farklı rüzgar enerjisi santraline yatırım yaptık.





Ayrıca 43 MW gücünde bir hidroelektrik santraline yatırım konusunda da mutabakata vardık. SPK'ya başvurduk. Bu yenilenebilir enerji fonumuzdan yaklaşık 100 milyon TL'lik büyüklük bekliyoruz.





GYF'mizin büyüklüğü ise 1,7 milyar TL'nin üzerine çıktı. Pazar payımız yüzde 30'larda. Son olarak da Quasar İstanbul'daki rezidans ve ofisler GYF'miz çatısı altına girdi."


0


  • ALTIN GRAM - TL 2489,45 1,07%
  • ALTIN ONS 2380,44 0,81%
  • BIST 100 9530,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 154,276 -0,066%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,37513 -0,14958%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 94,26 0,1011%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,5259 0,4394%
  • EURO/DOLAR 1,0683 0,0932%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7507 0,5416%
  • STERLIN/DOLAR 1,24671 0,108%
Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL