Bist 100
9530,47
0%
Bist 100
Dolar/TL
32,5259
0,4394%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7507
0,5416%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0683
0,0932%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2489,45
1,07%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Faiz indirimi sürerse sektör rahatlayabilir

07 Eylül 2019
Faiz indirimi sürerse sektör rahatlayabilir

İnşaat sektörünün yarım asırlık markası Mesa, yaşanan daralmaya rağmen projelerini sürdürüyor. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, düşen faizler nedeniyle gayrimenkulün mevduata göre daha iyi getiri potansiyeli taşıdığını savunuyor.





levent Gökmen DEMİRCİLER
lgokmen@ekonomist.com.tr





Türkiye'de markalı konut denilince ilk akla gelen markalardan biri olan Mesa, sektörde 50'nci yılını kutluyor. Ana faaliyet alanı olan inşaatta şu ana kadar 104 bin konut üreten marka sektördeki daralmaya rağmen projelerine hız kesmeden devam ediyor.





İnşaat dışında kalıp üretiminden doğrama üretimine, site yönetiminden ziraate kadar farklı alanlarda faaliyetler yürüten Mesa, 2018 yılında 1,6 milyar TL'lik ciro yaptı.





İnşaat sektöründeki daralma nedeniyle bu yılı 1,4 milyar TL ciro ile kapatmayı planlayan Mesa'nın çalışmalarını ve yatırım planlarını Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu ile konuştuk:





Düşme eğiliminde olan konut kredisi faizlerinin piyasalara etkisi nedir? Satışlarınızı artırıyor mu?





Olumlu olarak etkiliyor. Üst seviye konut alıcılarında etkili oldu. Mevduatlarda paralarını aynı seviyede tutmaya çalışıyorlardı, şimdi ise alınacak konut mevduatın getireceğinden fazla getireceği için alıyorlar. Önümüzdeki dönemde indirimlerin sürmesi halinde sektörde rahatlama artabilir.





Konut satışlarında önümüzdeki dönemde kıpırdanma olur mu?
Faiz biraz daha inerse kıpırdanma olur. Özellikle orta gelir grubunun kredili satışları artacaktır.





Mesa olarak şu ana kadar kaç konut ürettiniz? Konut üretimi dışında hangi alanlarda faaliyetleriniz bulunuyor?
50 yıldan bu yana 104 bin konut ürettik. Mesa olarak inşaat dışında dört alanda faaliyet gösteriyoruz. Mesa İmalat Sanayii şirketimiz her türlü betonarme kalıp yanında segment kalıp ve tünel kalıp imalatları yapıyor. Bina kalıplarından köprü kolanlarına kadar her türlü imalat ile Türkiye'deki tüm metroların segment kalıplarını imal ediyor.









Satışlarının yüzde 85'i Fransa, Hollanda, Almanya ve ABD'nin de aralarında yer aldığı 34 ülkeye ihraç ediliyor.





Mesa Doğrama, Mesa'nın projelerine ve bir miktarda Rusya'ya ihracat yapıyor. Mesa Alabanda ise Ankara'da kongre ve seyahat organizasyonları, uçak bileti satışı yapıyor. Konut Servis A.Ş. (KOSAŞ), 37 yıllık bir şirket.





Mesa'nın ürettiği konutların güvenliğinden temizliğine ve peyzajına kadar her alanda hizmet veriyor. Ayrıca oluşturduğumuz ziraat grubu ile altın çilek, yaban mersini ile birçok bitkinin ilk üretimlerini yapıyoruz. Yaptığımız tüm projelerin peyzaj işlerini KOSAŞ şirketi gerçekleştiriyor. Bu şirketler dışında Polonya'da, Özbekistan'da, Libya'da ve Rusya'da taahhüt ve yap-sat işleri yapan şirketlerimiz var.





Şu anda devam eden kaç projeniz var ve bunların toplam hasılat bedelleri nedir?
Tema İstanbul, Tema Bahçe, Mesa Cadde, Mesa Gökada, Yeşilyaka Koru, Yeşilyaka Su, Çubuklu28, Çubuklu Orman, Mesa Park Mozaik, Demirbükü Bodrum, Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adası'nın da aralarında yer aldığı toplam hasılat bedeli 6,9 milyar TL olan 13 projenin yapımına devam ediyoruz.





Bu projeler arasında Ankara'da şehit ailelerine konut projemiz de bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ürettiğimiz 200 konutluk bu projeyi Aslan Yapı, Mesa, Caba ortaklığında kendimiz finanse ederek yapıyoruz. Ayrıca Polonya Varşova'da 450 konut yapıyoruz. Bu projelerle toplam 3 bin 100 yeni konut daha üretmiş olacağız.





Önümüzdeki dönemde planladığınız projeleriniz var mı? Varsa detayları neler?
Çubuklu sırtlarında 1 milyon metrekare alan üzerinde yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanına sahip bir rezidans ve villa projesi planlıyoruz. Çalışmalarına devam ettiğimiz bu projenin detayları iki yıl içinde netleşecek.





Çengelköy'de Boğaz manzarasına sahip 70 konutluk projemiz ile Çubuklu Orman projesinin devamında 200 konutluk bir diğer projemiz ruhsat aşamasında. Bu projeler dışında sektörde taşlar yerine oturana kadar Ankara'da ve İstanbul'da yeni proje düşünmüyoruz.





Sizce gayrimenkul sektöründe ne zaman taşlar yerine oturur?
Nüfus artışı ve konutların eskimesiyle oluşan yeni konut talebi, kentsel dönüşüm gibi sebeplerden ülkemizde konut talebi hep olacak. Şu anda sektörde balon olarak tabir edilen konutlar hep aynı seviyede müşteriye hitap eden konutlar.





Türkiye'de konut ihtiyacı olan kesime yönelik konutlar üretilmesi gerekiyor. İhtiyaç sahibinin konut almasını imkansız hale getiren arsa bedelleridir. Bu yüzden devletin arsa konusuna el atması lazım.





Yurtdışında projeler üretmek üzere çalışmalar yapıyorsunuz. Hangi ülkelerde ne gibi planlarınız var?
Libya'da Derne ve Trablus'ta işlerimiz vardı ama ülkedeki karışıklıklar nedeniyle askıya almak zorunda kaldık. Libya pazarı bir gün muhakkak düzelecektir. Rusya pazarına odaklandık. Moskova'da Kremlin'in karşısında bir merkezimiz var.





Orada takip ettiğimiz ihaleler var ve yıl sonuna kadar Rusya'da 1-2 iş alacağımızı düşünüyorum. Romanya Bükreş'te ve Belarus'ta birkaç proje için görüşmelerimiz var. Yıl sonu itibariyle birkaç ülkede taahhüt işleri yürütüyor oluruz. Türkiye piyasasındaki daralma nedeniyle çalışanlarımızı işten çıkarmadan yola devam edebilmek için yurtdışı işlere yöneldik.





Polonya Varşova'da toplam 450 konuttan oluşan üç etaplı bir yap-sat projesinin üretimine devam ediyoruz. Orada toplam 600 konutluk iki yeni yap-sat projesi için hazırlıklarımız sürüyor. Özbekistan'da 2 bin 500 konutluk bir projenin inşaatının yürütülmesinden sorumluyuz. İlerleyen dönemde orada yüklenici ve yap-satçı firma olarak proje üretme hedefindeyiz.





2018 cironuz neydi, bu yıl ne kadar ciro hedefliyorsunuz?
Geçtiğimiz yıl 1,6 milyar TL'lik ciro yapmıştık. Bu yılı ise inşaattaki daralma nedeniyle 1,4 milyar TL ciroyla kapatacağımızı düşünüyorum.





Yassıada projesini de yürütüyorsunuz. Orada son durum nedir? Proje ne zaman tamamlanacak?
Yatırımı ve gelecekteki işletmesi TOBB bünyesindeki GTİ tarafından yapılan Yassıada projesini bu yıl içinde tamamlamaya çalışıyoruz. Ada şartlarının yarattığı sıkıntılar ve korunması gereken eski yapıların varlığı inşaat sürecinin uzamasında rol oynuyor.





Mevcut yeşil dokunun geliştirilmesi, kayalık zeminde yetişkin ağaçlarla ağaçlandırma yapılması projenin bir başka zorluğu. Bu çalışmalar ancak karadan taşınan yüzlerce kamyon bitkisel toprak, bitki ve ağaç ile gerçekleştiriliyor.


0

Günün En Çok Okunanları
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL