Bist 100
9716,77
-0,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4911
-0,166%
Dolar/TL
Euro/TL
34,8521
0,1144%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,0728
0,2795%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2436,68
0,57%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Video konferans pazarı büyümeyi sürdürecek

17 Temmuz 2020
Video konferans pazarı büyümeyi sürdürecek
Salgın döneminde şirketlerin video konferans uygulamalarına olan talebi arttı. Pazarın büyüklüğünün 2020 sonunda 6,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Normalleşme sürecine girilse de kullanım devam edecek gibi. Bu da yeni yatırımlar getiriyor.

GÖZDE YENİOVA SAYLAK
gyeniova@ekonomist.com.tr

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle şirketlerin evden çalışma sistemine geçmesi, belli alanlardaki teknolojinin kullanımında artışı da beraberinde getirdi. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, şirketlerin video konferans uygulamalarına olan ilgisi ve talebi, daha önceki dönemlere kıyasla beş kat arttı.

Video konferans küresel pazar büyüklüğü 2019'da 3,85 milyar dolardı. 2020 sonuna kadar ise 6,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Araştırma şirketi Gartner, 2022'de tüm iş toplantılarının yüzde 40'ının sanal sistemler ve gelişmiş analitik sayesinde gerçekleşeceğini söylüyor.

PAZAR BÜYÜYOR


Her ne kadar 1 Haziran itibarıyla normalleşme sürecine geçilse de uzaktan video konferans sistemleriyle toplantı ve görüşmeler sürüyor. Bu dönemde şirketler ve kamu kurumları, gruplar arası toplantılardan genel kurullara ve hatta iş görüşmelerine kadar pek çok alanda video konferans teknolojilerine başvuruyor.

Bu nedenle Microsoft Teams, Zoom, Webex, Skype ile Skype for Business, Google Meets ve Bluejeans gibi platformlar, işletmeler için haberleşmenin önemli birer parçası haline geldi. Ayrıca video bazlı iletişim platformları, yazılı sohbetten dosya ve kaynak paylaşımına, anketlere, ekran paylaşımına ve beyaz tahta uygulamalarına kadar birçok interaktif özellik de sunuyor.

Önümüzdeki süreçte de bu eğilimin sürmesi bekleniyor. Koronavirüs salgını öncesi dönemde Cisco'nun Webex platformu üzerinden her ay yaklaşık 6 milyar dakika toplantı yapılıyordu ve ayda yaklaşık 130 milyon kişi Webex ile iletişim kuruyordu. Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında toplam toplantı süresi 14 milyar dakika oldu, nisan ayında ise 25 milyar dakikayı buldu. Nisan ayındaki toplam katılımcı sayısı ise 500 milyon kişiyi aştı.

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR


Mart ayı verileri ele alındığında, dünya çapında Microsoft Teams uygulaması üzerinden bir günde yapılan görüşme miktarı üç katına çıktı ve 900 milyon dakikadan 2,7 milyar dakikaya yükseldi. Telefon ve tabletlerdeki mobil kullanımı da önceki aylara göre dört katına çıktı. Nisan ayında 34 milyon Teams toplantısı yapıldı.

Microsoft Genel Müdür Vekili Murat Yılmaz, bu artışla eş zamanlı olarak, maliyet ve ölçek ekonomisini düşünen şirketlerin bulut teknolojilerine daha fazla yatırım yapmaya başladığını da kaydediyor. Yılmaz, şu anda dünyada 75 milyon kişinin günlük iş operasyonlarını Teams üzerinden yürüttüğüne işaret ediyor ve talebin devamını bekliyor.

Bu talebe bağlı olarak platformlara yenilikler ekleniyor. Murat Yılmaz, bunları şöyle açıklıyor: ''Şu an Teams'te 49 kişiye kadar ekranda gösterme ve 10 bin kişiye kadar canlı yayın yapma olanağı sunuyoruz. Grup konuşmalarında kişi sayısını 100'den 250'ye çıkardık.

Skype entegrasyonuyla Teams'e yeni canlı yayın yetenekleri ekledik. Randevularda zamanlama yönetimi sunuyoruz. Dosya ve belge paylaşımı yapılabiliyor. Ayrıca eğitim kurumları için de el kaldırmayı algılama, yoklama alma gibi yeni özellikler sunduk. Teams'te siber güvenlik tehditlerine karşı tüm veriler korunuyor."

ZOOM'DAKİ SIÇRAMA


Bir diğer video konferans çözümü olan Zoom'un küresel olarak aralık ayında günlük 10 milyon olan toplantı katılımcı sayısı mart ayında 200 milyonu, nisan ayında 300 milyonu aştı. Zoom Video Communications Gelişen Pazarlar Pazarlama Müdürü Emrah Aydın, Zoom'un kişisel görüşmeler ve iş dünyası için kullanıldığını ama kamuya ve eğitime özel çözümler de sunduğunu kaydediyor.

Bu süreçte Zoom güvenlik alanına da yatırım yaparak Keybase şirketini satın aldı. Emrah Aydın, satın almayı 7 Mayıs'ta tamamladıklarını söylüyor. Bu satın alma ile uçtan uca şifreleme özelliğine geçişi sağlamak amacıyla Keybase ekibinin şifreleme ve güvenlik uzmanlığının Zoom bünyesine taşınacağını da belirtiyor. Aydın, "Üzerinde çalışacağımız ilk konu, Zoom platformuna uçtan uca şifreleme getirmek olacak'' diyor.

DESTEK TEKNOLOJİLER


Video konferansa yardımcı teknoloji araçları da bu dönemde talep görüyor. Şirketlere, iş arkadaşları, iş ortakları, proje ekipleri veya müşterileriyle tek bir link üzerinden işbirliği yapma olanağı sunan Yealink de bunlardan biri.

Yealink video konferans sistemi, ses, ekran paylaşımı ve video görüntüsüyle toplantıları ve uzaktan eğitimleri mobil hale getirerek 2 bin katılımcının eş zamanlı görüşmesini destekliyor.

Bircom da video konferans, sesli konferans ve kurumsal kulaklık çözümleri sunuyor. Bircom CEOsu Can Ilkhan, ''ANC özellikli kurumsal ofis kulaklıklarımız, çoklu görüşme olanağı sunan sesli konferans ve video konferans çözümlerimizle evden ya da dışarıdan profesyonel çalışma ortamları sunuyoruz'' diye konuşuyor.

GELECEK TRENDLERİ NELER?


Pazarda gelişim sürerken gelecekte trendlerin neler olacağı da merak konusu. Beklentilere göre, web konferans için tasarlanmış masaüstü cihazların kullanımı artacak. Bunların getirdiği yüksek görüntü kalitesi, kullanım kolaylığı, konferanslarda PC ve dizüstü bilgisayar kullanımını ikinci plana atacak.

Yeni düzende pek çok görüşmenin internet üzerinden yapılacağı göz önünde bulundurulduğunda, bir web konferansın yüz yüze görüşmeye en yakın olacak şekilde tasarlanması da kaçılmaz olacak. Yüksek kaliteli video, beyaz tahta kullanımı, not alma, anket yapma gibi çeşitli iş yüklerinin aynı ara yüz üzerinden verimli şekilde yapılması önemini koruyacak.

Ofislerin ev ortamına taşınmasıyla toplantıya bir laptop veya PC kamerasından katılmak ile profesyonel masa üstü video konferans cihazından katılmak arasındaki bariz farklar da daha açık ortaya çıkmaya başladı. Bu tarz cihazların kullanımı artacak. Online toplantıların bir avantajı olarak yapay zeka yeteneklerini konferanslara dahil edebilen, çok daha kullanışlı ve içgörü sahibi olan platformlar öne çıkmaya başlayacak.



DİDEM DURU / CİSCO TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
‘’YATIRIMLAR DEVAM EDECEK’’

'Cisco olarak işbirliği ve konferans teknolojilerinde yeni yatırımlara devam edeceğiz. Webex, video öncelikli, kolay yönetime sahip, yüksek güvenlikli ve toplantıya dair tüm iş yüklerinin tek bir platformdan yapılabildiği, toplantı sonrası analitik bilgileriyle şeffaflık sağlayan oldukça dinamik bir platform.

Bunun yanında yapay zeka ve makine öğrenimi yardımıyla yüz tanıma özellikleri, toplantı sırasında konuşulanların toplantı bitiminde yazılı olarak otomatik dökümü, dijital asistanla konuşarak toplantı notlarına eklemeler yapmak Webex ile mümkün olacak. Yeni özellikler eklendikçe hızlı bir yazılım güncellemesiyle kullanıcılar bu olanaklardan yararlanabilecek.

Açık API'lar yardımıyla Webex ile entegre olan pek çok kurumsal düzeyde yazılım ve konuşma botu halihazırda geliştirildi. Daha da fazlası mümkün olacak. Aynı şekilde Webex yazılımıyla entegre çalışan video cihaz portfolyomuz da güncellenmeye devam edilecek.''
0


  • ALTIN GRAM - TL 2436,68 0,57%
  • ALTIN ONS 2332,69 0,71%
  • BIST 100 9716,77 -0,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 155,633 0,184%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36637 -0,29044%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 92,275 -0,0407%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4911 -0,166%
  • EURO/DOLAR 1,0728 0,2795%
  • EURO/TURK LIRASI 34,8521 0,1144%
  • STERLIN/DOLAR 1,25132 0,39353%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL