Bist 100
9915,62
2,05%
Bist 100
Dolar/TL
32,4503
-0,199%
Dolar/TL
Euro/TL
34,7212
-0,7421%
Euro/TL
Euro/Dolar
1,07
-0,2787%
Euro/Dolar
Altın/Gram
2441,73
0,15%
Altın/Gram
Piyasaları
İncele
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Sonbahar fırsatlarını erken satın alın!

08 Ağustos 2020 | 21:02
Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 | 16:19
Sonbahar fırsatlarını erken satın alın!
Piyasalarda swap piyasasındaki gelişmelerle hareketlilik var. Ekonomiler tekrar durma noktasına gelmezse sonbaharda borsaya dönüşler hızlanabilir. Mevsimsellikle tekstil, gıda, ulaştirma, kırtasiye, çimentoda; düşük faizlerle oto, konut ve beyaz eşyada kademeli alım fırsatı oluşabilir.

CEREN ORAL BALABAN
coral@ekonomist.com.tr

Piyasalar bayram tatilinin ardından geçen haftaya iyimser başlangıç yapmaya çalışsa da TL swap faizlerindeki sert yükseliş dengeyi bozdu. Geçen haftaya 1.140'ları test ederek başlayan BİST-100, 1.033'lere kadar geri çekildi.

Ünlü&Co-Daha Finansal Danışmanlık Müdürü Murat Akyol, küresel piyasalardaki çözülme, yurtdışında artan TL maliyeti ve pozisyonlarını kapatmak için TL bulmaya çalışan yatırımcıların satışlarının BİST'te satışlara neden olduğunu söylüyor.

Akyol, "TL likiditesinin seyri ve gecelik swap faizlerindeki değişimler BIST için önemli. Sert düşüşün ardından kısa vadede göstergeler tepki alımı potansiyelinin belirgin şekilde arttığına işaret ediyor" diyor.

"ANKARA-LONDRA SWAP SAVAŞI"


Türkiye varlıklarının bir Ankara-Londra swap savaşıyla değer kaybettiği yorumunu yapan İş Yatırım ekonomistleri, Ankara'nın likiditeyi sıkması üzerine Londra swap piyasasında TL faizlerin yüzde 1.000'leri geçtiği bilgisini veriyor.

İş Yatırım, kur ataklarına karşı swap piyasasını kullanarak mücadele etme yöntemini gelişmekte olan merkez bankalarının zaman zaman kullandığına değiniyor. Rezerv harcamadan ve yurtiçinde faizleri artırmadan yapılan müdahalenin kısa dönemde kurdaki kanamayı durdurmakta işe yaradığını da aktarıyor.

"Ancak bunun bedelini varlık fiyatlarında sert düşüşle, CDS maliyetlerinde artışla ve yabancı çıkışıyla ödüyorsunuz" diyen İş Yatırım uzmanlarına göre atak sürerse, Merkez Bankası haftalık fonlamayı bırakıp geç likidite penceresinden piyasaları fonlayıp geçici de olsa fiilen 300 baz puanlık bir faiz artışı yapabilir.

Kurum uzmanları, "Orta vadede piyasaların yönünü yukarı çevirmek için genişleyici maliye ve para politikaları ile finansal baskılamayı normalleştirmemiz gerekiyor" diyor.

PİYASADA SONBAHAR ETKİSİ


Piyasalardaki bu dalgalı seyirde, BİST-100'de yaz aylarında işlem hacimlerinin genelde diğer aylara göre düşmesinin de etkili olduğu kaydediliyor. Çünkü özellikle yabancı yatırımcılar arasında, 'Mayısta sat ve git' anlayışı hakim oluyor.

Son birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da yerli yatırımcılar açısından Ramazan ve Kurban Bayramı'nın yaz mevsimine denk gelmesi de işlem hacimlerindeki azalışların nedenleri arasında yer alıyor. Eylül itibarıyla sonbaharın gelmesiyle ise borsaya geri dönüşler başlıyor.

Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, genellikle yükselişlerin görüldüğü sonbahar aylarında borsada yine yukarı yönlü hareketler bekliyor.

Tavacı, BİST'te 1.100-1.050 bölgesine kadar geri çekilmeler olsa da bu seviye altında tutunma oluşmadığı sürece aşağı yönlü kalıcılık beklemiyor. H. Emre Tavacı'ya göre, 1.200 geçilirse BİST'in tarihi zirvesini 1.300-1.350'lere taşıma olasılığı var.

FIRSAT HANGİ SEKTÖRLERDE?


Düşük faizin de etkisiyle yerel yatırımcıların reel getiri için hisse talebine devam edeceği beklentisi ağırlık kazanıyor. Ekonomiler tekrar durma noktasına gelmezse, yatırımcıların eylül ayından itibaren toparlanma beklentilerine ve 2021 hedeflerine odaklanacağı tahmin ediliyor.

Bu bağlamda da sonbaharın yatırımcılar için fırsat sunabileceği kaydediliyor. Biz de borsada beklentilerin erken satın alındığı gerçeğinden hareketle, sonbahar döneminde hangi sektör ve hisselerde potansiyel oluşabileceğini araştırdık.

Sonbahar döneminde çimento, ulaştırma, demir-çelik, gıda, tekstil, kim-ya-petrol-plastik, bilişim, orman-kâğıt ve kırtasiye sektör hisselerinin öne çıktığı kaydediliyor. Okulların açılmasının kırtasiye ve tekstilde hareketlilik sağlandığı, ulaşımda talep ve maliyet dengesi kaynaklı yükselişler görülebildiği de aktarılıyor.

YATIRIMCILARA NE ÖNERİLİYOR?


Ahlatcı Yatırım'dan H. Emre Tavacı, bu sonbaharda teşvikler ve düşük faiz ortamıyla otomotiv, beyaz eşya ve konutun da öne çıkabileceğini düşünüyor. Tavacı, sanayi hisselerine göre uzun süredir negatif ayrışan bankalarda da yukarı hareketler görülebileceğini belirtiyor.

H. Emre Tavacı; Ford Otosan, Tofaş Oto, Vestel Beyaz Eşya, Arçelik, Emlak GYO'daki yükselişin sonbaharda da sürebileceğini öngörüyor. Tavacı, sonbahardaki olası yükseliş öncesinde yatırımcılara, 'Alımlar kademeli yapılmalı, portföyler geniş tutularak pozisyon riskleri azaltılmalı' önerisinde bulunuyor.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, sonbahar döneminde yıl sonunda iyi kâr açıklaması beklenen şirketlerin odakta olacağı görüşünde. Erkan, yatırımcılara temettü verimine dikkat etmelerini, düzenli temettü veren şirketleri bir köşeye yazmalarını öneriyor.

Enver Erkan, pandemi ertesinde güçlü kalması veya hızlı toparlanma beklenen sektör ve hisselerin takibe alınabileceğini belirtiyor. Sonbahar döneminde ABD seçimleri ve pandemi nedeniyle piyasada hareketlilik bekleyen Erkan, yatırımcıların riski dengelemelerini yararlı görüyor.

PORTFÖYLER DEĞİŞİYOR


Sonbahar dönemine girmeden şirketlere ait altı aylık bilançoların gelmiş olmasıyla yıl sonuna yönelik tahminler daha kolay yapılabiliyor. Yatırımcılar da yıl sonu kâr beklentisi yüksek şirket hisselerini tercih ediyor. Aracı kurumlar da portföylerinde değişikliğe gidiyor.

Nitekim İş Yatırım, geçen hafta altı aylık bilançosunu açıklayan T. Şişecam'ı 'En Çok Önerilen Hisseler' listesine aldı. İş Yatırım, T. Şişecam'ı döviz bazlı gelirleri, defansif iş modeli, güçlü bilançosu, düşük borçluluk oranıyla beğeniyor. Kurum, şirketin döviz pozisyonu ve düzenli temettü ödeme politikasıyla zorlu makro koşullara göre iyi konumlandığı değerlendirmesini de yapıyor.

Yatırım Finansman ise bilançosunu açıklamasının ardından Arçelik'i portföyüne ekledi. Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, Arçelik'in beyaz eşya pazarındaki toparlanmadan en olumlu etkilenecek şirket olduğunu söylüyor.

Arçelik'in 2020'de yüzde 11'lik FVAÖK marjına ulaşabileceğini tahmin eden Gök, bu marjın 2009'dan beri en yüksek seviye olduğuna dikkat çekiyor. Serhan Gök, net borç/FVAÖK rasyosunun uzun süre sonra ilk defa 2'nin altına gerilediğini de aktarıyor.

ALİ KERİM AKKOYUNLU GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ

"YATIRIMCILAR DÜŞÜŞLERDE KADEMELİ ALIM YAPMALI"


"Tatil sonralarında yani sonbahar aylarına girerken kurumsal yatırımcıların artan konsantrasyonları nedeniyle borsalarda işlem hacimleri genel olarak artar. Ancak bu yıl pandemi nedeniyle yabancı kurumsal yatırımcı katılım oranı oldukça düşük.

Görüşümüz, borsa trendinin volatil olarak devam etmesi ve aşağı yönlü risklerin yadsınmaması. Sonbahar dönemi için önerimiz, değerlemesi makul ve pandemi riskinden asgari etkilenen hisselere yatırım yapılması.

Bunların Migros, Şok, Ülker, Türk Telekom, Turkcell ve Logo Yazılım olabileceğini düşünüyoruz. Yatırımcılara düşüşlerde kademeli alım yapmalarını öneriyoruz."

 
0

  • ALTIN GRAM - TL 2441,73 0,15%
  • ALTIN ONS 2340,39 0,34%
  • BIST 100 9915,62 2,05%
  • DOLAR/JAPON YENI 157,732 1,357%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,36685 0,08384%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 91,88 -0,3603%
  • DOLAR/TURK LIRASI 32,4503 -0,199%
  • EURO/DOLAR 1,07 -0,2787%
  • EURO/TURK LIRASI 34,7212 -0,7421%
  • STERLIN/DOLAR 1,24971 -0,14303%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL