DOLAR
34,89
0,08%
DOLAR
EURO
36,77
0,42%
EURO
GRAM ALTIN
3044,51
-0,05%
GRAM ALTIN
BIST 100
10058,47
0,00%
BIST 100
USD/TRY
Döviz Çevirici
TRY
USD
EUR
Hesapla

Üçüncü çeyrekte borsada neler olur?

27 Ekim 2022 | 16:12
Üçüncü çeyrekte borsada neler olur?
Hem global piyasalarda hem de yurtiçinde haziran ayı olumlu bir seyirle tamamlandı. Şubat ve mart aylarında yüzde 20 değer kaybeden MSCI Dünya Borsa Endeksi, nisan ayında yüzde 10,8 ve mayıs ayında yüzde 4,6 değer kazanmıştı.

CEREN ORAL BALABAN
[email protected]

12-25 Temmuz 2020 tarihli sayıdan 

Haziran ayını da yüzde 2,5 değer kazanarak bitirdi. Böylece MSCI Dünya Borsa Endeksi, ikinci çeyrekte yüzde 19 yükselmiş oldu. Haziran ayının en önemli özelliği ise MSCI Dünya Borsa Endeksi'nden nisanda yüzde 1,8, mayısta yüzde 4 daha kötü performans gösteren MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nin atak yaparak yüzde 5,5 fark atması oldu.

BORSAYA KATILIM SÜRÜYOR


MSCI'ya göre Türkiye gelişmekte olan ülke (GOÜ) olarak sayılıyor. Haziran ayında meydana gelen bu yükselişte, Türkiye de en etkili rol olan ülkeler arasında konumlanıyor. Nisan ayında yüzde 12,8, mayıs ayında yüzde 4,4 yükselen BİST-100, haziran ayında ise MSCI Dünya Endeksi'nin dört katı artışla yüzde 10,4 kazanç elde etti.

Böylece ikinci çeyrekte BİST-100, toplamda yüzde 30 getiri sağlamış oldu. Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, mart ayında faizleri indirip para dağıtmaya başlayan merkez bankalarının bu gelişmede payının büyük olduğu görüşünde.

Ancak mayıs ayına kadar bu paralar gelişmiş ülkelerde kalıyordu. Kaya, fon akışlarının haziran ayında ise GOÜ'lere ve Türkiye'ye de yöneldiğini söylüyor. Son verilere göre, yıllık enflasyon yüzde 12,62 seviyesinde bulunuyor. Yunus Kaya, yıllık enflasyon da düşünüldüğünde BİST-100'ün her iki ayda bir yüzde 10'luk getiriyi geçmesini, yeni gelen yatırımcıların kazanç sağlaması ve borsaya katılımın devamı için önemli olarak değerlendiriyor.

Çoğu son üç ayda olmak üzere son 11 ayda 400 bin yeni yatırımcının borsaya geldiğine değinen Kaya, nisan ayında 88 bin, mayıs ayında 80 bin yatırımcının ardından haziran ayında da yoğun katılımın sürdüğünü belirtiyor. Yunus Kaya, temmuz ayında da bu temponun sürmesi halinde BİST-100'ün TL bazlı yeni bir rekoru görmesinin olası oldu ğunu da sözlerine ekliyor.


AĞIRLIK 110.000-120.000'DE


Yeni rekorların beklendiği temmuz ayıyla beraber üçüncü çeyrek dönem de başladı. Biz de aracı kurumların üst düzey isimlerine üçüncü çeyrekte borsanın nasıl seyredebileceği ve borsanın üçüncü çeyreği yani eylül ayını hangi bant aralığında tamamlayabileceğini sorduk.

Söz konusu dönem için sekiz kurumdan beşi 110.000-120.000, üçü 120.000-130.000 bantlarını işaret etti. Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, salgında yeni bir dalga olmayacağı varsayımı altında ekonomik büyüme ve şirket kârlılıklarında bir miktar toparlanma görülmesinin beklenebileceğini söylüyor.

Ancak bu senaryoya ilişkin beklentilerin kısmen fiyatlanmış olduğuna ve salgın kaynaklı ekonomik zorlukların çok hızlı şekilde atlatılmasının zor göründüğüne de dikkat çekiyor. Bu nedenle de ihtiyatlı iyimser beklentiler taşınmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyor ve üçüncü çeyreğin sonu için 110.000-120.000 bölgesini öngörüyor.

LİKİDİTE DESTEĞİNİN ETKİSİ


Salgında ikinci dalga endişelerine rağmen, merkez bankalarının piyasalara verdiği likidite desteği ve hükümetlerin teşvik programlarının etkisiyle piyasalardaki risk iştahının bozulmadığı görülüyor. Likidite ortamının piyasalara destek vermeye devam etmesi beklentileri ağırlık kazanıyor.

Garanti BBVA Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birim Müdürü Özgür Yurtdaşseven, önceki kriz dönemlerine göre küresel arenada daha hızlı gelişen likidite desteğinin normalleşme fiyatlamalarının öne çekilmesini sağladığını söylüyor. Yurtdaşseven, hisse piyasalarına ilişkin iyimserliğini özellikle küresel tarafta beklenmedik risk faktörü oluşmadıkça sürdüreceğini kaydediyor.

Ancak mevcut seviyelerin, kısa vadede düzeltme riskine karşın, risk-getiri analizlerinin yapılması gereken bölgeler olduğu uyarısında da bulunuyor. Kısa vadede borsadaki düzeltmelerin yeni alım fırsatlarını gündeme getirebileceğinin altını çizen Yurtdaşseven'in eylül sonu için borsada beklentisi 110.000-120.000 bandında bulunuyor.

SATIŞLARA KARŞI DİRENÇLİ


Borsanın tüm ülkelere göre değerleme olarak ucuz kaldığı, bundan yararlanmak isteyen yatırımcıların ise kalıcı olacağı düşüncesinin, borsa için beklentilerin daha iyimser olmasının başlıca nedeni olması dikkat çekiyor.

Yine ikinci bir salgın dalgası yaşanmazsa BİST'in ocak ayında yaptığı tarihi zirvesini geliştirebileceği de görüşler arasında yer alıyor. Üçüncü çeyrek sonu için 120.000-130.000 bandını öngören Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, BİST-100'ün yurtdışına göre daha iyi bir performans gösterdiğini ve küresel satışlara da dirençli kaldığını vurguluyor.

Erkan, "Yabancı yatırımcı ve BİST korelasyonu zayıfladı, yabancı yatırımcılar azalırken BİST yükselmeye devam ediyor" diyor. Enver Erkan, yurtiçi yatırımcının, enflasyonun altına gerileyen faiz oranları, döviz ve altın gibi yatırımlardaki vergi etkisi nedeniyle de hisseye daha çok yöneldiği bilgisini veriyor.

AÇIĞA SATIŞ NASIL ETKİLER?


Bu arada Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) kararıyla, BİST-30 hisselerinde açığa satış yasağı 1 Temmuz'da kalktı. Ancak 6 Temmuz'da Barclays, Credit Suisse ve Merrill Lynch'e üç ay, Goldman, JPMorgan ve Wood and Company'ye bir ay açığa satış yasağı getirildi.

SPK, yasağın kaldırıldığı pay piyasalarındaki işlemlerde gün içinde sahip olunmadan satılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlara ilişkin olarak da açığa satış tuşuna basılmasının zorunlu olduğunu belirtmişti.

Ancak Borsa İstanbul, bu altı kurumun 1 Temmuz'da gerçekleştirdikleri işlemlerde açığa satış bildirimlerini yapmadıklarını tespit ederek yasak getirilmesine karar verdi. Açığa satış işlemi, hisse üzerinde uygulanan ve sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eden bir işlem türü olarak tanımlanabilir.

Enver Erkan, piyasadaki kısıtların kısmi de olsa kalkmasının endeks ve hisse bazındaki performanstan öte algıya büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Bu kararın borsadaki yükselişin sürdürülebilir olması için ihtiyaç duyulan yabancı ilgisini geri getirebileceğini de aktarıyor.

Erkan, yılbaşından bu yana çok büyük oranda çıkış yapan yabancıların geri gelmesinin piyasadaki morali yükselteceğini öngörüyor. Enver Erkan, "Yabancı yatırımcı piyasaya rahat girip rahat çıkmak ister. Piyasa ne kadar serbest olursa o kadar iyidir. Koşullar normalleştikçe olağandışı zamanlarda uygulanan tedbirlerin hafifletilmesi ve sonra da tamamen kalkması beklenir" diyor.

5 KURUMDAN HİSSE ÖNERİLERİ


1- Ahlatcı Yatırım: Akbank, Anadolu Efes, Garanti BBVA, Kordsa, Petkim.

2- Ak Yatırım: Aselsan, Coca Cola İçecek (CCI), Doğan Holding, Garanti BBVA, Koç Holding, Tofaş Oto, Turkcell, Vestel Beyaz Eşya, Yapı Kredi Bankası (YKB).

3- Gedik Yatırım: Akbank, Garanti BBVA, Migros, Türk Telekom, Turkcell, Ülker Bisküvi, YKB.

4- İş Yatırım: Akbank, Aksigorta, Arçelik, Emlak GYO, Garanti BBVA, Koza Altın, Turkcell, Tofaş Oto, Türk Traktör.

5- Yatırım Finansman: Alarko Holding, Erdemir, Garanti BBVA, Koza Altın, Mavi Giyim, Migros, Otokar, Türk Telekom, Ülker Bisküvi, YKB.
0

  • ALTIN GRAM - TL 3044,51 -0,05%
  • ALTIN ONS 2713,9 -0,13%
  • BIST 100 10058,47 0%
  • DOLAR/JAPON YENI 152,6 0,003%
  • DOLAR/KANADA DOLARI 1,41444 -0,13168%
  • DOLAR/RUS RUBLESI 105,01 -0,2302%
  • DOLAR/TURK LIRASI 34,8929 0,0784%
  • EURO/DOLAR 1,0509 0,1515%
  • EURO/TURK LIRASI 36,7749 0,4211%
  • STERLIN/DOLAR 1,27671 0,16083%
EKONOMİST YENİ SAYI
Ekonomist Dergisini takip etmek için abone olun.
ABONE OL